En Sıcak Konular

'Gücümüz artıkça...'

6 Kasım 2012 23:18 tsi
'Gücümüz artıkça...' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Ben Türkiye Cumhuriyeti devleti ve aziz milletin haddi diye bir şey tanımıyorum. Gücümüz artıkça iddiamız artacak'' dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verdi.

Davutoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk'ün, siyasete atılmadan önce bulunduğu görevlerde yazdığı bütün telgrafları bizzat Bakan olarak okuduğunu, bu telgraflarda yürütülmekte olan dış politikanın yanlış olduğuna dair bir tek cümle yer almadığını kaydetti.

Davutoğlu, ''Bu kadar birlikte çalıştığımız bir arkadaş 'bütün dış politika paradigması çökmüştür' derse, o zaman benim güvenim sarsılır, yürüttüğümüz siyaset anlamında güvenim sarsılır'' diye konuştu.

 ''Halep ile Gaziantep'i, Musul ile Diyarbakır'ı kim ayırdı?'' diye soran Davutoğlu, ''Şu anda biz bütün bu sınırlara saygı duyacağız'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu, kendisi veya Başbakan'ın ağızından ''Suriye'de Sünni Araplar eziliyor'' gibi bir ifade duymamışsınızdır'' dedi.

Suriye ile ilgili ortada 30 bin insanın cesedi, 50 bine yakın kayıp, 500 bin mülteci olduğunu belirten Davutoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:

''Dün Suriye'den gelen ve son derece güvenilir bir yetkiliyi dinledim. Gözleri yaşararak ''Sayın Bakanım hava bombardımanında çocuğunu kaybetmiş bir baba dışarıya çıkıp çocuğunu gömemediği için kokmasın diye çocuğunu buzdolabına koymuş. Ben bunu bizzat gördüm' dedi. Bu, nasıl bir zulümdür. Geçmişte Suriye'ye dostane tavsiyede bulunduk ama bir şey empoze etmedik. Ancak ne zaman ki bir halka yüklenilmişse işte o zaman değişir.

'Orada ne olursa olun ilgilenmeyin...' Bak, o olmaz işte. İnsan olarak yapamayız. Bunu ülkenin, bölgenin geleceği için yapamayız. Nasıl Bosna'da sniperler ile mücadele etti günün hükümeti, takdirle anıyorum, biz de bugün belli bir tutum içine girmek durumundayız.

İnsani boyut olarak Suriye'deki kardeşlerimize hiçbir ayrım gözetmeden, etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu bizim devlete kültürümüzün bir gereği.

Suriye'de geçiş sürecinin barışçıl ve sağlıklı şekilde bir an önce tamamlanmasını ve bu yolla Suriye'nin güçlü ve istikrarlı bir komşu olarak uluslararası camiaya dönmesini istiyoruz.''

         -''Çak'' fotoğrafı-

 ''Haddimizi bilelim'' denildiğini aktaran Davutoğlu, ''Ben Türkiye Cumhuriyeti devleti ve aziz milletin haddi diye bir şey tanımıyorum. Gücümüz artıkça iddiamız artacak'' değerlendirmesinde bulundu.

 ''Ben herkesle göz boyu konuşurum'' diyen Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile ''çak'' yaptıkları fotoğrafın da eleştirildiğini anımsattı. Davutoğlu, söz konusu fotoğrafa ilişkin şu bilgileri verdi:

 ''Katar'da Libya ile ilgili toplantıya torunum olduğu için geç kaldım. Orada bunu söyledim ve beni kutladılar. Sayın Clinton da kendi usulünce beni tebrik etti, o anda mutluluğu ifade etti. Bu kadar insani bir şey. Bizim dik durduğumuzu herkes iyi bilir. Bir gün resmi kayıtlar açıklandığında Sayın Başbakanımızın Obama ile bizlerin muhataplarımızla nasıl konuştuğunu herkes bilir. Ben sandalyeye çıkmam kimseyle konuşmak için. Rusya ile de ABD ile de ilişkimiz eşitler arası ilişkidir.''

A.A.



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs