En Sıcak Konular

'İran, petrolü keserse kendi ayağına sıkar!'

8 Kasım 2012 16:20 tsi
'İran, petrolü keserse kendi ayağına sıkar!' İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi'nin ülkesine yönelik baskıların artması halinde petrol ihracatını gözden geçirebilecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendiren enerji uzmanlar 'Irak kendi ayağına sıkar' diyor

İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi'nin ülkesine yönelik baskıların artması halinde petrol ihracatını gözden geçirebilecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendiren enerji uzmanları, petrol ihracatının durdurulmasının uzak ihtimal olarak gördüklerini bildirdi. Uzmanlar, bu yöndeki bir gelişmenin hem İran'ı hem de bu ülkeden petrol ithal eden ülkeleri olumsuz etkileneceğini söyledi.

İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, Avrupa Birliği'nin ülkesine yönelik yaptırımlarıyla ilgili ''Batılıların yaptırımları artırması durumunda petrol ihracatını gözden geçiririz'' çıkışında bulundu.

''10 dolarlık artış faturayı 2 milyar dolar arttırır''

Uzmanlar, Kasımi'nin gündeme getirdiği ''petrol ihracının durdurulması'' olasılığını AA muhabirine değerlendirdi. Petrol Mühendisleri Odası (PMO) Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı Necdet Pamir, İran'ın dünyanın somut (üretile bilir) petrol rezervlerin yüzde 9,1'ine sahip olduğuna dikkati çekerek, bunun üretimdeki karşılığının 151 milyar varili bulduğunu söyledi.

Bu rakamların petrol piyasaları açısından İran'ın çok önemli bir aktör olduğunu gösterdiğini ifade eden Pamir, şu bilgileri verdi:

''İran petrol üretiminde önemli yere sahip ama son dönemde yaptırımlar nedeniyle üretiğinin bir bölümünü satamaz hale geldi. Geçen yıl petrol üretimi yaklaşık 4,3 milyon varil/gün, yurt içi tüketimi ise 1,8 milyon varil/gün olan İran'ın normal ihraç kapasitesi ise 2,5 milyon varil/gün düzeyindeydi.

Fakat ambargo nedeniyle ülkenin son dönemdeki aylık petrol ihracatı her ay büyük farklılık gösteriyor. Mesela, Eylül ayında 860 bin varile düşmüş. Yaptırımlarla canı yandığı için İran dünyaya iki tehditte bulunuyor.

Bunlardan ilki 'Hürmüz Boğazı'nı kapatırım', ikincisi ise 'Petrol ihracatına son veririm'. Bu tehditler bile fiyatları etkiliyor ama İran petrol ihracatına son verirse tabir yerindeyse kendi ayağına sıkar. Çünkü en önemli ihraç ürünü petrol ve doğalgaz. Doğalgazın da çok büyük kısımını Türkiye'ye satıyor.''

İran'ın gerek Hürmüz Boğazı'nı kapatması gerekse de petrol ihracatına bir süreliğine son vermesinin enerjide büyük oranda dışa bağımlı Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini ileri süren Pamir, ''Bu iki olayın da gerçekleşme olasılığını düşük görüyorum. Şayet İran dediğini yaparsa, petrol fiyatları yükselir. Petrollün varil fiyatındaki 10 dolarlık artış ise Türkiye'nin petrol ve petrol ürünü faturasını yaklaşık 2 milyar dolar arttırır'' diye konuştu.

Talep artışının karşılanıp karşılanmayacağı soru işareti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman da İran'ın dünyaya yönelik petrol tehditlerinin yeni bir gelişme olmadığını belirterek, ambargonun kapsamının artması ya da askeri müdahale olasılığının daha belirgin olması durumunda bu tehditlerin eyleme yansıyabileceğini dile getirdi.

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması ya da petrol ihracatına son vermesi gelişmelerinden en fazla etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olacağını iddia eden Satman, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Ülke olarak yüzde 93 petrolde ve yüzde 98 doğalgazda dışa bağımlıyız. Diyelim ki İran dediğini yaptı ve petrol ihracatını durdurdu, kime gideceğiz? Suudi Arabistan'a mı? Böyle bir gelişme yaşandığında öncelikle petrol fiyatları artar, ardından da İran dışındaki petrol üretici ülkeler talep artışıyla karşılaşır.

Bu talep artışı kısa sürede karşılanır mı işte burası soru işareti. Libya dünya petrol üretiminde yüzde 2'lik bir paya sahipken bile 'Arap Baharı''nın ardından petrol fiyatları 10 dolar civarında arttı. İran'ın piyasadan çekilmesi petrollün varil fiyatını 150-200 dolara çıkarta bilir.''


Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,575 µs