En Sıcak Konular

Suriye ordusu pazara saldırdı

9 Kasım 2012 16:26 tsi
Suriye'nin doğusunda yer alan Deyru'z Zorda Esed güçlerinin halk pazarına saldırısında 17 kişi öldü...

CEYLANPINAR'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin Deyru'z Zor'un Kuvriye beldesinde halk pazarına rastgele ağır silahlarla saldırdığını, burada alışveriş yapan halktan 17 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Çok sayıda yaralandığını olduğu saldırıda, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Ölenlerden 12'sinin kadın ve 3'ünün çocuk olduğunu aktaran SRGC, kentte rejimin yoğun şekilde saldırılarının devam ettiğini kaydetti.

AFAD: 112 BİN SURİYE VATANDAŞI VAR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de bugün itibarıyla 112 bin 883 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 3, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman'da birer olmak üzere 13 çadır kentle Kilis'te 12 bin kişilik konteyner kent kurulduğu hatırlatıldı.

Ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle bugüne kadar Türkiye'ye gelen 155 binden fazla Suriyelinin her türlü insani yardım ihtiyacının karşılandığı belirtilen açıklamada, AFAD koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentler ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin verildiği ifade edildi.

Kamplarda okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatıların da yer aldığına işaret edilen açıklamada, konteyner kent ve çadır kentlerde Suriye vatandaşlarına günlük üç öğün sıcak yemek verilmeye devam edildiği bildirildi.

Bugüne kadar Türkiye'ye toplam 158 bin 940 Suriyelinin geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bugüne kadar toplam 46 bin 57 Suriye vatandaşı ülkesine döndü. Bugün itibarıyla Hatay'da 12 bin 61, Gaziantep'te 22 bin 87 (8 bin 357'si İslahiye, 6 bin 504'ü Karkamış, 7 bin 226'sı Nizip çadır kentlerinde) Kilis'te 13 bin 41, Şanlıurfa'da 35 bin 685 (19 bin 626'sı Ceylanpınar'da, 16 bin 59'u Akçakale çadır kentlerinde), Kahramanmaraş'ta 15 bin 177, Osmaniye'de 8 bin 249 ve Adıyaman'da 5 bin 861 kişi barındırılıyor. 107'si refakatçi, 615'i hasta ve yaralı olmak üzere toplam 722 kişi hastanede. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 112 bin 883 Suriye vatandaşı bulunuyor.''

BM'DEN İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de insani yardıma ihtiyacı olanların sayısının, iç savaşın devam etmesi halinde gelecek yıl başında 4 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsani Yardım Dairesi Operasyonlar Müdürü John Ging, savaş sona ermezse 2013 yılı başında komşu ülkelere kaçan Suriyelilerin sayısının 400 binden 700 bine çıkmasının öngörüldüğünü de belirtti.

Ging, Suriye'de giderek kötüleşen durumun görüşüleceği, 350 ila 400 arasında hükümet, uluslararası kuruluş ve yardım gruplarının temsilcilerinin katılımıyla Cenevre'de beşincisi yapılacak Suriye İnsani Yardım Forumu öncesinde açıklamada bulundu. Yetkili, ''İnsanlar, Suriye'de durumun halk için ne kadar umutsuz, dayanılmaz olduğunun, nasıl acı çektiklerinin ve insani yardıma ihtiyaç duyduklarının farkında olmalılar'' dedi.

Ging, şu anda BM ve diğer yardım örgütlerinin, yardıma muhtaç 2 buçuk milyon insandan, 1 buçuk milyonuna ulaşabildiğini belirtti. John Ging ayrıca, Suriyeliler için insani yardım programlarının, bağışçıların gerekli miktarın yüzde 50'sinden azını sağlaması nedeniyle, ''ciddi anlamda finansman eksikliği çektiğini'' kaydetti.

BM'nin, 2 Kasım itibariyle, Suriye'deki halka gıda, su ve diğer insani yardımı sağlamak için talep ettiği 348 milyon doların yüzde 45'ine tekabül eden 157 milyon doları aldığı kaydedildi.

Ging, yardımların yarısının çatışma bölgelerine, diğer yarısının da ülkede güvenli bölgelere kaçanlara ulaştırıldığını ifade etti.

John Ging, ''Bu, en başta komşu ülkelere sürdürülemeyecek bir yük getiriyor. Sınırlarını cömertçe açan ve yüzbinlerce insanın girmesine izin veren bu ülkelerle adil bir yük paylaşımı yok. Onlar finansal maliyetin aslan payını taşıyor'' diye konuştu.

Ging ayrıca, Cenevre'de yapılacak toplantının kilit önemdeki mesajının, başta zengin Körfez ülkeleri olmak üzere, finansal yükü paylaşacak daha geniş temelli bağışçı yardımı istemek olacağını vurguladı.

