iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Suriye'yi Kraliçe'ye sorun

6 Kasım 2012 11:21 tsi
Suriye'yi Kraliçe'ye sorun Ortadoğu için pazarlık yapılacak yeni adres... iyibilgi özel

ABD menşeili Boston Globe gazetesinde Leon Neyfakh imzasıyla yayınlanan makale, uluslararası arenada etkinlik ve güç açısından yeni bir ülkenin yükselişine dikkat çekiyor. Yıllardır süper bir gücün gölgesinde kalmış, dolayısıyla kimsenin dikkatini çekmeyen bu ülke Kanada.

İyibilgi olarak bir sene önce kaleme aldığımız analizlerde Kanada'nın uluslararası arenada sivrilen profiline dikkat çekmiştik. Kanada'nın İsrail ile askeri ve ticari alanlarda işbirliği içersine girmesi, 65 adet F-35 savaş uçağını satın alması, Ortadoğu üzerine "sert" söylemleri (örneğin Suriye krizinde askeri müdahaleye destek sözü) Türkiye açısından arka bahçesinde alışılmadık bir oyuncunun rol alması anlamına geliyordu. Şimdiye kadar Türkiye'de sadece Ergenekon davasının kara kutusu Tuncay Güney adı geçtiğinde hatırlanan Kanada, dünya politikalarında ağırlığını hissettirmeye devam ediyor.* Neyfakh'ın makalesi gösteriyor ki, "barış yanlısı" komşularının bu yükselişini Amerikalılar da sorgulamaya başlamış. 

Peki küresel çapta daha etkin bir rol oynamaya kararlı Kanada'nın uluslararası ilişkilerde güç dengelerini değiştirebilecek özellikleri neler, onlara bakalım.

1- Coğrafi konumu ve büyüklüğü (Kuzey Kutbu'nda eriyen buzullar sayesinde Asya'ya açılan yeni ticaret yolları, fosil yakıt sahaları)
2- Yer altı ve üstü kaynaklarının zenginliği. (Petrol, su, değerli madenler)
3- İktisadi zenginliği, siyasi istikrarı

Tabii Kanada'nın tek başına Kutup politikası, onu çok hassas bir pozisyona getiriyor. Gelecekte bu kaynak zengini bölge için Batı adına Rusya ile kafa kafaya gelecek olan ilk ülke Kanada. Dolayısıyla ABD ve NATO ittifakı açısından Kanada'nın askeri gücünün artması bir zorunluluk. Ancak işin garip tarafı, Kanada'nın hevesinin sadece Kutuplarla sınırlı kalmaması, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya kadar inmesi. Daha geniş bir perspektiften bakıldığında ise Kutuplar ile Ortadoğu arasında garip bir bağlantı ortaya çıkıyor. Kanada'da Devlet Başkanlığı koltuğunun “Kanada Kraliçesi” sıfatı ile Kraliçe II. Elizabeth'e ait olduğunu hatırlatmakta fayda var ki, Türkiye'nin arka bahçesinde durup dururken bu oyuncu nereden çıktı diye kafalarda soru işareti olmasın.

ABD'nin etkisi zayıfladıkça, derinin altındaki kılcal damarlar iyice belirginleşiyor.

www.iyibilgi.com özel

* (Sanılmasın ki Ankara Kanada'nın yükselen profiline kayıtsız kalıyor. Geçtiğimiz ay Kanada'nın başkenti Ottawa'da, terör örgütü ASALA'nın 1982'de Kanada'da katlettiği askerî ataşe Atilla Altıkat anısına yapılan anıt, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla, açıldı.)



Bu haber 2,747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,195 µs