En Sıcak Konular

Nükleer krizle ilgili çarpıcı yorum

12 Kasım 2012 08:11 tsi
Nükleer krizle ilgili çarpıcı yorum İran'ın nükleer programıyla ilgili konuşan UAEK Başkanı, İsrail’i de işaret etti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta resmi temaslarda bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Iraklı yetkililerle nükleer silahlardan arındırılmış Ortadoğu ve İran'ın nükleer programını ele aldı.
 
“İran'ın nükleer programı görüşmelerinde durum çok zor, endişe verici” diyen Amano, nükleer silahlardan arınmış Ortadoğu arayışının İsrail’i de kapsadığını vurguladı.
 
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığına seçildiğinden bu yana Irak'a ilk kez gelen Amano, Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmelerde bulundu.
 
Amano, Dışişleri Bakanlığı'nda Zebari ile yaptığı ortak basın toplantısında, 2010 yılında hazırlanan nükleer silahsızlanma ek protokolüne Irak'ın katılımını ve Irak'ın nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanma isteğini görüştüklerini, ek protokole taraf olan ve imzalayan Irak'a teşekkür ettiğini söyledi.
 
İran'ın nükleer programını da ele aldıklarını dile getiren Amano, ''Bu mevzu çok karmaşık ve önemlidir. Buna rağmen diplomatik bir çözümün bulunmasının önemine vurgu yaptık. Kurum ile İran arasında 13 Aralık'ta bir toplantı düzenlenecek. Bu arada temiz ve nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu'nun oluşturulmasını ele aldık” dedi.
 
“Durum Çok Zor ve Endişe Verici”
 
Amano, ''İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedilecek mi? İran'la ilişki nasıl olacak?” sorusu üzerine, şu cevabı verdi:
 
“İran'ın nükleer programı meselesinde diplomatik bir çözüm bulunmasına odaklandık. İran'dan daha fazla işbirliği bekliyoruz. Durum çok zor, endişe verici. Ama buna rağmen iyimser olunmalı.”
 
“Nükleer Silah Konusu İsrail’i de Kapsıyor”
 
Amano, nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu arayışında olduklarını, bu durumun İsrail'i de kapsadığını belirtti.
 
“Irak, İran'ın Nükleer Meselesinde Rol Almaya Hazır”
 
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Amano ile yaptıkları görüşmede, İran'ın nükleer sorununda, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile iyi ilişkileri bulunması hasebiyle İran'ın nükleer meselesinde rol alabileceğini dile getirdiklerini kaydetti.
 
Zebari, İran'ın nükleer programıyla ilgili toplantıya ev sahipliği yapma şerefine nail olduklarını, devletler hukuku, uluslararası anlaşmalar ve bağlayıcı unsurlarla bu konuyla ilgili diyalog, görüşme ve çözüme ulaşma imkanının bulunduğuna inandıklarını vurguladı.
 
Irak'ın kitle imha silahlarından arınma konusunda üzerine düşeni yaptığını dile getiren Zebari, “Irak, Ortadoğu'da kitle imha silahlarından kurtulan ilk ülkedir. Irak, Körfez bölgesi ve ile Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması için çağrıda bulunuyor. Irak, geçmişteki nükleer, kimyasal ve füze programlarının artıklarından kurtulmak için çalışıyor. Irak, bölgede barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimlere katılmaya hazır” ifadesini kullandı.

aa


Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs