En Sıcak Konular

Haluk Koç: Bu teklif Türkiye için felaket

7 Kasım 2012 16:25 tsi
Koç, CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantı sürerken düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Şemdin Sakık'ın Ergenekon davasında tanıklığıyla ilgili, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 2 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapan kişi terör örgütü başı olarak sanık, eli kanlı terör örgütünün temsilcileri tanık..geldiğimiz manzaraya bakın. Artık bu Silivri tezgahının iç yüzünü gözler önüne sermesi bakımından ibret verici bir manzara'' dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı.

Koç, toplantı sürerken düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP olarak ABD Başkanlığına yeniden seçilen Barack Obama'yı tebrik ederek, başarılar dilediklerini ifade eden Koç, ''Türkiye açısından bakıldığında genel olarak ülkemize yönelik terörün sona erdirilmesine dışarıdan çözüm önermek yerine Türkiye'nin kendi iradesiyle oluşturacağı çözüm önerilerine bu yeni politikanın saygı göstermesini bekliyoruz. Suriye konusunda ABD'nin izleyeceği politika Türkiye'nin oradaki çatışmalara sürüklenmemesine yol açmalıdır'' dedi.

TBMM'de sayısal çoğunluğun artık sahte oylarla sağlandığını, reddedilmesi gereken yasa tasarılarının da sahte oylarla genel kuruldan geçirildiğini ileri süren Koç, ''Dayatmacı ve baskıcı yönetici artık ipin ucunu da ağzının ayarını da kaçırmış durumda. Kendini de küfürlerini de kontrol edemiyor. Başbakanın ağzının ayarı bozulunca, siyasetin ayarı da üslubu da bozulmaya başlıyor'' diye konuştu.

Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı önüne gelen herkese küfür etmeye başlayan bir Başbakan kimliği sergiliyor. Küfür bu dönemde eleştiri yöntemi oldu. Başbakanın bu bozuk ağzına muhatapları da anlayacağı dilden cevap verince kıyamet koptu. Bu olanlar bir korkunun, telaşın, ürkekliğin sonucu. Ama ne yazık ki bütün bu gerçekler ışığında siyasi sonun da kaçınılmaz olduğu ortada.''

-Türkiye'nin dış itibarı Başbakanın siyasi cep harçlığı değildir''-

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine de değinen Koç, notun neyin sonucunda yükseltildiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Bu durumun arkasında bir siyasi pazarlık olduğunu savunan Koç, Başbakan Erdoğan'ın son günlerde Suriye konusuna ilişkin açıklamalar yapmamasına dikkati çekti.

Fitch Ratings'ın Türkiye'nin teröre destek veren ya da karapara aklanan ülke statüsüne girmesi halinde bu notun indireceğini ifade eden Koç, Yemen'de Türk şirketine ait Yemen bandıralı gemide silah bulunduğu yönündeki iddiaları hatırlattı.

Koç, ''Hükümetin Türkiye'yi silah kaçakçısı ülke konumuna düşürmeye hakkı olmadığı gibi Türkiye'nin dış itibarı da kimsenin, başta Erdoğan'ın siyasi cep harçlığı değildir'' dedi.

-''Bizden aşırdığı sözü bize karşı kullanıyor''-

Başbakan Erdoğan'ın dün grup toplantısında ''çakma ulusalcı'' ifadesini kullandığını da belirten Koç, ''Sayın Başbakan kim, ulusalcılık kim? Sayın Başbakan bir ara çakma milliyetçiliği savundu. Bizden aşırdığı sözü bize karşı kullanıyor. Hiç yeltenme. Kabinedeki bakanların gibi sende siyasi intihal yapıyorsun. CHP içinde çakma ulusalcı yok. Ama sen Türkiye'nin görüp gördüğü en büyük çakma milliyetçisin'' diye konuştu.

29 Ekim'deki izinsiz yürüyüş sırasında bir polis müdürünün yaralanmasına neden olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin'in şoförü Yurtal Gültekin'in evinin önünde birkaç gündür polis ekiplerinin beklediğini ve tacizde bulunduğunu ileri süren Koç, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne ait olduğunu söylediği araçların plakalarını da verdi.

Dün akşam saatlerinde Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve bir grup milletvekilinin Gültekin'in evinin önüne giderek polisleri gördüklerini aktaran Koç, ''Savcılıktan resmi bir çağrı yok, bir talimat yok. O zaman bu resmi arabaların orada ne işi var? Nerede yaşıyoruz biz?'' diye sordu.

-''Komutanlar terör örgütünün suçlamalarına muhatap edildi''-

Koç, Ergenekon Davası'nda gizli tanık olarak dinlenen kişinin Şemdin Sakık olduğunun açıklanmasına da değindi.

''PKK'nın tanık olarak görev aldığı bir yargı tiyatrosu yaşıyoruz'' diyen Koç, şunları kaydetti:

''Bu sürecin savcısı ortada. Zaten Başbakan bunu ifşa etmişti. Herhalde bir de savcı yardımcısı var, o da İmralı'da oturuyor. Şimdi onun adamları da tanık olarak görev yapıyor. Sanık kimler? Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 2 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapan kişi terör örgütü başı olarak sanık, eli kanlı terör örgütünün temsilcileri tanık... Geldiğimiz manzaraya bakın. Artık bu Silivri tezgahının iç yüzünü gözler önüne sermesi bakımından ibret verici bir manzara. Öteki tanıklar kim ben merak ediyorum, Hangi tecavüzcü, hangi sapık, hangi terör örgütü yandaşı? İçinde biraz yurt sevgisi olan her yurttaşın artık bunu çok ciddi şekilde görmesi gerekiyor.''

Koç, Türk ordusunda terör örgütüne karşı mücadele eden komutan ve subaylarının, Silivri Mahkemesi'nde eli kanlı terör örgütünün karşısına oturtulduğunu ve suçlamalarına muhatap edildiğini de söyledi.   

Koç, gizli tanık uygulamasını da eleştirerek, uluslararası normlar incelendiğinde uygulamanın yanlışlığının ve vahametinin görüldüğünü söyledi.

-''Sayın Baş, araştırma komisyonunu mahkeme zannediyor''-

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarını da eleştiren Koç, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın araştırma değil, soruşturma görevi yerine getirir anlayış içinde olduğunu ileri sürdü.

Baş'ın CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a gönderdiği mektubun mensup olduğu parti adına bir çağırtkanlık yapma, yapay gündem oluşturma amacı taşıdığını savunan Koç, komisyonun yargıç ve savcı edasıyla soruşturma yetkisinin bulunmadığını dile getirdi.

Koç, ''Sayın Nimet Baş, bu araştırma komisyonunu herhalde mahkeme zannediyor. Yoksa Sayın Nimet Baş'a talimat verenler TBMM'de Silivri hukukuna benzer bir hukuk mu yaratmaya niyetliler bunu sorgulamamız gerekir'' dedi.

Koç, Baş'ın Komisyon başkanı olarak artık inandırıcılığının kalmadığını da savunarak, ''Bence erdemli bir politikacının süratle geldiği noktayı değerlendirip istifayı düşünmesi gerekir'' dedi.

-İdam cezası tartışmaları-

İdam cezasının geri gelmesi tartışmalarına da değinen Koç, ''Başbakan ince hesaplar içinde. Aklı sıra çakma milliyetçilikle milliyetçi oylara göz kırpıyor. Boş konuşma ustası Sayın Başbakan. Laf ola beri gele. Başbakan bu. Bu son sözüyle de ateş denizinde mumdan gemiler yüzdürmeye çalışıyor Başbakan. Olmayacak iş'' diye konuştu.  

Koç, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın, Şemdin Sakık hakkındaki sözlerinin hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Koç, ''Ben şehit edilen 33 Mehmet'imizin ailesinin hangi düşüncede olduğunu sormak istiyorum'' dedi.

AK Parti'nin başkanlık sistemine ilişkin teklifinin sorulması üzerine Koç, Başbakanın kafasının içindekinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Koç, Türkiye'nin başkanlık sistemi ile çok büyük sıkıntılar yaşayacağını kaydetti.

Koç, ''Türkiye için bir felaket, çöküş senaryosudur. Türkiye için tarih önünde intihar etme tablosudur'' dedi.             

Koç, açlık grevlerine ilişkin soruyu yanıtlarken de hükümetin bu konuda ne yapıp yapmadığını bilmediklerini, ancak CHP olarak insan hayatının hiçbir siyasi amaca konu edilemeyecek bir değer olduğunu belirtti.

AA

Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,565 µs