Cenevre'deki toplantıya AB, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile birlikte eşbaşkanlık yapacağını, bu nedenle toplantıdan sonra Müslüman ülkelerden de büyük bağışçıların çıkacağını umduğunu ifade etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de 23 Ekim itibariyle, Suriyeli mülteciler için talep ettiği 488 milyon doların yalnızca üçte birinin finanse edildiğini açıklamıştı.

'GEÇİŞ HÜKÜMETİ' ÖNERİSİ ÜZERİNDE ANLAŞILDI

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen Suriye muhalefeti toplantısında Riyad Seyf'in ''geçiş hükümeti'' önerisi kabul gördü.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dün başlayan ve ilk olarak bakanlar düzeyinde gerçekleşen, ardından SUK ve SUK dışındaki muhalif grupların kendi aralarında yaptıkları görüşmelerle devam eden toplantının sonucunda Seyf'in ''geçiş hükümeti'' önerisi üzerinde anlaşmaya varıldı.

Üst düzey toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Mısır, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Sudan'ın Dışişleri bakanları da iştirak etmişti.

Toplantı sonrasında ise muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları görüşmeler başlamıştı. Muhaliflerin, perşembe günü öğle saatlerinde başlayan toplantısında, Riyad Seyf'in geçiş hükümeti kurulmasına yönelik önerisi her yönüyle ele alınırken, söz konusu önerinin detayları belirlendi.

SUK yeni yapıdaki ağırlığını korumaya çabalıyor

Gece boyu süren toplantı sonucunda, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve SUK dışında kalan muhalif grupların Seyf'in önerisi üzerinde büyük ölçüde anlaştığı bildirildi.

Seyf'in önerisi çerçevesinde 50 ila 60 kişiden oluşan heyetin belirlenmesi ve bu heyetin daha sonra geçiş hükümetini kurması öngörülüyor.

Öneriye dair bir takım çekinceleri olduğu bilinen SUK;un, bugün 17.00'da yeniden başlayacak olan toplantılarda söz konusu çekincelerini muhaliflerle paylaşacağı belirtiliyor.

Doha'da 4 Kasım tarihinde başlayan toplantıda, bünyesine yeni muhalif grupları da dahil eden ve temsil yelpazesini genişleten SUK, oluşturulacak yeni yapı içerisindeki temsiliyetini mümkün olduğunca yüksek tutarak ağırlığını korumaya çabalıyor.

Toplantı sürerken bir yandan da yeni SUK Başkanı'nın seçilmesine yönelik süreç devam ediyor.

Yeni SUK Başkanı'nın akşam saatlerine kadar belli olması ve ilan edilmesi planlanıyor.



İKİ GENERAL TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Suriye ordusu mensubu 2 general, 11 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı, 4 yüzbaşı, 5 üsteğmen ile asker ve asker ailesi 71 kişi Türkiye'ye sığındı.

Ülkelerindeki olaylardan kaçan bir grup Suriyeli, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü sınırına geldi. Burada yapılan işlemlerin ardından güvenlik önlemleri altında minibüslerle alınan Suriye ordusundan 2 general, 11 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı, 4 yüzbaşı, 5 üsteğmen ile asker ve asker ailesi 71 kişi, Apaydın kampına gönderildi.

Bu arada, Suriye'nin İdlip kentine bağlı köy ve kasabalarda Esed güçleriyle muhalifler arasında çıkan çatışmalarda yaralanan aralarında kadınların da olduğu 23 kişi, akrabaları tarafından kamyonet ve otomobillerle Reyhanlı'ya bağlı Beşaslan köyü ve Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirildi.

Burada hazır bekleyen ambulanslara alınan yaralılar Hatay'daki hastanelere kaldırıldı.

ÇATIŞMALAR SÜRERKEN BİRÇOK KİŞİ SINIRI AŞIP CANINI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

Suriye'nin Haseki vilayetine bağlı Rasulayn mıntıkasında devam eden çatışmalar nedeniyle bir çok kişi, zor şartlara rağmen sınırı aşıp canını kurtarmaya çalışıyor.

Rasulayn'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birlikleriyle, Özgür Suriye Ordusu mensupları arasında dünden bu yana yer yer devam eden şiddetli çatışmalar, birkaç yüz metre mesafedeki Ceylanpınar'dan da duyulabiliyor.

Rasulayn'deki çatışmalar nedeniyle zor şartlara rağmen bulabildikleri araçlarla ya da yürüyerek Türkiye sınırına gelen aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların da olduğu siviller, tel örgüleri aşıp Türkiye'ye sığınıyor. Burada otobüslere bindirilen sığınmacılar, Ceylanpınar ve Akçakale'deki çadır kentlere yerleştiriliyor.

