En Sıcak Konular

Japonya'da erken seçim rüzgarı esiyor

12 Kasım 2012 11:12 tsi
Son yıllarda siyasi istikrar yakalamakta zorlanan Japonya'da, erken seçim rüzgarı esmeye başladı.

Muhalefetin bastırdığı ama iktidarın soğuk baktığı seçimler, mecliste bekleyen yasa tasarısı üzerinde uzlaşı sağlanmasıyla gündeme oturdu. Başbakan Yoşihiko Noda'nın gelecek ay erken seçimlere gidebileceğine yönelik iddialar basına yansırken, muhalefetteki Liberal Demokrat Partisi lideri Şinzo Abe, tarih olarak 24 Aralık'ı gösterdi.

Yoşihiko Noda hükümeti, kamu borçları için KDV'nin artırılmasını öngören bir tasarıyı meclisten geçirmeye çalışıyordu. Ancak muhalefet, tasarıya destek karşılığında erken seçimlerin ilan edilmesini talep ediyordu. Bu tıkanıklık, Şinzo Abe'nin iki konuyu ayrı olarak ele alacaklarını ilan etmesiyle kriz çözüldü. Tasarı için görüşmeler sürerken iktidar kanadından erken seçim sinyali gelmeye başladı. Ancak kamuoyu desteği dip yapan iktidardaki Demokrat Parti, seçimlere reform vaadiyle girmek istediğini ortaya koydu.

Başbakan Noda'nın, Japonya'nın ABD destekli ticaret örgütü Pasifik Ortaklığı'na girmeyi resmen ilan edeceği ve mali yapıyı reformdan geçirme vaadinde bulunacağı öne sürüldü. Noda'nın bu şekilde, eski başbakan Junichiro Koizumi'nin 2005 yılında kazandığı kesin zaferinin bir benzerini elde etmeye çalışacağı kaydedildi. Koizumi, Liberal Demokrat Partisi içinden gelen itirazlara rağmen posta hizmetlerini özelleştirmeyi vaat ederek net bir zafer kazanmıştı. Başbakan Noda geçen hafta sonu gazetecilere yaptığı açıklamada, "Pasifik Ortaklığı'na girmek ve Çin-Japonya ve Güney Kore arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için çalışacağız. Bu seçim manifestosunda yer alacak." ifadelerini kullandı. Ancak Tokyo'nun Pasifik Ortalığı'na üye olmasına kırsal kesimden seçilen vekiller ve Japon çiftçi örgütleri karşı çıkıyor. Sanayi şirketleri ise örgüte üye olmasına destek vererek aksi taktirde bölge ülkelerinin gerisinde kalacaklarını savunuyor.

cihan

Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs