En Sıcak Konular

Alman istihbaratında yine delil karartma şüphesi

7 Kasım 2012 17:48 tsi
Berlin Eyaleti Anayasa Koruma Teşkilatı'nda Federal NSU Araştırma Komisyonu'nu ilgilendirecek dosyaların silindiği öğrenildi.

Teşkilat sözcüsü, yaptığı açıklamada bunun üzücü bir hata olduğunu belirterek, "Dosyaların NSU terör örgütü ile bir ilgisi olduğuna dair kanıt yok." diye konuştu.

Aşırı sağla ilgili dosyaların 29 Haziran'da imha edildiği belirtilirken, imha edilen dosya sayısının 30 civarında olduğu kaydediliyor. Berlin İçişleri Bakanı Frank Henkel, olayın hemen aydınlatılması yönünde talepte bulunarak, "Burada insan hatası olsa ve şu anki bilgi durumuna göre imha edilen dosyaların NSU ile ilgisi olmasa da bu tatsız süreç cevaplandırılması gereken soru işaretlerinin oluşmasını sağlıyor." dedi.

Berlin Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Claudia Schmid ise imha edilen dosyaların NSU terör hücresiyle herhangi bir ilgisi olmadığı görüşünü savunuyor. Schmid, söz konusu dosyaların 'Reichsbürgervereinigung' ve 'Landser' adlı grupla ilgili olduğunu ifade etti. Dosyanın 2009 yılında, eyalet arşivine vermesi veya imha etmesi için 'gizli güvenlik sorumlusuna' gönderildiğini belirten Schmid, dosyaların imhasının bilgi koruma yasasında öngörüldüğünü kaydetti. Gizliliği koruma sorumluğundaki çalışanların, hangi dosyaların arşive verileceğini, hangi dosyaların imha edileceğini farkına varamadıklarını dile getiren Claudia Schmid, bu dikkatsizlikle arşive gitmesi gereken dosyaların imha edildiğini açıkladı.

NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise olayın acilen aydınlatılması yönünde tavır koyarak, "Haziran ayında NSU cinayetleri hakkında tartışmalar varken Berlin istihbaratında dosyaların imha edilmesine anlayış gösteremem. Bu durumu aydınlatmak Berlin eyalet meclisindeki arkadaşlarımıza düşüyor. Berlin konusu ve NSU gelecek yıl Federal Meclisteki Araştırma Komisyonunda büyük rol oynayacak. Orada bu süreç konu edilecek." dedi.

Geçmişte Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda dosya imha skandalalrından sonra Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Heinz Fromm istifa etmişti. Fromm'dan sonra Almanya'nın çeşitli eyaletlerinden de teşkilat başkanları da istifalarını sunmuştu.

CHN



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs