En Sıcak Konular

'Batı'nın gözüyle bakmaya başladık'

8 Kasım 2012 15:14 tsi
Uludağ Üniversitesi´nde İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün düzenlediği Dördüncü Uluslararası İlişkiler Konferansı’nda, “Türkiye’nin Ortadoğu Politikası ve Arap Uyanışı” başlıklı panelde, uzmanlar çarpıcı değerlendirmelerd

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Türkiye'de 2000’li yıllarda dış politikada zihniyet değişimi yaşandığını ve bunun etkilerinin hızlı bir şekilde görüldüğünü belirterek, " Ama ne yazık ki, Obama'nın Türkiye'yi ziyaretinden sonra henüz Arap baharı başlamadan, eski geleneksel dış politika anlayışına geri dönüldü. Olaylara batının gözüyle bakmaya başladık.” dedi. Geleneksel dış politika anlayışı ile 50 yıldır hiçbir sorunun çözülmediğini vurgulayan Prof. Dr. Arı, Türkiye'nin yeniden, iç ve dış politikaya kendi çıkarları açısından bakması gerektiğine dikkati çekti.


Uludağ Üniversitesi´nde İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün düzenlediği Dördüncü Uluslararası İlişkiler Konferansı’nda, “Türkiye’nin Ortadoğu Politikası ve Arap Uyanışı” başlıklı panelde, uzmanlar çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

UÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. İsmail Efil’in yönettiği panelde konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Türkiye’de 2000’li yıllarda bir zihniyet değişimi olduğunu belirterek, özellikle ABD Başkanı Obama’nın ziyaretinin ardından olaylara yeniden Batı’nın gözüyle bakılmaya başlandığını ileri sürdü.

“OBAMA GELDİ, POLİTİKAMIZ DEĞİŞTİ”

Türkiye’nin son 50 yılda uyguladığı dış politikanın Batıya bağımlı, iç politikasının da bireye karşı hoşgörüsüz olduğunu savunan Prof. Dr. Arı şunları söyledi: “2000’li yıllarda bir zihniyet değişimi oldu. Dış politikada pozitif diplomasi kullanan, güvenli bir ülke oluşturma çabası, içeride ise devlet-birey ilişkilerinin daha özgürlükçü hale gelmesi konusunda bir değişimdi bu. Ancak bu yeni politikalara karşı bir direnç gelişti. Türkiye’yi yönetenlerin bu telkinlere kapılmayacağını düşünüyordum ama ne yazık ki paradigmatik bir değişim oldu. Obama Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye’yi yeniden kazanma çabasına girişti ve Türkiye bu ziyaretin ardından, henüz Arap baharı başlamadan, eski geleneksel dış politika anlayışına geri döndü. Olaylara Batı’nın gözüyle bakmaya başladı.”

Yapılan tek değişikliğin ise dış politika yelpazesine Ortadoğu’yu eklemek olduğunu anlatan Arı, “Ben buna ‘yeni gelenekselci yaklaşım’ diyorum. Geleneksel anlayışla 50 yıldır hiçbir sorun çözülemediyse, yeni gelenekselci anlayışla da çözülemez. Türkiye, yeniden, daha yerel, iç ve dış politikaya kendi çıkarları açısından bakmaya başlamalı. Sorunlara Batı ile birlikte çözüm arayışı Türkiye’ye popülarite kazandırmaz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Suriye konusunda öngörülü davranamadığını belirten Prof. Dr. Arı, “Suriye konusunda Batının hiçbir şey yapmayacağını Türkiye önceden görebilir ve derin bir angajman içine girmeyebilirdi. Dostlarımızı harcamada daha cimri davranmalıyız.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDE ŞERİAT YOK”
İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Duran da, “Yeni Ortadoğu’da İslam’ın Rolü ve Tecrübesi” başlıklı sunumunu yaptı.

Ortadoğu’daki devletlerin, milli çıkarları, dini söylemlerini meşrulaştırmak için kullandıkları ve bunun da bölgeyi çatışmaya sürüklediğini anlatan Doç. Dr. Duran Ortadoğu’da 10 yılda bir politika değiştiğini, önümüzdeki 10 yılın da Şiicilik ve Vahabilik kutuplaşmasıyla geçeceğini söyledi. Doç. Dr. Burhanettin Duran, Türkiye’nin ise gündeminde şeriat olmadığını sözlerine ekledi.

IRAK'LA SÜRDÜRÜLEBİLİR İLİŞKİ ŞART

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan da, Arap Uyanışı sonrasında Türkiye-Irak ilişkilerine değindi.

Ortadoğu’da büyük bir siyasi dönüşüm yaşandığını anlatan Doç. Dr. Mesut Özcan, 30 yıl süreyle ambargo nedeniyle zor durumda olan Irak’ın kalkınmaya ihtiyacı bulunduğu, bu nedenle de Irak’la sürdürülebilir bir ilişkinin şart olduğunu söyledi.
Panelde daha sonra öğrencilerin ve öğretim üyelerinin soruları yanıtlandı.

Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,377 µs