En Sıcak Konular

Rusya'dan ABD'ye Twitter'dan tepki

2 Kasım 2012 14:42 tsi
Rusya'dan ABD'ye Twitter'dan tepki Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, bazı Batı ülkelerini Cenevre Mutabakatı'nı ihlal etmeye çalışmakla suçladı.

Gatilov, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye krizi konusunda varılan Cenevre Mutabakatı'nı hatırlatarak, "Cenevre anlaşmasına göre, Suriye'de kurulacak geçiş yönetiminin rejim ve muhaliflerin kabulü doğrultusunda oluşturulması gerekiyor. Suriye muhalefetini destekleyen Batı ülkeleri, dışarıdan isim listeleri dayatmayı deneyerek, Cenevra anlaşmasını ihlal ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran ayı sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke, Arap Birliği'nden 3 üye ülke ve Türkiye'nin dışişleri bakanları İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelerek, Suriye'de geçiş yönetiminin oluşturulmasına ilişkin ortak kararlar almıştı. Buna göre geçiş yönetimi, rejimin ve muhaliflerin ortak rızalarına dayalı biçimde oluşturulacaktı. Ancak geçiş yönetiminde Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevine devam edip etmeyeceği daha sonra anlaşmazlığa neden olmuştu.

Clinton ne demişti?

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gün Hırvatistan'ın başkenti Zagrep'te yaptığı açıklamada, Suriye muhalefeti liderliğine ve Suriye Ulusal Konseyi'nin durumuna değinmişti. Clinton, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu muhalefet pek çok güzel katkıları olan ama 20, 30 ya da 40 yıldır Suriye içinde olmayan kimselerin temsil ettiği bir muhalefet olamaz. Özgürlüklerini kazanmak için ön saflarda savaşan ve ölenler temsil edilmeli. Kendini tüm Suriyelileri temsil etmeye ve korumaya adamış bir muhalefet liderliği yapısına ihtiyaç var.

Liderlik yapısına dahil olması gerektiğini düşündüğümüz isimler ve örgütler için tavsiyede bulunduk. Suriye Ulusal Konseyi'nin artık muhalefetin görünürdeki lideri olmadığını açıkça ifade ettik. Konsey, daha büyük bir muhalefetin parçası olabilir ama muhalefet, meşru seslerinin duyulmasına ihtiyaç olan Suriye içindeki kimseleri ve diğerlerini kapsamalı. Biz de çabalarımızı buna odaklamış bulunuyoruz. Suriye'nin tüm kesimlerine ve tüm coğrafyasına seslenebilen bir muhalefete ihtiyaç var. Aynı zamanda, Suriye devrimini ele geçirmek isteyen aşırı uçların çabalarına güçlü biçimde karşı koyacak bir muhalefete gereksinim var." 

Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,269 µs