En Sıcak Konular

Fransa'ya mektup: Var mı dışarıda biri

2 Kasım 2012 13:54 tsi
OdaTV davasından tutuklu gazeteci-yazar Soner Yalçın Fransız halkına dayanışma çağrısında bulundu. Fransız halkına seslenen Yalçın, "İfade özgürlüğünü ve rasyonalizmi sizlerden öğrendik. Var mı dışarıda biri?" dedi.

Fransız Le Figaro gazetesinde bugün "Hapisteki Bir Türk Gazeteciden Mektup" başlığı altında makalesi yayımlanan Yalçın, kendisine yönelik suçlamaları komplo olarak değerlendirip, bu komplonun ardında "polisin hizmetinde bir dini örgütün" olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Yalçın, "Odasındaki ışığın 24 saat açık bırakıldığı, su kesintilerinin 17 saat sürdüğü ve iki kamerayla sürekli izlendiğim hücremden yazıyorum" cümlesiyle başlayan mektubunda kendini tanıttı ve 25 yıllık gazetecilik yaşamı süresince siyasilere ve gazetecilere yönelik faili meçhul cinayetler, mafya, çeteler, devletin içinde faaliyet gösteren yasadışı örgütler ve aşırı dinci hareketler hakkında yazdığını anlattı.

Gazeteci dernekleri dışında hiçbir siyasi parti veya örgütün üyesi olmadığını belirten Yalçın, buna rağmen "hiçbir ilişkimin bulunmadığı Ergenekon adı verilen terör örgütünün üyesi olmakla suçlanıyorum" ifadelerini kullandı.


Kendisini suçlamak için OdaTV bilgisayarlarında bulunduğu söylenen belgelerin virüsle bu bilgisayarlara yerleştirildiğinin ekpertiz raporlarıyla kanıtlandığını belirten Yalçın, hakkındaki iddianamede sadece yazdıklarıyla suçlandığını hatırlatarak, "İşte benim suçum, hatam: soru sormak, gerçeği aramak ve yazmak" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de kendisi hakkında yazacak gazetecilerin de hapse atılma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Yalçın, mektubunu, "Size bunun için yazıyorum, çünkü siz benim suç ortağımsınız. Bizler aydınlanmayı, ifade özgürlüğünü ve rasyonalizmi sizlerden öğrendik. Sizler Erasmus, Descartes, Montesquieu, Voltaire, Rousseau, David Hume, Kant, Marks, Weber, Sartres ve Camus değil misiniz? Dreyfus'ün yanında yer almış Zola değil misiniz? Sizi harekete geçmeye çağırıyorum. Lütfen yalnız olmadığımı ve unutulmayacağımı gösterin. Sesim, kalemim olun. Yalan üzerine inşa edilmiş bu duvarları yıkın. Bir diğer deyişle, cezaevinde, insanlık onurumu yitirmem için tecritte tutulduğum bu dar hücrede toprağı, gökyüzünü, çiçekleri, ağaçları ve şimdi 12 yaşında olan oğlumu arıyorum. Yüksek sesle söylemeye devam edeceğim: Var mı dışarıda biri?" ifadeleriyle tamamladı.

Soner Yalçın'ın durumu, başta Paris merkezli "Sınır Tanımayan Gazeteciler" kuruluşu olmak üzere çok sayıda Fransız basın örgütü tarafından yakından takip ediliyor. 

ntvmsnbc



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,776 µs