En Sıcak Konular

Haşimi'yi korumanın bedeli ağır oldu

8 Kasım 2012 10:20 tsi
Haşimi'yi korumanın bedeli ağır oldu Türkiye, eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi`yi Irak`a iade etmediği için petrol sondaj anlaşmasından çıkarıldı.

Türkiye’nin, İran sınırına yakın bölgedeki sondaj anlaşmasından çıkarılmasında, eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin, gıyabında verilen idam kararına rağmen Irak’a iade edilmemesinin ve Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile Türk hükümeti arasında gerilen ilişkilerin etkili olduğu öğrenildi.

TPAO SONDAJ BÖLGESİNDEN ÇIKARILDI

Enerji yetkililerinden alınan bilgiye göre TPAO, Irak’ta Turkish Petroleum International Company (TPIC) şirketi aracılığıyla bulunduğu 9. blok petrol sondajı anlaşmasından çıkarıldı. İran’a yakın bir bölgede yapılan sondajda TPAO, Kuveyt’ten Kuwait Energy ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dragon Oil ile ortaktı. Buradaki 3’lü konsorsiyuma yüzde 30’luk pay ile ortak olan Türkiye’nin sahip olduğu anlaşmanın değeri, başlangıç değeri itibarı ile 250 milyon doları buluyordu. Bu değerin, Türkiye’nin Irak’taki sondaj piyasasına girişinden bu yana artışta olduğu ve ilerde de artmasının beklendiği belirtildi.

HAŞİMİ NEDENİYLE GERİLEN İLİŞKİLER SEBEP OLDU

Türkiye’nin sondaj anlaşmasından çıkarılmasında, Haşimi’nin, gıyabında verilen idam kararına rağmen Irak’a iade edilmemesinin ve Irak Başbakanı Maliki ile Türk hükümeti arasında gerilen ilişkilerin etkili olduğu öğrenildi.

Irak tarafının, anlaşmanın iptali ile ilgili Türk tarafına henüz resmi bir açıklama yapmadığı kaydedildi. Türkiye’nin bu sondaj bölgesindeki yüzde 30’luk payının da Kuwait Energy’ye devredildiği kaydedildi.

TÜRKİYE 5,5 MİLYAR DOLAR PAYI ALAMAYACAK

Irak’ın iptal kararı ile 250 milyon dolarlık bir paydan olan Türkiye’nin, Irak’taki toplam sondaj yatırımı ise 5.5 milyar dolarlık bir değere erişiyor. Türkiye’nin son karardan Irak’ta 4 adet daha petrol sondajı iştiraki bulunuyor. Mansuriye bölgesinde operatör (en büyük hisseli) konumda bulunan Türkiye, Güney Kore ve Kuveyt ile ortak çalışma yürütüyor.

Türkiye’nin Siba (Kuveyt’le ortak), Nissan (Çin’le ortak) ve Badra (Rusya’ya ortak) bölgelerinde petrol arama ortaklıkları sürüyor. Söz konusu bölgelerle ilgili herhangi bir anlaşma iptalinin şu anda gündemde olmadığı öğrenildi. Türkiye’nin bu alanlarla ilgili Irak hükümetiyle yaptığı servis anlaşmasının sürdüğü belirtildi. (Eko Finans)



Bu haber 1,289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs