En Sıcak Konular

'Mısır Sina'da kontrolü kaybetti'

6 Kasım 2012 16:25 tsi
Mısırlı siyasi uzmanlar, Mısır'ın İsrail ile sınırını oluşturan ve Mısır'ın toplam yüzölçümünün altıda birini kaplayan Sina Yarımadası'nda kontrolü kaybettiğini öne sürüyor.

Uzmanlar, Mısır'ın bölgedeki kontrol kaybının nedenleri arasında, İsrail'le 1979 yılında imzalanan ve Mısır'ın Sina'da sınırlı sayıda asker bulundurmasını öngören Camp David Barış Anlaşması, devrik lider Mübarek rejiminin benimsediği politikalar ve bu bölgede genellikle güvenlik güçlerinin sözünün geçmesini sayıyor.

Hulvan Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Dr. Saad Abu Amud AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin İsrail ile imzaladığı barış anlaşması nedeniyle kontrolü sağlayamadığını belirtti.

Taba kentinin İsrail'den geri alınmasından sonra Sina Yarımadası ile ilgili kalkınma projeleri hazırlandığını, ancak bunların uygulanmadığını vurgulayan Amud, 'Bu bölgenin kalkınması İsrail'i endişelendiriyor. İsrail'in Sina'yı işgal ettiği 1967 savaşının sebebi de buydu' diye konuştu.

Mübarek rejiminin 1995 yılından sonra bölgeyi daha fazla ihmal ettiğini ve bölgenin idaresinde sadece güvenlik güçlerinin coplarının kullanıldığını belirten Amud, geçiş dönemini yöneten Yüksek Askeri Konsey'in (YAK) ise siyasi deneyimsizlik ve baskılar nedeniyle bölgedeki krizin daha da büyümesine neden olduğunu anlattı.

Amud, krizin çözümü için 'Camp David'de değişiklik yapılması ve sonrasında silahlı kuvvetlerin bölgedeki hakimiyetinin yeniden sağlanması' önerisinde bulundu.

El-Ahram Siyasi Araştırmalar Merkezi'nden Imad Cad, Sina'da meydana gelen olayların devletin prestijini sarstığını dile getirirken, diğer sınır bölgelerine de sıçrayabilecek krizin çözümü için Camp David Anlaşması'nın yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

İskenderiye Üniversitesi'nde siyasi bilimler uzmanı olan Abdulfettah Mazi ise farklı bir görüş beyan ederek, Sina'daki krizin siyasi yollarla çözülebileceğini savundu.

Mübarek rejiminin Sina'yı ekonomi ve güvenlik alanlarında ihmal ettiğine işaret eden Mazi, geçiş döneminde YAK'ın devlet kurumlarını faaliyete geçirmemesi nedeniyle durumun daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyledi.

Mazi, Camp David Anlaşması'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili olarak ise 'Bölgedeki durum istikrara kavuşur ve Mısır net bir dış politika belirlerse barış anlaşmasında değişiklik yapılması talebi gündeme getirilebilir' ifadesini kullandı. (AA)



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs