En Sıcak Konular

Dünya sendikalarından Gül'e çağrı

2 Kasım 2012 13:56 tsi
Dünyanın en önemli sendikal örgütlenmesi olan "Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu", ekim ayında TBMM tarafından kabul edilen "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeler Kanunu"nu veto etmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulundu.

Konfederasyon tarafından Gül'e gönderilen mektupta, yeni kanunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa standartlarına aykırı olduğu gerekçesiyle veto edilmesi istendi.

Mektupta, ILO ve Avrupa Komisyonu'nun yasanın içeriği hakkında Meclis'teki tartışmalar öncesinde dile getirdikleri çekincelerin dikkate alınmadığı, buna karşılık Türkiye'nin ILO sözleşmelerine taraf bir ülke olarak yükümlülük altında olduğu hatırlatıldı.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI
Yeni kanunun sendikal ayrımcılık yarattığının altını çizen Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, yeni kanunla çok sayıda sektörün toplu sözleşme hakkını yitireceğine de vurguda bulundu.

Sendikal planda örgütlenen işçilerin işten çıkarılmasının "Türkiye'de olağan bir uygulama" olduğunun hatırlatıldığı mektupta, "Türkiye'nin mutlaka yeni bir sendika kanununa ihtiyacı var ama bu tür bir kanuna değil... Türk ekonomisi ve toplumunun büyüme ve sağlığına büyük ölçüde katkıda bulunan Türkiye'nin işgücü, sendikal örgütlenme önünde baraj ve kısıtlamalar içermeyen yeni bir yasaya layıktır. Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye Anayasası size parlamentonun çalışmalarını denetleme ve yasaların Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle uyumluluğunu denetim sorumluluğu veriyor. Bu nedenle sizi yeni sendikalar kanununu vetolamaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

FÜLE'YE DE GÖNDERİLDİ
Mektubun bir örneği ILO Genel Müdürü Guy Ryder ve Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'ye gönderildi.

ILO, Nisan 2012'de yayımladığı bir memorandumda, sendikalar kanununda yapılması gereken değişikliklerin Türkiye'nin de taraf olduğu ILO sözleşmelerinin "örgütlenme özgürlüğü" ve "örgütlenme hakkı ve toplu sözleşme hakkı" maddeleriyle uyumlu olması gerektiği konusunda Türk hükümetini uyarmıştı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 153 ülkede faaliyet gösteren 308 sendika ile bu sendişkaların üyesi 175 milyon emekçiyi temsil ediyor. 

ntvmsnbc



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,970 µs