En Sıcak Konular

Suriye, Hamas’ın bürosunu kapattı

7 Kasım 2012 11:45 tsi
Hamas Lideri Meşal'in Şam'dan ayrılması sonrasında Suriye, Yermuk Filistin mülteci kampında yaşanan çatışmaların ve buradan Tadamun mahallesine yapılan saldırıların ardından Suriye güvenlik güçleri, Hamas’ın Şam’daki bürosunu mühürleyerek ka

El Alem televizyonunun haberine göre son günlerde Yermuk Filistin mülteci kampında yaşanan çatışmaların ve buradan Tadamun mahallesine yapılan saldırıların ardından Suriye güvenlik güçleri, Hamas’ın Şam’daki bürosunu mühürleyerek kapattı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hamas liderlerinden Salah Berdavil, “Suriyeli yetkililerin bizim büromuzu kapatıp kapatmamasının bir önemi yok. Bizim için önemli olan Filistinlilerin Suriye’deki şiddet olaylarına karışmamasıdır” dedi.

Filistinlilerin Suriye’deki şiddet olaylarına karışıp karışmadığı konusunda kesin bir bilgisi olmamakla birlikte Filistinlilerden olaylara karışmamasını istediklerini belirten Berdavil, mülteci kampındaki ya da başka bölgelerdeki Filistinlilerin yaşanan şiddet olaylarında bir suçunun olmadığını söyledi.

Daha önce yaptığı bir açıklamada Suriye’deki direnişçileri “özgürlük yolunun devrimcileri” diye niteleyerek destekleyen Berdavil, Hamas bürosunun kapatılmasından sonra yaptığı açıklamada “Filistinlilerin savaşın içine girmemesi iyi olur. Çünkü mültecilik onlar için yeterlidir. Filistinlilerin hedefi kendi ülkelerini kurtarmaktır. Suriye’de yaşananlar onları ilgilendirmez. Biz halkımızı bu savaş girdabından uzak tutmaya hazırız” dedi.

Hamas, Pazar günü Yermuk mülteci kampına yapılan ve onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınamış ve Filistinlilerin Suriye’de yaşanan olaylar konusunda tarafsız kalması gerektiğini ifade etmişti.1999’da Halid Meşal’e düzenlenen suikasttan sonra Ürdün’den ayrılan Hamas, başka hiçbir Arap ülkesinin kabul etmemesi üzerine Amman’daki bürosunu Şam’a taşımıştı.

DAHA ÖNCE SURİYE SERT ŞEKİLDE ELEŞTİRMİŞTİ
Daha önce Suriye devlet televizyonu AK Parti kongresine katılan Hamas lideri Halid Meşal’i çok ağır bir dille eleştirdi.Programda sunucu, Mısır ve Türkiye’yi Filistinlilerin çilesine suç ortağı olmakla suçlayarak, “Meşal, Suriye halkının acıları dediğin şeyle ilgili bir romantik duygusal kriz yaşarken, Filistin halkına neden aynı duygusal tepkiyi göstermiyorsun?” dedi.
Meşal’e 1999 yılını da hatırlatan sunucu, “Onu taşıyan uçak vebalıymış gibi havaalanlarına inemeden geri gönderildi. Doha ve Ankara ve Amman ve Kahire hepsi ondan uzak durdular çünkü o dönemde İsrail Meşal’in kabul edilmesini veto etmişti ve o dönemde Suriye dışında kimse bu vetonun karşısında duramamıştı” ifadelerini kullandı.

Meşal’e doğrudan hitap eden sunucu, “Onların bugün gösterdiği ani sıcaklığın tek nedeni senin artık işgalciler [İsrail] tarafından aranmıyor ve onların güvenliğine bir tehdit oluşturmuyor olmandır. Suriye pişman değil çünkü Suriye yaptığı şeyi sadakat ya da teşekkür beklentisiyle yapmadı. Suriye direnişi iktidara satan kişi topraklarından ayrıldığı için mutlu” diye konuştu.
Türkiye’nin bölgesel liderlik hedeflerine ve Filistin davası savunuculuğuna da çatan sunucu, “Bu rol sizin için çok büyük” diyerek, “Direnişin Türkleşmesinin Arapçada karşılığı sizin bunu tamamen terk etmenizdir” dedi.


Suriye’de isyanın başlamasından sonra Hamas Lideri Şam'dan ayrılmıştı 

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,762 µs