En Sıcak Konular

'Şam'ı ver'

7 Kasım 2012 16:14 tsi
'Şam'ı ver' Havayı durdurursan Kara kalır: O da Türkiye demek!..

Barack Obama’nın ikinci dönem başkanlığını kazandığı seçimin üzerinden 24 saat bile geçmedi ama birçok ülke gibi ama onlardan öncelikli olarak Türkiye, “ne yapacaksa artık başlamasını” bekliyor.

Bu önce Suriye demek: Çünkü Esad’ın varlığı sürdükçe Türkiye’nin sadece dış politik bacaklarından biri hep kelepçeli kaldığı gibi, iç politik manevra alanı da daralıyor.

“Seçildikten sonra eli rahatlar” diyen analizlerin ne kadarı doğru çıkacak bilinmez ama bir yanda Suriyeli muhaliflere yönelik ABD’nin yeni tutumu bir yandan da artık beklemekten yorulmaya başlayan Ankara’nın bakışları, “hadi bakalım” dercesine Washington’a dönmüş durumda.

Peki, ABD kendinden bekleneni yapacak mı? Bir kere şu noktalarda Beyaz Saray’ın sabitlerinin gevşemeyeceği anlaşılıyor; ABD veya NATO Suriye’ye müdahale etmeyecek, Türkiye veya Suriye komşusu bir ülke askeri olarak müdahale etmeyecek.

İyi ama sorun nasıl çözülecek? Bunun için hem Türkiye beklentisinin hem de Suriye’nin gittikçe “aldırmaz” hale gelen tutumlarının dizginlenmesi için “bir şey” yapılması gerekiyor.

Ve o şey “tampon bölge” veya “uçuşa yasaklı bölge” olamayacağına, eh, yukarıda tarif edilen türde bir askeri operasyon da olamayacağına göre ne olacak?

Taze ama aynı zamanda “anlamlandırılması” yeterli bilgi bulunmayan duyumlar, ABD’nin Suriye’ye yönelik, Türkiye ve Ürdün’den ancak 60 Km.’lik bir alanı “gören” hava savunma sistemleri, yani füzeler noktasında bir adım atmaya meylettiği ipucunu veriyor.

Bugün Türkiye’nin talep ettiği öğrenilen Patroit sistemleri bu demek. Fakat bunların etkinliği açısından ne söylenebilir, yani muhaliflere ne kadar korunaklı bir alan yaratır hayli tartışmalı.

İyibilgi’nin özel haberi de burada kendini gösteriyor ki: Şam’ın kuvvetli tarafı hava kuvvetleri. Sınır bölgelerinde hava faaliyetlerini durdurduğunuzda geriye ancak “yalap-şap” bir kara kuvvetleri demek ki, bu Türkiye gibi dünyanın her yerinden rahatlıkla görülebilen ağır kaslarının karşısına çıkmak demek!

Peki, bu iyi mi? İşte bu sorunun yanıtı tartışmaya açık.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,963 µs