En Sıcak Konular

Çin'deki esrarengiz izler

5 Kasım 2012 13:45 tsi
Çin'deki esrarengiz izler İtalyan bir araştırmacının, iki yıl önce Google Earth üzerinde inceleme yaparken Çin’in Taklamakan Çölü’nde keşfettiği tuhaf jeolojik desenlerin, madencilik çalışmalarının ürünü olabileceği öne sürüldü.

Torino Politeknik Üniversitesi’nde fizikçi olan Amelia Carolina Sparavigna, 2010 yılında rüzgarın kum tepelerinde oluşturduğu şekilleri incelemek için Google Earth’e bakarken, Taklamakan Çölü’ndeki esrarengiz yapıları fark etti.

Aynı zamanda amatör arkeolog olan Sparavigna, incelediği şekillerin etrafında, antik İpek Yolu kenti Loulan’a ait yollar tespit etmiş olabileceğini belirtti. Bir bilim dergisinde konu hakkındaki çalışması yayımlanacak olan Sparavigna, geçtiğimiz hafta arXiv.org sitesine şu açıklamada bulundu:

“Uydu fotoğraflarında, yüzeyde insan eliyle oluşmuş bir yapı görünüyor. Geniş bir alan tümsek veya delikler yapılarak oluşturulmuş... Bu yapılar büyük olasılıkla jeofiziksel bir yer belirleme çalışması kapsamında yapıldı” dedi.

BÖLGE ANTİK KALINTILARLA DOLU
İtalyan araştırmacı, bölgedeki antik kentlere ait olduğu izler arasında, sanki kuma iğne batırılmış izlenimi veren, geniş bir yapı daha buldu. Sparavigna, 8 kilometre çapındaki satranç tahtasına benzeyen oluşumun hakkında, “Uydu görüntülerinde bu alanı fark etmek hiç kolay değil. Ancak geniş bir alanı kaplayan bu çizgileri fark etmeyi başardım” dedi.

LiveScience’a açıklamada bulunan Sparavigna, “Tuhaf şekiller açıkça insan eliyle yapılmış. Bing arama motorundan ve Nokia Haritalar uygulamasından bulunan 2004 tarihine ait fotoğraflarda, aynı bölgede keşfettiğim oluşumlar görülmüyor. Bu da söz konusu oluşumların yakın bir zamanda oluşmuş olabileceğini gösteriyor” dedi.

Uydu görüntülerinde çok fazla dikkat çekmeyen alanın genişliği sekiz kilometre.

KUM TEPELERİNİN ALTI MADEN DOLU
Araştırmasını elde ettiği bulgular ışığında devam ettiren Sparavigna, Çin basınında bulduğu bir makalede, Taklamakan Çölü’ndeki kum tepelerinin altına nikel olabileceğini öğrendi. İtalyan araştırmacı, kumdaki deliklerin, yeraltındaki madenlerin tespit edilmesi için yapılan sondajların sonucu olduğuna karar verdi.

Sparavigna’nın Taklamakan’da keşfettiği farlı jeolojik yapıların bu alandaki ilk tespiti değil. Kadın araştırmacı 2011’de de Peru’da kayalara işlendiğini öne sürdüğü ilginç yazılar bulmuştu. Doğadaki insan yapımı yapılara ait bir arşiv oluşturulması gerektiğini savunan Sparavigna, bu şekilde belli bölgelerdeki insan faaliyetlerinin geçmişini ve bölgesel gelişimi daha iyi anlayabileceklerini savundu. 

Ntvmsnbc



Bu haber 1,362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs