En Sıcak Konular

Obama'yı zorlu iç ve dış politika gündemi bekliyor

8 Kasım 2012 11:58 tsi
ABD başkanlığına ikinci kez seçilen Barack Obama'yı, yeni döneminde iç ve dış politika arenasında zorlu konular bekliyor.

Obama'nın Beyaz Saray'a döner dönmez masasında bulacağı en acil meseleler, seçimin de ana gündemi olan ekonomiyle alakalı konular olacak.

Başkan Obama'nın adım atmasını gerektirecek ilk zorlu konu, ''mali uçurum'' olarak tabir edilen, büyük çaplı harcama kesintileri ve vergi artışlarının yıl sonunda devreye girmesini önlemek.

EKONOMİK GELİŞMELERİ HALKIN HİSSEDEBİLMESİ LAZIM

Seçim kampanyası döneminde sürekli olarak, ABD ekonomisinin, hala varolan sıkıntılara rağmen, Beyaz Saray'daki ilk döneminde izlediği politikalar sayesinde doğru yola girdiği ve tam düzlüğe çıkmanın bu politikaların devamından geçtiği mesajını veren Obama, dünkü seçim zaferinden görüldüğü üzere, Amerikalı seçmeni ikna etmeyi başardı. Ancak işin zorlu kısmı şimdi başlıyor.

KENDİSİNİ ''ULUS İNŞASI'' BEKLİYOR

Irak ve Afganistan'daki savaşların sona erdirilmesiyle, buralara aktarılan kaynakların ulus inşasında kullanılması gerektiği hususu üzerinde de kampanya döneminde sıkça vurgular yapan Obama'nın, buna paralel olarak, ikinci döneminde ülke içi altyapı yatırımlarına daha fazla ağırlık vermesi bekleniyor.

KONGRE İLE UZLAŞI DÖNEMİ BAŞLAYACAK MI?

Bununla birlikte, Obama'nın tüm bu gündemini hayata geçirme gücü, Kongre ile anlaşmasının derecesine bağlı olacak. Çünkü, dünkü seçimlerde, Obama'yı hemen her noktada engelleyen Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu korumayı başardı.

OBAMA'YI BEKLEYEN DIŞ POLİTİKA GÜNDEMİ

Suriye krizinde yeterli inisiyatif almadığı şeklinde Türkiye ve bazı uluslararası çevrelerden eleştiriler alanObama yönetiminin, yeni dönemde daha aktif bir tutumunun olup olmayacağı merak konusu.

İran'ın nükleer dosyası ve bu konunun ABD-İsrail ilişkilerine yansımaları da Başkan Obama'yı meşgul edecek önemli konulardan biri olacak.

Arap Baharı bağlamında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde meydana gelen gelişmeler de Obamayönetiminin yakından takip etmeyi sürdüreceği konulardan.

Rusya'yla ilişkiler konusunda özellikle füze kalkanı dosyası önemini koruyor. Bir uluslararası zirvede açık mikrofonu farketmeyerek dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e füze kalkanı için ''Seçimden sonra daha esnek olabilirim'' diyen Obama'nın yeni dönemdeki politikası merak ediliyor.

Bunun dışında Obama'yı ikinci döneminde, Asya'ya açılım politikası ve Çin'le ilişkiler, terörizmle alakalı konular, küresel ısınma gibi birçok dış politika ve ulusal güvenlik konusu meşgul edecek.

Amerikan kamuoyunun gündemini meşgul eden bir konu da, yeni dönemde görevini bırakacağını açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yerine kimin geleceği sorusu. (AA)



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,100 µs