Bu arada Ceylanpınar'da sınır hattında dünden bu yana önlemlerini artıran güvenlik güçleri de Türk vatandaşlarını bölgeden uzak tutmaya çalışıyor.

500 SURİYELİ ŞENYURT'A SIĞINDI

Suriye'nin Resulayn kentinde Suriye ordusu ile savaşan PKK'nın Suriye'deki kolu PYD ile muhalifler arasında devam eden silahlı saldırıların, Kızıltepe'nin Şenyurt beldesine sınır olan Derbesiye'ye sıçramasından korkan Suriyelilerin Türkiye'ye geçişleri devam ediyor.

Dün akşam saatlerinden itibaren Kızıltepe ilçesine bağlı Şenyurt beldesinin karşısında bulunan Derbesiye ilçesinden yaklaşık 500 Suriyeli, Türkiye'ye giriş yaptı. Akşam saatlerinden itibaren çocukları ile Türkiye sınırına akın eden yüzlerce Suriyeli, Şenyurt beldesi hemen yakınında bulunan sınır tellerini aşarak Türkiye’ye sığındı. Sınırda bulunan jandarma ekiplerinin kontrolünde okullara yerleştirilen Suriyelilere Kızılay ve jandarma ekipleri tarafından sıcak yemek verildi. Şenyurt halkı ise Suriyelilere battaniye, halı ve yiyecek yardımında bulundu.

SİLAH SESLERİ DUYAN SURİYELİLER TÜRKİYE’YE DOĞRU KAÇIYOR

Resulayn kentinde yaşanan çatışmaların Derbesiye'ye sıçrayacağı ve gece çatışma çıkacağı söylentilerinin yayıldığı, bu yüzden tedirgin olan halkın Türkiye’ye doğru kaçmaya başladığı bildirildi. Sınırın hemen yakınında bulunan Derbisiye beldesinde bulunan halk tedirgin durumda bekliyor. Türkiye’ye kaçmak için hazır bekleyen Suriyelilerin Esed güçlerinin burada katliam yapmasından korktukları belirtildi.

10 BİN SURİYELİ TÜRKİYE’YE DOĞRU KAÇIYOR
    
Rasulayn’de yaşanan şiddetli çatışmaların ardından yaklaşık 10 bin Suriyelinin Türkiye’ye doğru kaçtığı bildirildi. Derbisiye beldesinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler; Şam, Haseki ve Rasulayn’den yaklaşık 10 bin Suriyelinin çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye doğru kaçtığını ifade etti.

ŞENYURTLULAR: TÜRK ASKERİNE GÜVENİYORUZ

Suriye sınırına yakın olan Şenyurt beldesinde ise halk bir taraftan tedirginlik yaşarken, bir taraftan da büyük umutları ise sınırda bulunan Türk askeri oldu. Sınırda bulunan Türk askerine güvendiklerini belirten Şenyurtlu Aydın Ayaz ise "Bizim karşımızda hemen Derbesiye var. Bugüne kadar orada herhangi bir sıkıntı yoktu. Karşı tarafta yaşanan çatışmalar yüzünden Derbesiye'de bulunan Suriyelileri korkuttu. Yüzlerce kişi kaçarak Türkiye’ye sığındı. Şu ana kadar bine yakın Suriyeli Şenyurt sınırından Türkiye’ye giriş yaptı.” dedi

Bu arada Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan sığınmacılar geceyi Şenyurt’ta bulunan okullarda geçirdikten sonra Şanlıurfa’da bulunan kamplara götürüleceği belirtildi.

ÖLÜ SAYISI 72'YE YÜKSELDİ

Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 72'ye yükseldiği bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed güçlerinin muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı başkent Şam'ın banliyölerine tank ve hava destekli saldırılarında 35 kişinin yaşamını yitirdiğini, bombalanan evlerin enkazından da çok sayıda yaralının çıkartıldığını kaydetti.

Örgüt, Dera kentinde 10, Halep'te 9, İdlib'de 8, Humus'ta 4, Deyru'z Zor'da 3, Rakka'da 2 ve Haseke'de bir olmak üzere ülke genelindeki şiddet olaylarında ölü sayısının 72'ye yükseldiğini duyurdu.

Füze birliğine baskın

Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) üyesi Ebu Ubeyde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda silahlı grubun Şam'ın İftris bölgesindeki füze birliğine ortak baskın yaptığını, baskında çok sayıda askeri malzemenin ele geçirildiğini söyledi.

Ebabil Horan Tugayı'nın da Şam'da stratejik askeri bir noktaya saldırarak Rus yapımı çok sayıda silahla birlikte askeri malzeme ele geçirdiğini ifade eden Ebu Ubeyde, silahlı muhaliflerin güç geçtikçe Şam'da ilerleme kaydettiğini belirtti. Ebu Ubeyde, ''Esed güçleri artık bu nedenle Şam'daki birçok bölgeyi savaş uçaklarıyla bombalıyor'' dedi.

ALTERNATİF HÜKÜMET ÖNERİSİ DESTEK BULDU

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen Suriye muhalefeti toplantısı devam ediyor.

Suriye muhalefetinin bakanlar düzeyindeki toplantısı dün saat 11.00'da başladı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman ve Sudan dışişleri bakanları katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda ''eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif Zayani, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdülbasid Seyda, George Sabra ve Riyad Seyf'' gibi önemli isimler de hazır bulundu.

Üst düzey toplantının ardından muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları toplantılar başladı. Gün boyu süren ve basına kapalı gerçekleşen toplantıların bu sabaha kadar devam etmesi bekleniyor.

Yeni katılan gruplar uzlaşma sürecini geciktiriyor

Muhalefeti birleştirme ve daha genel bir çatı altında toplamaya yönelik önerilerin görüşüldüğü toplantılarda, özellikle Riyad Seyf'in önerisi ele alınıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, sabah gerçekleşen üst düzey toplantıda olduğu gibi muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde de Riyad Seyf'in ''alternatif hükümet'' önerisi önemli destek buluyor.

''Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Türkmenler, Asuriler ve Süryaniler'' gibi SUK'a yeni katılan gruplar, muhalefetin temsil yelpazesini genişletirken, aynı zamanda uzlaşma ve tek çatı altında toplanma sürecini de zorlaştırıyor. SUK'a katılan grupların, oluşturulacak yeni yapı içinde daha fazla söz sahibi olmak istemesi, muhalifler arasında uzun süren pazarlıkların yapılmasına neden oluyor.

Riyad Seyf'in önerisine destek

Muhaliflerin, büyük oranda destek bulan ve kabul edilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan Riyad Seyf'in önerisinin detayları üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Söz konusu öneri, 50 kişiden oluşan meclis oluşturulması ve bu meclisin daha sonra geçiş hükümetini kurmasını öngörüyor.

Muhalifler bu çerçevede somut bir plan üzerinde çalışıyor. Söz konusu planda, SUK ve SUK dışındaki muhalif gruplardan oluşan 50-60 kişilik bir heyetin belirlenmesi ve heyet içinden seçilecek 10 veya 11 kişinin ise geçici hükümeti ve askeri konsey ile yargı komitesini oluşturması planlanıyor.

SUK, bu heyette mümkün olduğunca çok üye bulundurmaya ve yeni yapı içinde ağırlığını koymaya çalışıyor.

Öte yandan, muhalif gruplar da 50-60 kişiden oluşacak heyette daha fazla temsilci bulundurmak için çaba harcıyor. Türkmen Kitlesi ve Demokratik Türkmen Hareketi gruplarını birleştirerek seçimlere tek liste ile katılan Türkmenler, planlanan heyete en az 1 temsilci göndermek için çalışmalar yürütüyor.

Yeni SUK Başkanı belli olacak

Muhaliflerin toplantıları devam ederken, bir başka otelde ise yeni SUK başkanının belirleneceği seçimler devam ediyor. Seçim sürecine önceki gün sabah saatlerinde başlayan SUK delegeleri, 41 kişilik Genel Sekreterliği belirledi. Ancak bu 41 kişi arasından Yürütme Kurulu'na gönderilecek 11 kişinin bugün belli olması bekleniyor. Söz konusu 11 kişiden 1'i ise SUK'un yeni başkanı olacak.

Doha'da farklı mekanlarda gerçekleştirilen 2 toplantı, her ne kadar birbirinden bağımsız olsa da birbirinin devamı niteliğinde görülüyor. 4 Kasım'da başlayan ve SUK üyeleri arasında gerçekleşen toplantılar, yeni SUK Başkanı'nı belirlemeye ve daha geniş bir muhalefeti SUK bünyesine katmaya yönelikken, 8 Kasım'daki toplantı SUK ve SUK dışındaki muhalif grupları bir araya getirdiğinden çok daha geniş kapsamlı bir ''uzlaşı'' toplantısı olarak değerlendiriliyor.

Yakın zamanda hem SUK'un yeni başkanının seçilmesi hem de Riyad Seyf'in önerisiyle ilgili nihai çerçevenin çizilmesi ile Suriye muhalefetinin geleceğinin de netlik kazanacağı tahmin ediliyor.

(AA)
 

Bu haber 896 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs