En Sıcak Konular

Brezilya'da darbe soruşturması kiliseye uzandı

8 Kasım 2012 14:32 tsi
Brezilya'da kurulan darbe komisyonu Katolik ve Evanjelik kiliselerin darbe hükümetine verdiği desteği araştıracak.

Brezilya, darbe dönemiyle yüzleşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kurulan Hakikat Komisyonu tarafından yürütülen soruşturmada sıra kiliseye geldi. Komisyon, ülkedeki Katolik ve Evanjelik kiliselerin darbe hükümetine verdiği desteği inceleyerek işlenen suçlara ne derece iştirak ettiklerini araştıracak.

Ülkede 1964-1985 yılları arasında yönetimi elinde bulunduran askerlere hem destek veren hem de karşıt eylem gerçekleştiren kilise üyeleri bulunuyor. Kilisenin verdiği desteğin arkasında düşürülen hükümetin ülkeye komünizm getireceği endişesi yatıyor. Ancak sürecin devamında kiliseye bağlı çok sayıda Hıristiyan din adamının hapse atılması ve işkence görmesiyle diktatörlüğe verilen desteğin geri çekildiği ve insan haklarının savunucusu konumuna geçildiği biliniyor.

Kendisi de o dönemde hapse atılan ve işkence gören Devlet Başkanı Dilma Rousseff tarafından geçtiğimiz yıl kurulan Hakikat Komisyonu'nun soruşturma neticesinde dava açma yetkisi bulunmuyor. Ancak komisyon, yapılan araştırmada elde edilen bilgileri kamuoyu ile paylaşıp sorumluların tespit edilmesini sağlayabiliyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre Brezilya'da darbe döneminde 475 kişinin kaybolduğu veya rejim askerleri tarafından öldürüldüğü tespit edildi. Daha kanlı ve şiddetli diktatörlük dönemleri yaşayan Latin Amerika ülkelerinden Arjantin, Şili ve Uruguay, darbe yönetimlerini yargılayan ve ceza veren ülkeler arasında yer alıyor. Ancak Brezilya'da, ülke yönetimini sivillere devretmeden önce kendilerini garantiye alan askerler, anayasaya dahil ettikleri bir kanun maddesi sebebiyle yargılanamıyor. Bu sebeple işkence sorumlularının tespit edilmesi Brezilya kamuoyu açısından büyük önem taşıyor.

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,138 µs