En Sıcak Konular

PETKİM'den 9 ayda devasa ciro!

9 Kasım 2012 15:23 tsi
Petkim Petrokimya Holding A.Ş., bu yılın ilk dokuz ayında ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışların etkisiyle cirosunu yüzde 17 arttırarak 3 milyar 411 milyon TL'ye çıkardı.

Şirketin satış miktarı da önceki yılın ilk dokuz aylık dönemine göre yüzde 10 artarak 1 milyon 431 bin tona yükseldi. Petkim, 2012 yılı ilk dokuz aylık döneminde yüzde 1,4 brüt kar marjıyla 48 milyon TL brüt kar elde ederken 56 milyon TL faaliyet zararı açıkladı.

Petkim, 2012 yılı ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre şirketin 2012 yılı ihracatı 1 milyar dolar seviyesine yaklaşacak. Geçen yılın ilk dokuz ayında 634 milyon dolar olan ihracat rakamı, bu yılın aynı döneminde yüzde 29 artarak 817 milyon dolar oldu. İhracatın toplam ciro içindeki payı yüzde 43'e, kapasite kullanım oranı ise yüzde 92 seviyesine ulaştı. Petkim, 2012 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 2,6 marjla 28 milyon TL faiz, vergi ve amortisman öncesi kar (FVAÖK) değeri oluştururken marjlarda yaşanan iyileşmenin etkisiyle ikinci çeyrekte 36,7 milyon TL olan net dönem zararı, üçüncü çeyrekte kara dönüşerek yüzde 1,4 marjla 15 milyon TL oldu.

Finansal sonuçları değerlendiren Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, bu yılın ilk dokuz ayında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yatırım harcamalarının 35 milyon dolar olduğunu söyledi. Bu yıl yatırım harcamalarının planlanandan düşük gerçekleştiğini ancak bunun temel sebepleri arasında küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve yatırımlarda yeni teşvik sisteminden daha fazla yararlanma amacı olduğunu belirten Öztürk, şirketin satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarken satılan malın maliyetlerinin yüzde 25 artarak 3 milyar 363 milyon TL olduğuna dikkat çekti. Nafta ve enerji fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki yüksekliğin temel sebebini oluşturduğunu kaydetti. Bu yılın ilk çeyreğinde dünya petrokimya sektöründe başlayan kısmi iyileşme sinyallerinin çok kısa sürdüğünü vurgulayan Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı: "İkinci çeyrek başında 125 dolar/varil seviyelerini gören petrol fiyatları, devam eden aylarda gücünü kaybederek mayıs ortalarında 90 dolar seviyelerine düştü. Üçüncü çeyrekte de dalgalı ve yukarı yönlü hareketine devam eden petrol fiyatları, 115 dolar seviyelerine yükseldi. Yukarı yönlü harekete arz-talep dengesinden çok, spekülatif hareketlerin yanısıra dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan jeopolitik belirsizlikler ve Ortadoğu'da meydana gelen olaylar sebep olarak gösteriliyor."

Petrole bağlı hareket eden ve Petkim'in temel hammaddesi olan nafta fiyatlarının ise bu dönemde tonu bin dolar seviyesinin üzerine çıktığını aktaran Öztürk, "Üç beş yıl önce nafta fiyatının bin doların üzerine çıkacağını kimse düşünemezdi. Bu maliyet rakamları, finansal yapımız üzerinde çok büyük baskı oluşturuyor. 47 yıllık tarihimizin en yüksek maliyet rakamlarıyla üretimimizi sürdürüyoruz. Kritik süreçte üretim gücümüzü korumaya devam ediyoruz. Üçüncü çeyrekte net satışlarımız, önceki yıla göre yüzde 8 artarken bir önceki çeyreğe göre yüzde 6 azalarak 1 milyar 66 milyon TL oldu. Yine aynı dönemde satış miktarımız bir önceki yıla göre yüzde 5 artmasına rağmen talepteki zayıflamaya bağlı olarak önceki çeyreğe göre yüzde 7 azalarak 453 bin ton olarak gerçekleşti." şeklinde konuştu.

cha



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,194 µs