En Sıcak Konular

BM'ye ağır eleştiri

8 Kasım 2012 08:14 tsi
BM'ye ağır eleştiri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun açılış oturumunda konuştu.

Erdoğan, ''BM, artık insanlığın geleceğini tehdit eden, umutlarını körelten korkuları ortadan kaldırabilecek bir liderlik sergileyemiyor'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası kuruluşların küresel sorunlar karşısında yetersiz kaldığını söyledi.

''Başta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi olmak üzere Somali'de, Myanmar'da, Suriye'de sınavlar veren küresel yapıların, sorunların çözümü karşısında maalesef yetersiz kaldıklarını görüyoruz'' diyen Başbakan Erdoğan, bu durumun küresel yapıların etkinlik ve meşruiyetlerini her geçen gün aşındırdığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Üzülerek ifade etmek zorundayım ki BM artık, insanlığın geleceğini tehdit eden, umutlarını körelten korkuları ortadan kaldırabilecek bir liderlik sergileyemiyor. İnsanlığın küresel barışı özlediği, sembol bir kurum olarak ortaya çıkan BM'nin uluslararası meşruiyetin ve adaletin tesisinde daha etkin olması gerekiyor. Dünya, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasına bırakılamaz, eğer tüm dünyayı biz 5 tane daimi üyenin iki dudağı arasına bırakacak olursak işte burada insanlık her geçen gün kan kaybeder.

Yanı başımızda Suriye'de şu anda ölen insanların sayısı 50 bine ulaştı. Sadece benim ülkeme sığınan insan sayısı 110 bin. Çadır ve koyteyner kamplarda, 60 bini de kendi imkanlarıyla evlere göç etmiş durumda... 2.5 milyon insan kendi ülkesinde evlerinden ayrı yaşıyor, uçaklardan bombalarla insanlar öldürülüyor. BM nerede? BM, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasından vereceğe karara bağlı. Bunun için biz, BM'nin, bütün insanlığın hukukunu koruyacak, uluslararası toplumu ortak değerler ve adalet temelinde örgütleyecek şekilde yeniden yapılanması gerektiğini savunuyoruz. BM'de, Güvenlik Konseyi'nde tüm insanlığın temsilcilerinin bulunması lazım, tüm kıtaların temsilcilerinin bulunması lazım, tüm inanç gruplarının temsilcilerinin bulunması lazım. BM'nin hem vizyonu hem de yapısı yenilenmek zorundadır.''
 
Suriye rejimi, BM sisteminden cesaret almaktadır
 
Başbakan Erdoğan, ''Suriye rejimi, BM sistemindeki tıkanıklıktan cesaret alarak kendi halkına karşı yaptığı vahşeti sürdürmektedir. Bu insanlık dramı karşısında hareketsiz kalmayı sadece uluslararası dengeler ile açıklamak vicdanları tatmin etmeyeceği gibi bizleri tarih önündeki sorumluluğumuzdan da kurtaramaz'' dedi.
 
Küresel ekonomik kurumlar da reform sürecinden geçmeli
 
''2. Dünya Savaşı sonrasındaki küresel ekonomik dengeleri yansıtan kurumların kapsamlı bir reform sürecinden geçerek günümüzün ekonomik gerçekleriyle uyumlu hale getirilmeleri şarttır'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu çerçevede G-20 oluşumu geniş tabanlı temsil yeteneği, esnek karar alma mekanizmaları ve şeffaf yapısıyla sadece ekonomik alanda değil, her bakımdan geleceğin küresel düzeni için önemli bir örnektir. Yükselen güçler arasında yer alan ülkemiz aynen Endonezya gibi G-20'nin aktif bir üyesi olarak küresel sorunların çözümüne yapıcı katkı sağlama gayreti içinde bulunuyor. 2015 yılında dönem başkanlığını devralacağız G-20'nin az gelişmişlik ve gelir dağılımı sorunları başta olmak üzere küresel meselelerde daha fazla sorumluluk üstlenmesine çalışacağız.

Benzer bir şekilde IMF'nin de kapsamlı bir reform sürecinden geçmesi gerektiğine inanıyoruz. Ekonomi alanındaki yeni kurumsal düzenlemeler hayata geçirilirken küresel gelir dağılımının düzeltilmesi, yoksullukla etkin mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri gibi konulara öncelik verilmeli. Bunun için özellikle Türkiye olarak son dönemde sürdürülebilir ve güvenli kalkınma çabalarında aktif bir rol üstlendik, bunu da devam ettireceğiz.''

Kalkınmanın en temel insan hakkı olduğuna inandıklarına işaret eden Başbakan Erdoğan, BM başta olmak üzere kalkınma meselesinin bütün uluslararası platformlarda savunuculuğunu yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Başbakan Erdoğan ve Forum'a katılan diğer devlet ve hükümet başkanları açılış oturumunun ardından düzenlenen öğle yemeğine katıldı.

Eş başkanlıklarını Güney Kore Başbakanı Lee Myug-bak ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard'ın yaptığı 5. Bali Demokrasi Forumu'nda 83 ülke yer alıyor.

aa



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs