En Sıcak Konular

Obama'dan İran kararı...

9 Kasım 2012 09:45 tsi
Obama'dan İran kararı... ABD yönetimi, uydu yayınlarını bozduğu, medyaya sansür uyguladığı ve İran halkının internete erişimini engellediği gerekçesiyle bazı İranlı yetkililer ve hükümet kurumlarına yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland'ın açıklamasına göre, yaptırım uygulanma kararı alınanlar arasında, İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Rıza Taghipur ve İran Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı da dahil olmak üzere 4 İranlı ile 5 İran hükümet kurumu yer alıyor.

Nuland, Taghipur'u, uydu yayınlarının bozulması ve internet erişiminin kısıtlanması yönünde talimat vermekle eleştirerek, ABD'nin, İran yönetiminin, vatandaşların dünyanın geri kalanıyla bağlantısını kesmek için "elektronik perde" oluşturmasını önlemeye kararlı olduğunu vurguladı.

Yaptırım altına alınanların tümünün, "İran vatandaşlarının ifade ya da toplanma özgürlüğünü yasaklama, sınırlandırma veya cezalandırmaya dönük sansür veya diğer eylemlere karıştığını" belirten Nuland, bu kişi ve kurumları ayrıca İran'a uluslararası uydu yayınlarının bozulması da dahil olmak üzere, yazılı ve görsel medyaya erişimi sınırlamakla suçladı.

Nuland, yeni yaptırımların, ABD yönetiminin, İran hükümet yetkilileri ve kurumlarını kendi vatandaşlarına karşı işlediği suistimallerden dolayı sorumlu tutma yönündeki kararlılığının bir parçası olduğunu belirtti.

İran yönetiminin, özgürlükleri kısıtlama, hem İran'ın içine hem de dışına serbest bilgi akışını engelleme yönünde bir kampanya yürüttüğünü ifade eden
Nuland, İran Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı'nın gazeteleri kapattığını, gazetecilerin gözaltına alındığına değinerek, "Sayısız aktivist, gazeteci, avukat, öğrenci ve sanatçı gözaltına alındı, sansüre uğradı, işkence gördü ve insan haklarından zor kullanarak mahrum edildi" ifadesini kullandı.

Nuland, ABD yönetiminin aldığı bu kararla, Amerikalıların yaptırım uygulanan İranlılarla iş yapmasının ve ayrıca söz konusu İranlıların da ABD'ye seyahat etmesinin yasaklandığını kaydetti.

Yeni yaptırım kararı, Barack Obama'nın ABD Başkanlığı'na ikinci kez seçilmesinin ardından, ABD'nin dış politikada açıkladığı ilk karar oldu.

cnnturk


Bu haber 1,052 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs