En Sıcak Konular

Tansu Çiller ifade verirken ağladı

7 Kasım 2012 15:06 tsi
TBMM Darbe Komisyonu Tansu Çiller'i kendi yalısında dinelemey devam ediyor. Toplantıdan erken ayrılan BDP'li Sırrı Süreyya Önder içeride yaşananları anlattı...

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Başbakan Tansu Çiller'i Yeniköy'deki yalısında dinliyor. Toplantıdan erken ayrılan BDP'li Sırrı Süreyya Önder, Çiller'e, Kürt milletvekillerinin Meclis'ten tekme tokat çıkarılmasını, "Kürt işadamları listesi" ve faili meçhul cinayetleri, Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasını sorduğunu belirtti. Önder, Çiller'in duygulanarak ağladığını aktardı.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat sürecini eski Başbakan Tansu Çiller'den dinlemek için Çiller'in Yeniköy'deki yalısına geldi. Komisyondan önce yalıya dönemin Orman Bakanı Hasan Ekinci geldi. Komisyonun saat 11.00 sıralarında geldiği yalıda yapılacak görüşme öncesi basın mensuplarının birkaç dakika görüntü almasına izin verildi. Basın mensuplarının görüntü almasının ardından komisyon ve Çiller arasındaki görüşme başladı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER O ANLARI ANLATTI

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski başbakanlardan Tansu Çiller'i dinliyor. Komisyon üyesi BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Çiller'in Yeniköy'deki evinden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Önder, Çiller'e "2 Mart Darbesi"ni sorduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Meclis'ten Kürt milletvekillerinin tekme tokat çıkarılmasını, buna Sayın Çiller'in verdiği, 'Bu gölgeyi meclisin üzerinden sileceğiz' demecini sordum. Sayın Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan'ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini... 'Kürt iş adamlarının listesi var', Holiday Inn Oteli'nde verdiği demecin arkasına gelmesi... Bu, Sayın Pervin Buldan'ın sorusuydu, onu yönelttim. Sayın Eşbaşkanımız Gülten Kışanak'ın Özgür Ülke Gazetesi'nde çalışırken gazetenin bombalanması ve bombalanmadan hemen önce Sayın Çiller'in Özgür Ülke gazetesine dönük etkin önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. O belgeyi kendisine sundum. 'Böyle bir yazınız, talimatınız var. Akabinde bu olmuş. Refah'la asla koalisyon kurmayacağız dediniz, sonra kurdunuz. Kurmanızda yadırgatıcı hiçbir şey görmüyorum demokrasi adına. Ama niye kurmayacağız diye bütün bir dönem gezdiniz' diye, işin bu kısmını sordum."

TATMİN EDİCİ YANITLAR ALAMADIM

Çiller'in başbakanlığı döneminde meydana gelen olaylara da değindiklerini anlatan Milletvekili Önder, "Bin 500 Kürt köyü boşaltıldı Sayın Çiller'in iktidarı döneminde. Madımak oldu. Gazi Mahallesi katliamı oldu. Bütün bunları sordum. Cevaplarını benim söylemem şık olmaz.' "Tatmin edici bir yanıt aldınız mı?" sorusuna Önder, "Hayır" karşılığını verdi.

Önder, Çiller'e "Doğan Güreş Paşa ile aranızda tak-şaklı bir ilişki vardı. Siz tak diye söylüyordunuz, o şak diye yapıyordu" dediğini ve Çiller'in bunu açıkladığını söyledi. Refah Partisi'nin mal varlığını araştırma önergesi vermesinin ardından koalisyon kurulması, ardından bu önergenin Refah Partisi tarafından aklanmasının, demokrasinin "hoş şakaları" olduğunu ve gülümsenerek hatırlandığını kaydeden Önder, bir dönem "işlerin böyle çalıştığını" öne sürdü.

DUYGULANDI, GÖZLERİ YAŞARDI

Sırrı Süreyya Önder, "Yorumunuz nedir?" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Sayın Çiller duygulandı, baya duygulandı yani gözleri yaşardı. 'Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünebilirsiniz? Ben bir anayım' dedi. Ben de tezgahın böyle çalıştığını, yani sistemi hiç bilmeyen birini sistemin önüne koyduklarını ama hayatın olağan akışında.. 'Kürt iş adamlarının listesi var' dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mı insan? 'Ben bunların adını yeni duymuştum o zaman'. Peki bu mazeret mi? Giden canlara ne olacak? Sizin beceriksizliğinizin, sizin acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş, kan, gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını, acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz? Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz? Bunları konuştuk."

Önder'in ayrılmasının ardından, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Çiller'i dinlemeye devam ediyor.

aa



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs