En Sıcak Konular

NASA ve Obama arasındaki tek çıkmaz: Ay

7 Kasım 2012 11:13 tsi
ABD’li uzmanlar, 2012 başkanlık seçimi sonucunun NASA’nın projeleri üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını düşünüyor. Zaferin ardından, Obama’nın 2010 yılında çizdiği ve Mars’a ayak basılmasını öngören planına devam edeceği beklent

ABD Başkanı Barack Obama, Mitt Romney’i geride bırakmayı başararak ikinci bir dönem koltukta kalma hakkını kazandı. ABD’li gök bilimciler, seçim kampanyası döneminde uzay keşfi planları hakkında çok az konuşan Romney’in aksine, Obama’nın ikinci döneminde uzay projelerinin aynı çizgide devam etmesini bekliyor.

George Washington Üniversitesi’nden uzay politikası uzmanı olan John Logsdon, seçim sonuçlarının kesinleşmesinden önce FoxNews’e yaptığı açıklamada, “Sonuçların uzay-havacılık projeleri üzerinde sismik değişimlere neden olmayacağını” ifade etti. Peki Obama’nın çizdiği plan neydi ve bundan sonra ABD’nin uzay keşfi nasıl bir çizgide ilerleyecek?

“AY’DA DEĞİL MARS’A”
Obama, 2010 yılında çizdiği yeni uzay keşfi programıyla akademisyen, uzman ve astronotlardan ağır eleştiriler almıştı. Obama, bütçe kesintisine giderek, NASA astronotlarını ve donanımlarını Uzay’a taşıyacak uzay aracı ve roketlere ayrılacak kaynağı 6 milyar dolara çekti. Obama’nın amacı, 2015 yılından itibaren Uzay’a astronot ve kargo taşıyacak uzay aracı ve roketlerin, özel şirketler tarafından üretilmesiydi.


Özel şirketlerin ön plana çıkarılması, özellikle gerekli teknik bilgi ve tecrübe açısından uzmanları endişeye sürüklerken, birçok çevreden büyük eleştiriler aldı. NASA’nın Gemini ve Apollo programlarında yer alan bugün 79 yaşındaki uçuş kontrolörlerü Gene Kranz, “Obama’nın özel sektörü öne çıkararak sahip oldukları eşsiz tecrübeyi yok etme tehlikesi altına sokacağını ve gelecek 10 yıl içinde insanlı uzay projelerinin risk altına gireceğini” öne sürdü.

Obama ve eşi Michelle, 29 Nisan 2011'de Cape Canaveral Üssü'nde emekliye ayrılmadan önce Endeavour uzay aracının son görevinde yer alan ekiple sohbet ederken.

Ancak Obama’nın tek eleştirilen noktası bu değildi. ABD Başkanı, 2005 yılında başlatılan ve Ay’a tekrar insan gönderilmesini öngören Constellation programını iptal etti. Büyük hayal kırıklığına neden olan bu hamlenin arkasında, Obama’nın uzay keşfinde katedilecek mesafeyi artırması yatıyordu. Obama, ilk olarak 2025 yılında Dünya yakınındaki asteroitlere, ardından 2030’lu yıllarda Mars’a astronot gönderilmesini istiyordu. 


Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs