En Sıcak Konular

Mali'ye askeri müdahale tartışmaları

9 Kasım 2012 13:14 tsi
TBMM Mali Dostluk Grubu Başkanı Denizli, "Diyaloğun sürmesini istiyoruz ama sorun diyalog ile çözülmezse BM'nin atacağı adımlar konusunda da genel çerçevemiz bellidir" dedi.

Mali'nin kuzeyindeki silahlı hareketleri etkisiz hale getirmek üzere bölge ülkelerinin askeri müdahale hazırlıkları sürerken Türkiye de gelişmeleri yakından izliyor.

TBMM Mali Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, sorunun çözümü için diyaloğun sürmesinin önemine işaret ederken, Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi ve Afrika Birliği nezdindeki Daimi Delegesi Uğur Kenan İpek de Fransa'nın müdahale konusunda süratle hareket edilmesini istemesine karşın Afrika Birliği'nin sorunun bölge ülkelerince ele alınmasından yana olduğuna dikkati çekti.
 
ECOWAS ve Afrika Birliği'nin plan üzerindeki çalışmaları sürürken, TBMM Mali Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli müdahale tartışmalarını değerlendirdi. Denizli, şunları kaydetti:

"Türkiye, Mali'de istikrar istiyor. BM kararlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Diyaloğun sürmesini istiyoruz ama sorun diyalog ile çözülmezse BM'nin istikrar yolunda atacağı adımlar konusunda da genel çerçevemiz bellidir. Niyetimiz halkın kendi tercihleriyle kendisini yönetmesidir. Bu zaman içinde diyalog ortamı içinde bir seçimin yapılmasını ve orada demokratik bir yapının oluşturulmasını istiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapmaya hazırız. Müdahale konusunda hükümetimiz, BM kararlarının neresinde olduğumuza dair bir karar açıklayacaktır."
 
-Afrika Birliği bölge ülkelerini harekete geçiriyor-
 

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi ve Afrika Birliği nezdindeki Daimi Delegesi Uğur Kenan İpek, birliğin yol haritasını değerlendirerek, Afrika Birliği'nin birinci gündem maddesinin Mali krizi olduğunu söyledi.

İpek, "Birlik, Mali'deki sorunu civardaki bütün ülkeleri de tehdit eden bir durum olarak görüyor ve gelişmeleri kaygıyla izliyor. Afrika Birliği, 'Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler' ilkesi çerçevesinde hareket ediyor. Özünde Afrikalı bir yaklaşımı esas alıyor" diye konuştu.

aa
 

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    28,001 µs