En Sıcak Konular

Süheyl Batum'a tepki yağıyor!

8 Kasım 2012 14:44 tsi
Süheyl Batum'a tepki yağıyor! CHPli Süheyl Batum'un Başbakan yargılansın sözlerine AK Partili milletvekilleri ne dedi?

CHPli Süheyl Batum, 'Başbakan'ın yargılandığını gördüğüm zaman siyasette önemli bir aşama atladık diyeceğim' dedi. AK Parti'den cevap gecikmedi. AK PArti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, "Husumetle siyeset olmaz" açıklaması yaptı. AK Partili Ali Şahin "CHP'nin geçmişine bakınca bu hayal şaşırtıcı değil" derken AK Partili hukuk profesörü Burhan Kuzu ise böyle bir şeyin hukuken mümkün olmadığını, ortada bir iddia yokken Süheyl Batum'un bunu söylemesini "Aç tavuk rüyasında darı görür" sözleriyle ifade etti.
 
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un, Söz Sende'de Balçicek İlter'e söylediği " "Kalpazanlıktan, medyanın üzerinde, yargının üzerinde kurduğu baskıdan mutlaka yargılanmalı ve demokratik bir dönemde yargılanmalı. Başbakan'ın yargılandığını gördüğüm zaman siyasette önemli bir aşama atladık diyeceğim" sözleri gündeme bomba gibi düştü. Batum'un bu sözlerini İNTERNETHABER'e değerlendiren AK Partili milletvekilleri ise bunun bir hayalden öteye geçemeyeceğinin altını çizdiler.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun açıklamaları şöyle:

SİYASET HUSUMET ALANI DEĞİLDİR

"Öncelikle siyaseti husumetle yarışılan bir ortam, bir alan olmaktan çıkartıp, iyilik ve hizmette yarışılan bir alan ortamına çevirmeliyiz. "

"Bu davanın hesabı defalarca millet tarafından sandıkta görülmüş meseleleri dönüp milletle tekrar paylaşmak paylaşanlar açısından fayda getirmez, bunu da görüyoruz" diyen Soylu, sözlerine devam etti:

"Özellikle hukuk adamlarının değerlendirme yaparken evrensel alanlara itibar etmeleri çok önemlidir. Siyasi partilerin kapatılması konusunda bizim de kendimize ölçü almak zorunda olduğumuz, defalarca dillendirdiğimiz, Venedik Kriterleri esas itibariyle en önemli ölçülerden birisi olmalıdır. Venedik Kriterlerinde de siyasi partilerin, şiddet ile ilgili iç içe, şiddeti destekleyen, şiddeti öven, şiddeti tahrik eden şiddete kapılan, şiddet organizyonu içerisinde olan yapıların, fikirlerinden, düşüncelerinden ve ortaya koymuş oldukları siyasal organizasyonlardan dolayı kapatılmamalarının daha önemli olduğunu altını çizer, doğrusu da budur."

PARTİ KAPATMAK GEÇMİŞTE KALDI

Parti kapatmanın, geçmişte kalması gerektiğini vurgulayan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye bugün parti kapatmakla ilgili, geçmiş deneyimlerini eleştiriyor, bugün bunları tekrar gündeme getirmenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Hepimiz el birliğiyle yeni anayasa konusunda, ki Sayın Batum da yeni Anayasanın komisyonunda bulunmaktadır, zannediyorum ki burada, kıymetli düşünceleriyle yeni Anayasa talebine katkıda bulunmak zorundadır. Ama siyasette husumet üzerinden yapılan bu değerlendirmelerin hiç birimize, özellikle Türkiye'ye bizi örnek almaya çalışan diğer ülkelere bir katkısı olmaz.

"Türkiye de ve AK Pari'de hem siyasetle ilgili, hem de ekonomiyle ilgili çok önemli aşamalar kaydetti. Bunu hem ekonomik raporlar veriyor, hem de iki gün önce dünyanın en önemli krdei kuruluşlarından Fitch açıkladı. Ülkemiz 18 yıldan beri ilk kez yatırım yapılabilir notu aldı."

CEVAP SANDIKTA DEFALARCA VERİLDİ

"Bana göre Türkiye'nin geleceğini konuşmak çok daha faydalı olur. Halk geçmiş dönemle ilgili defalarca sandık başına gitti, defalarca bu konudaki kararını teyit etti. Halkın teyit ettiği bir karar üzerinden konuşmaların çok anlamı yok. Denenmiş siyasi metotların tekrarlanmasının da hiç kimseye faydası olmaz. Halkın beklentisi de bu değil. Türkiye'yi dünyada daha iyi rekabet edebilir koşula getirilebilmesini, Türkiye'nin belki de geçmiş dönemde önemli tahribatlarının bir vesileyle tamir edilmesini istiyor. Geçmiş 10 yılda bu çok güzel yapıldı, önümüzdeki 10 yıl daha çok iyi bir şekilde yapılması lazım. Bunu iktidarın yapma sorumluluğu kadar muhalefetin de bunu takip etmesi ve bunlara ait kendi projelerini ortaya koyması bir yarış içerisinde bulunması gerekir

Biz özellikle ilim adamlarımızdan da bizim ufkumuzu açan, değerlendirmeler bekliyoruz."

BU SÖZLERE YORUM YAPMAK BİLE DOĞRU DEĞİL

Süheyl Batum'un "Başbakanın yargılandığını görmek istiyorum" açıklamasına yorum yapmaya bile gerek duymadığını belirten Süleyman Soylu,  

"Fikirlerimizi tartışabilirsiniz, hizmetlerimizi beğenmeyebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama söylediğim gibi siyaseti husumet yarışına döndürmemek gerekir. İnsan odaklı olmamız lazım. Bırakın başbakanı, bir başkasının siyasetten dolayı yargılanmasını görmek istemek bile bana göre siyaset mesleği içerisinde insanların birbirine reva görmemesi gereken bir durumdur." Bu konuları daha dikkatli konuşmak gerekir, çünkü Türkiye'nin hafızasında çok önemli acılar vardır, bunların hepsi demokratik süreçler içerisinde konuşulmalı ve tartışılmalıdır. Türkiye hala 1960'ın sıkıntısını ve sancını yaşamaktadır, hala 1980 darbesinin sıkıntısını yaşamaktadır, hala 28 Şubat darbesinin acısını yaşamaktadır. Bütün bunlar da siyasi partiler ve siyasi liderler önemli haksızlıklara uğramıştır. Bu kadar acı hafızamız varken böyle bir temenni de bulunmayı, böyle bir talepte ve istekte bulunmayı çok siyasete yakışır bir durum olarak görmüyorum." dedi.

 CHP TAHAMMÜLSÜZ

CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Çavuşoğlu'nun istifasını da değerlendiren Soylu, Sayın Çavuşoğlu, aslında gerçeğin hakkını teslim ettiğinin altını çizdi:

"Bana göre, Sayın Fatma Şahin, Türkiye'de hem sorumlu olduğu bakanlıkla ilgili hem de Türkiye'de kadın haklarıyla ilgili meselelerde hiç kimseyi ötekileştirmeden bir büyük platformla bunu Türkiye'ye mal etmeye çalışıyor. Zannediyorum ki, görevden alınan Çavuşoğlu, bunu vicdanıyla anlamış ve bir değerlendirme ortaya koymuş durumda. Bana göre, CHP için ciddi bir tahammül eşiğiydi, malesef bu tahammül eşiğini aşamadı."

Amerika'da yapılan seçimi örnek veren Süleyman Soylu, rakibe tahammülün olması gerektiğini belirtti:

CHP ÇOK ÖNEMLİ BIR FIRSATI GERİ ÇEVİRDİ

"Amerika'daki seçimlerde kaybeden Romney, seçimin kaybedildiği sıcak saatler içerisinde, yeni Amerikan Başkanı ve ailesi için dua ettiğini söyledi, bundan daha güzel bir temnni olabilir mi?Siyasette bunlara müsade etmek, izin vermek, esas itibariyle siyaset merkezinin kuvvetlendirilmesine yönelik en önemli aksiyonlardır. CHP bu fırsatı ıskalamıştır.Bana göre siyaseti gerginleştirmiştir. CHP'nin bu tavrını tersten okumak gerekirse, bu durum Siyaset içerisinde rakibinize olumlu eleştiride bulunmayın demektir."

Son grup toplantılarındaki üslupla ilgili sorumuzu da yanıtlayan Soylu, siyasette espri olmasının bir sakıncası olmadığı görüşünde.

SİYASETÇİLER DE İNSAN, BIRAKALIM ESPRİ YAPSINLAR

"Siyasette siyasetçiler bir takım espri kanallarını kullanarak da hicvederek de siyaset yapabilirler. Buna halkın ne karşılık verdiğine bakmak gerekir. Siyasetçiler yaptıkları bu tip değerlendirmelerde özellikle basından, aydınlardan hak etmedikleri tepkilerlle karşılaşabilirler. Ben espri yüklü siyasetin çok daha rahat anlaşılabileceğini, siyasette bu söylemlerin yumuşatma getireceğini düşünenlerdenim. Biz toplum olarak buna alışkın değiliz, buna alışmak gerekir. Avrupa ve dünyayı izlediğimiz zaman hem yumuşak zeminde  siyaset yaptıklarını görürüz hem espri üzerinden siyaset yaptıklarını görürüz. Bu üslubu halk değerlendirsin. Siyaset çok insani bir şey."

"Başbakan bunu herkesin önünde söyledi, kapalı kapılar ardında söylenen bir şey yok, Kılıçdaroğlu'da halkın önünde cevap verdi. Bunun bir zararı yok, siyaset insani bir şeydir, bırakalım bunu halk değerlendisin."


CHP BAŞBAKAN'LA SANDIKTA BAŞ EDEMİYOR!

AK Parti Milletvekili Ali Şahin: Süheyl Batum bir siyasetçi olarak Başbakan'ın seçimde sandıkta yenilmesini hayal etmesini beklerdim. Ama CHP her zamanki gibi gayri resmi yolları tercih ediyor. Siyasi yollarla baş edemediği AK Parti'yi ve Başbakanı gayri siyasi yolları devreye sokarak alt etmeye çalışıyor. İktidarların görevden alınması sandıkla olur, yargı yolu herkese açık tabi ki ama sandıkta baş edemediği bir Başbakanla gayri demokratik yollarla başetmeye çalışması siyasi ve demokratik anlamda bir değer arzetmiyor. Ancak CHP'nin sahip olduğu değerler açısından bu çok şaşırtıcı değil. CHP, geçmişte de zaman zaman askerleri zaman zaman yargıyı devreye sokmak suretiyle rakiplerini alt etmeye çalışmıştır. Ama gönül ister ki belli seviyede bir demokratiği yakalayan ülkemizde bu, siyasi yollarla olsun. CHP geleneklerinden vazgeçemiyor. Bunun kararını Süheyl Batum değil, halk verecektir.
 
AÇ TAVUK RÜYASINDA DARI GÖRÜR

AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu: Aç tavuk rüyasında darı görüyor. Böyle bir şey ilk defa duyuyorum, ortada her hangi bir iddia, bir dava yok. Süheyl benim arkadaşım ama bunu düşünmesine bile şaşırıyorum. İçindeki husumeti kusmuş. Demokratik bir söylem değil bu. Ben de Kılıçdaroğlu'nun böyle olmasını istiyorum desem olur mu? Bunu söylemesi bile doğru değil. Böyle bir şey varsa açarsın dava. Bunun hukuki yolları bellidir. Ama ortada olmayan bir şey üzerinden böyle konuşmasını doğru bulmuyorum. 

internet haber



Bu haber 1,395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,986 µs