En Sıcak Konular

Rusya’da binlerce Neonazi yürüdü

4 Kasım 2012 15:01 tsi
Rusya'nın başkenti Moskova'da 20 bin civarında ultra-milliyetçi Birlik Günü'nde yürüdü.

Ellerinde flama, meşale ve milliyetçi ifadelerin yer aldığı dövizler taşıyan dazlak grupların yürüyüşüne ilginin gün geçtikçe artması yetkilileri endişelendiriyor.

Rusya Milliyetçi Organizasyonlar Grubu liderlerinden Aleksandr Belov, 20 bin kişinin bugün gösterilere katıldığını, yarın bu sayının 100 bin olacağını, gelecekte ise 1 milyona ulaşacaklarını söyledi. Moskova polis yetkililerine göre ise gösterilere 6 bin kişi katıldı.

2005'de Kremlin tarafından kutlanmaya başlayan Birlik Günü 7 Kasım 1917 Bolşevik Devrim'in yerine ikame edilmeye çalışılıyor. Rusya 4 Kasım Birlik Günü'nü 1612'de Polonya'nın işgalinden kurtuluşun yıl dönümünü olarak kutluyor.

Yakimanka ve Krımskaya bölgesinden yola çıkan dazlak gruplar Merkez Sanatçı Evi'ne doğru ilerledi. 2 bin polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşte polis helikopterleri de havadan destek verdi. Havai fişek fırlatan göstericiler, yabancı aleyhtarı slogan attı. Gösteriye Rusya Kiliseler Birliği'nden katılımın olması ve kilise bayraklarını taşımaları da dikkat çekti.

Moskova polisi Nazi amblemlerinin yer aldığı tişörtleri giymekte ısrar eden 25 kadar göstericiyi gözaltına aldı. Tretyakovskaya metro istasyonunda yabancı aleyhtarı slogan atan grup ise dağıtıldı.

Samara ve Yekaterinburg başta olmak üzere onlarca şehirde de ultra milliyetçi gruplar sokaklara çıktı. Yekaterinburg'da izinsiz gösteri yapan gruba müdahale eden polisin 90 kişiyi tutukladığı ifade ediliyor.

Dazlak olarak da bilinen gruplar internet üzerinden haberleşerek eş zamanlı eylemler yapabiliyor. Bu yıl aşırı sağcıların saldırılarında 11 yabancı hayatını kaybederken, 149 kişi de yaralandı.

cihan

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,408 µs