iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

'Bazı malum yerler' ne der?

5 Kasım 2012 00:01 tsi
'Bazı malum yerler' ne der? Aba altından 'urgan': Başbakan idamı getirebilir mi?.. iyibilgi Ankara

Şurası doğru: herhangi bir ankette insanlara, ‘idam geri gelsin mi’ diye sorarsanız, çoğunluk, “evet” der.. Ancak idamın yeniden işler hale getirilmesi mümkün mü? Zorluk Başbakan’ın aynı konuşmada zikrettiği “malum çevreler”den geliyor...

Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam’da gerçekleşen parti toplantısında uzun aradan sonra-iktidar ağzından-gündeme gelen “idam” meselesinin elbette bir nedeni var. Bu gerekçe politik saiklere dayanıyor.

Biraz açlık grevleri ve terörist başı Öcalan eve çıkarılsın taleplerine, “iplerin kimin elinde olduğunu”, Öcalan’ın canını zor kurtardığını hatta hâla “idam mahkumu olduğunu”  hatırlatmak. Yani biraz “aba altından sopa göstermek”. Biraz da bol seçimli bir sürece doğru giden Türkiye’de milliyetçi duygulara, sadece milliyetçi değil, işte o anketlerde “idam gelsin” diyen hakim çoğunluğa mesajlar vermek.

Peki Ak Parti hükümeti gerçekten de idamı yeniden hayata geçirebilir mi? Bu kolay değil. Aynı konuşmada Başbakan’ın kurduğu “… bu ülke maalesef birilerinin, bazı malum yerlerin baskılarıyla idamı dahi kaldırmıştır” ne kadar “içeriyi” ne kadarı “dışarıyı” işaret ediyor bilinmez ama eğer altı çizilen dışarısı ise onların “idam konusundaki fikri” değişmiş değil!

Ve eğer yine, Öcalan’ın Türkiye’ye gelişinde bir şart olarak idam edilmemesi anlaşması var ise, bu da hâla bakî olmalı. Ama bunların dışında daha yeni Almanya gezisinde AB hedefine bağlılını teyit eden Başbakan’ın AB’nin idam konusundaki tutumunu da anımsaması gerekiyor.

Belki ABD’ye kendi işine bakması, bazı eyaletlerindeki idam cezalarına gönderme yaparak söylenebilir ama kabul etmek gerekir ki böylesi bir durumda Washington’un da yüzü ekşiyecektir.

Esasen idam bir yana, dünya alemin gözü önünde teröristlerle kucaklaşanlar hakkında hazırlanan fezlekenin-ki öncesinde başka örnekler de bulunuyor-akıbetinin ne olacağı da henüz belli değilken “idam”ı anımsatmak inandırıcı olabilir mi?

Ama belki de Başbakan’ın “idam” konusunu anımsatmasının başka bir fazileti olabilir ki, o da şu an kamuoyuna yansımış değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,955 µs