En Sıcak Konular

'Esad kimyasal silah kullanmayacak'

6 Kasım 2012 15:20 tsi
'Esad kimyasal silah kullanmayacak' Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye yönetiminden, muhaliflere karşı kimyasal silah kullanmayacaklarına dair garanti aldıklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye lideri Beşşar Esad hükümetinin muhalefete karşı kimyasal silah kullanmayacağından emin olduklarını söyledi. Amman'da meslektaşı Nasser Judeh'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Ben Esad rejiminin kimyasal silah kullanma ihtimali olmadığını düşünüyorum" dedi.
"Biz Esad yönetiminin kimyasal silah kullanmayacağı konusunda çok kuvvetli garanti aldık" açıklamasında bulunan Lavrov, "Biz Amerikalı ve Avrupalı ortaklarımıza da benzer garantilerin sağlanması için Şam'a destek verdik" dedi.

Kimyasal silahların kullanılması ile ilgili herhangi bir tehdit görmediklerini ifade eden Lavrov, "Bu sadece bir durumda gerçekleşebilir. O da bu silahların teröristlerin eline geçmesi. Şimdi onlar kendilerini Suriye'de yeterince konforlu hissediyor." eleştirisi getirdi.


MUHALEFETTE 50 STİNGERS FÜZE VAR

Suriye'ye Rusya'nın ihraç ettiği silahlarla ilgili de açıklamada bulunan Lavrov, kendilerinin savunma silahı vermelerine rağmen, muhalefetin dışarıdan saldırı silahları alabildiğine dikkat çekti. Rusya'nın verdiği silahların muhalefete yönelik kullanılmasının imkansız olduğuna işaret eden Lavrov, "Bunlar daha çok hava savunma kapasiteleri ile ilgili" bilgisini verdi.

Muhalefete verilen silahların ise saldırı amaçlı olduğunu kaydeden Lavrov, "50'den fazla Stingers füzelerinin muhalefette olduğunu biliyoruz. Bu füzelerin hedefi Özgür Suriye Ordusu'na göre bazen sivil uçaklar bile olabilir..." ifadelerini kullandı. Lavrov basında yer alan gizli silah sevkiyatı yapıldığı ile ilgili iddiaların da kendileri açısından sürpriz olduğunu söyledi.


KÖTÜLÜĞE TERÖRLE KARŞILIK VERİLMEZ

Suriye hükümeti tarafından işlenen suçların terör saldırısı olarak değerlendirilemeyeceğini savunan Rusya Dışişleri Bakanı, "Rusya, Suriye rejiminin işlediği suçları kınıyor. Ancak bunlar terör saldırısı olarak değerlendirilemez. Biz rejimi masum bulmuyoruz ve saldırılarını kınıyoruz. Ancak zulümlere terör saldırıları ile karşılık verilemez." dedi.


POZİSYONUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK

Rusya'nın Suriye krizi ile ilgili pozisyonunda herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade eden Lavrov, "Bizim bir pozisyonumuz var. Biz bunu gizlemiyoruz. Bunu değiştirmek için de bir planımız yok." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'ye daha fazla sayıda Birleşmiş Milletler gözlemcisi yerleştirilmesi gerektiğini savunan Lavrov, "Onların kimin ne şekilde ateşkes anlaşması sağlandığında buna saygılı olup olmadığını görebilecek sayıda olması gerekir." şeklinde konuştu.

Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs