En Sıcak Konular

Depresyondan çıkaran tefekkür reçetesi

5 Kasım 2012 10:59 tsi
Depresyondan çıkaran tefekkür reçetesi Dr. Ender Saraç Türkiye'de doğal ve sağlıklı yaşamla ilgili bilincin geliştirilmesi konusunda bir çok şirkette çalışmış, kitaplar yazarak insanlara faydalı olmayı amaçlayan başarılı bir hekim.

Doğal Tıp Derneği'nin Genel Başkanlığını yürüten Saraç, çıkardığı yeni kitabıyla 'Artık Ruhunu Da Besle' diyor ve 40 günlük tefekkür reçetesi veriyor. Saraç, bu kitapla insanlara sadece fiziksel sağlığıyla değil, ruh sağlığı ile ilgili de ipuçları veriyor. DNA'mızda Allah'ın isimlerinin yer aldığını söyleyen Saraç, "Bu esmaların hepimizde farklı oranlarda tecellileri var. Ben de kendimizi daha iyi tanımamız için bunun ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştım. Ruhun vitaminleri gibi. Nasıl vücudumuzun B12 ya da C vitaminine ihtiyacı varsa ruhumuzun da vitaminlere ihtiyacı var. Zayıf olan enerjileri güçlendirmek, hiperaktif olan enerjileri dengelemek için bir enerji çalışması yapılmalı."

TEFEKKÜR DİYETİ İÇİN MÜSLÜMAN OLMAK GEREKMİYOR

Özellikle agresif, sağlık sorunları olan, depresif insanların tefekkür diyetini uygulamasını öneren Saraç, bu kırk günlük diyetin insanın iç yolculuğunda biraz daha derinleşmesine yardımcı olacağını belirtiyor. Saraç, "Bunun için illa da Müslüman olmanız gerekmiyor. Farklı bir dine mensup da olabilirsiniz. Hıristiyanların kırk gün etsiz geçirdikleri özel oruçları vardır. Yine aynı şekilde Budistlerde, Hindularda yani bütün dinlerde sağlıklı ve kaliteli beslenme biçimi vardır. Dua ve ibadet gibi ruhu hafifleten şeyler yapma, her inançta önerilen bir yöntem"

40 GÜN İÇİN 40 AYRI REÇETE

Tefekkür diyetinde aşırı kırmızı et tüketimi, kızartma, asitli içecekler, ağır yağlı gıdalar, beyaz un ve beyaz şeker tüketmek yasak. Saraç listesinde tam tahıl ürünleri, bakliyat, balık, zeytin, hurma, zeytin yağ, taze sebze ve meyve, gibi insanın fizyolojisini rahatlatan gıda ve beslenme tarzını öneriyor. Kitapta hergün için ayrı bir yemek listesi var. Bu reçetelerin yerleri kişinin isteğine göre değiştirilebiliyor. "Aşırı yemek yemek, ağır beslenmek, alkol, sigara, yoğun kimyasal ilaç tüketimi geç vakitlerde yemek insanı aşağıya çeker. Siz hiç obez bir derviş gördünüz mü? Peygamberimiz döneminde insanların obez olduğunu düşünebilir misiniz? Hepsi fit, kendi işini kendisi gören insanlardır. Ulu ve bilge kişilerin daha edepli ve kontrollü beslendiklerini görürsünüz" Ender Saraç, kitapta yer verdiği kırk günlük diyeti iki defa uygulamış. Bunun pek de kolay olmadığını söylüyor ve ekliyor; "Kırk gün boyunca yalan söylemek, gereksiz ve boş konuşmak, kul hakkı yemek, hırsızlık, hayvanlara ve bitkilere eziyet etmek gibi şeylerden uzak kalmanız gerekiyor. Bu beslenmeye dikkat etmekten çok daha zor"

SADECE NE YEDİĞİMİZ DEĞİL NASIL YEDİĞİMİZ DE ÖNEMLİ

Ender Saraç'ın değindiği diğer bir konu ise yeme adabıyla ilgili. Ona göre ne yediğimiz kadar nasıl yediğimizde çok önemli. "Beslenme ile ilgili araştırmalar yaparken Hint kültüründen tasavvufa kadar uzanan yelpazeye baktığımda belli bir beslenme adabı gördüm. O yüzden yemek yerken hangi elimizi kullanmamız, gerektiğine kadar yazdım. Sol yanımız daha çok enerji alan, sağ yanımız ise enerjiyi veren yönümüzdür. Bu nedenle sağ elle yemek enerji açısından daha iyidir." Üzerinde misafir olarak yaşadığımız gezegenin özünü iyi idrak etmekte fayda var diyen Saraç, hayatı daha anlamı hale getirmeye çalışıyor ve kitabı yazma gerekçesini şu cümlelerle açıklıyor; "İnsan olarak egomuzu çok fazla şişirdik. Kendimize çok önem atfetmeye başladık. Aslında biz bize verildiği kadarız. Bunu söylemekten utanmamalıyız. Benliğimizi mütevazileştirmemiz lazım. Bizi yaratanın bizden istediği kurallara en azından saygı göstermemiz lazım. Bütün canlılar için değişmeyen iki hakikat var: doğum ve ölüm. Benim bu kitabı yazmaktaki amacım bu yolculukta biraz daha edepli olmamız"

RUH BURUNDAN BESLENİYOR

Ender Saraç'ın kitabında Beş Duyu İle Ruhu Besleme adı altında bir kısım yer alıyor. Ruhun burundan beslendiğini söylüyor ve ekliyor; 'Bazı güzel kokular insanın daha ruhani olmasına yardımcı oluyor. Mesela lavanta, gül, tefarik, sandal ağacı, yasemin, bazı durumlarda nane, mentol, yani aklınıza gelebilecek olan güzel aromatik kokular, sizi daha iyi bir ruh alemine götürür. Kokuların sandığımızdan büyük bir önemi vardır. Bizi ruhaniyete götürür, sinir sistemini hazırlar. Yapacağımız ruhsal çalışmalara veya daha iyi ruh hallerine hazırlayarak güzel enerji verir. Bu nedenle ruhsal çalışmalar yaparken mutlaka ortamda güzel kokular bulundurun' İşte maneviyatı besleyen kokular: Sandal ağacı, yasemin, gül, lavanta, nane, limon, manolya gibi güzel çiçek kokuları.

İftiraya uğrayanlar El Kuddüs çeksinler

Saraç, kitapta Esma-ü'l Hüsna'ların insanlar üzerindeki olumlu etkilerine detaylı bir şekilde yer vermiş. İşte onlardan bazıları: El Melik: Fakirlikten ve insanlara el açmaktan kurtulmayı isteyen kişi niyet ederek, sabah namazlarından sonra samimi bir kalple Ya Melik esmasını zikrederse faydalı olacağı bildirilmiştir. El Kuddüs: Hakkında çok gıybet yapılan, iftiraya uğrayan, aleyhinde konuşulan insanlara Ya Kuddüs esması yardımcı oluyor. Es Selam: Güvenliğimden endişeliyim veya hastalığımın iyileşememesinden korkuyorum diyorsanız Ya Selam esmasını çekmek korkularımızı azaltmak, hastalıklardan şifa bulmak, güvenliğimizi arttırmak için çok faydalıdır. Ya Gaffar: Yanlış yaptığımızda veya günah işlediğimizde Ya Gaffar esmasını zikrederek o günahların ve ayıbın örtülmesini isteyebiliriz. El Kahhar: Biri gelip sizi gasp edip dövdüyse ya da işkence yaptıysa o zaman Ya Kahhar esmasından yararlanabilirsiniz. Ya Rezzak: Rızkımızı arttırmak için Ya Rezzak çekmek çok faydalı. Ya Alim: Bilginiz zayıfsa, ilminizin artmasını istiyorsanız öğrenciyseniz ve sınavlara hazırlanıyorsanız o zaman Ya Alim esmasını çekmek çok faydalıdır. El Metin: Eğer hayatta bir türlü sağlam duramıyorsanız, sürekli yorgun ve güçsüzseniz kendinizi sağlamlaştırmak istiyorsanız El Metin esmasını çekebilirsiniz.

Manevi check-up nasıl olur?

Ender Saraç kitabında manevi check-up'ın nasıl olacağına dair ipuçları da veriyor. Dürüstçe bir kağıda kendinizde doğru veya yanlış bulduğunuz huylarınızı yazın ve bunlara puan verin. Yalan söyleme huyunuz var diyelim. Bunlar masum yalanlarsa ona 1 puan verin. Eğer bu yalanlar insanlara zarar veriyorsa o zaman 10 puan verin. Sonra aynı yöntemle iyi yönlerinizi yazın. Ortaya çıkan tabloda eksikleriniz olabilir. Mesela; insanlar sizi sevemiyor, siz o insanlardan tam muhabbet alamıyorsanız, eşinizle ve çocuklarınızla aranız iyi değilse 'Ya Vedud' esması sizde zayıf demektir. Bunu güçlendirmek için bu esmayı zikretmeniz gerekiyor' Saraç kitapta insanların ruh yapısına göre esmalar öneriyor.

40 günlük tefekkür diyeti

* Sabah: Önce 1 su bardağı ballı limonlu ılık su. Yarım saat sonra kahvaltı.

* Kahvaltı: 5-6 çorba kaşığı kadar yulaf ezmesi (1 su bardağı sıcak sütle hazırlanacak) 1 fincan yeşil veya beyaz çay

* Arada: 2 fincan ada çayı

* Öğle yemeği: 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği (mevsime uygun sebzelerden hazırlanmış ve pişmiş olacak) 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 kase kadar keçi yoğurdu veya 1 büyük su bardağı ayran. Söğüş doğranmış salatalık. Bu öğünün ardından zencefil çayı içebilirsiniz.

* Ara öğün (2-3 saat sonra): 1 porsiyon mevsim meyvesi. 3-4 adet ceviz veya badem içi. 2-3 fincan kadar adaçayı veya yeşil çay.

* Akşam Yemeği: 1 kase sebze çorbası. 1 kase yeşil mercimek yemeği (sulu pişmiş) bol limonlu mevsim salatası(1 tatlı kaşığı organik sızma zeytinyağı eklenecek)

* Ara öğün: 1 kase tarçınlı meyve kompostosu (şekersiz hazırlanıp ılık içilecek) 1-2 fincan rahatlatıcı bitki çayı (tercihe göre yasemin, papatya, melisa, rezene, veya anason olabilir.)


Kitabı satın almak için tıklayınız...




Bu haber 6,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs