En Sıcak Konular

Fitch'ten potansiyel risklere karşı hatırlatma

5 Kasım 2012 17:46 tsi
Türkiye'nin kredi notunu ''yatırım yapılabilir'' seviyeye çıkaran uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin ekonomik istikrarına ilişkin uzun vadeli olumlu beklentilerine ilaveten, ileride kredi notunun yeniden indirilmesi riskin



Not artırım açıklamasında, ''Fitch, Avro Bölgesi'nin sağlam kalacağını ve küresel finansal stabiliteyi etkileyecek, Türkiye gibi geniş cari açığı olan ülkelere sermaye akışında ani duruşlara neden olacak, birbirini peşi sıra izleyecek bir riskin oluşmayacağını varsaymaktadır. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi not indirimini tetikleyebilir'' ifadesine yer verildi.

 Açıklamada ayrıca, bölgesel gerilime de dikkat çekilerek, ''Bölgesel istikrardaki gerilim artışı yok sayılamaz ve bu derecelendirmenin tolearns limitleri içerisinde. Buna rağmen Fitch, Suriye'de Türkiye'yi de içerisine çekebilecek bir sivil savaş beklememektedir. Böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde, bunun not indirimine varabilecek ekonomik ve mali etkileri olabilir'' görüşü dile getirildi.

 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) bağlı çalışan Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF-Financial Action Task Force) Ekim ayında Türkiye'ye ilişkin uyarısına da atıfta bulunulan açıklamada, Türkiye'nin gereken tedbirleri almaması durumunda notunun indirilebileceği uyarısında bulunuldu.

 ''Türkiye'nin FAFT üyeliğinin Şubat 2013'te askıya alınmayacağını varsayıyoruz'' beklentisine yer verilen açıklamada, üyeliğin askıya alınması halinde, bunun Türkiye için uluslararası finansman kapasitesine olumsuz etkileri olabileceği belirtildi.

 Açıklamada, ''Eğer benzeri aşağı yönlü riskler somutlaştırsa, bu, not indirimine neden olabilir'' denildi.

 Bu arada, FATF, Ekim ayında yazılı bir açıklamayla Türkiye'den, ''Terörizm finansmanının yeterli bir şekilde suç sayılmasını sağlayacak önlemlerin yasalaşması, teröristlerin varlıklarının dondurulması ve saptanması için yeterli yasal çerçevenin uygulanması'' yönündeki taleplerini resmi web sitesinde duyurmuştu.

 Söz konusu yazıda, ''FATF, 22 Şubat 2013 tarihine kadar bu şartlar yerine getirilmediği takdirde Türkiye'nin üyeliğini askıya alma kararı almıştır'' ifadelerine yer verilmişti. 

A.A.



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs