En Sıcak Konular

Deniz Baykal'a ağır mektup

2 Kasım 2012 10:26 tsi
Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, Deniz Baykal’a mektup gönderdi.

Başkan Baş mektubunda komisyon toplantısı için hazırladığı soruları da yazarak, bunların cevapsız kaldığını belirtti.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, komisyonu yetkisizlikle suçlayarak terk eden Deniz Baykal'a bir mektupla cevap verdi. Baykal'a, "Size sağlanan bu imkanı politik bir gösteri zemini olarak kullanmanız ve özellikle komisyonumuzun çalışmalarını ilzam etmeniz kabul edilemez. Provokatif ifadelerle komisyonu yürürlükteki davalarla ilişkilendirmeniz asla kabul edilemez" dedi.

YAZILI CEVABINI GÖNDEREBİLİRDİ

Baş, komisyona gayri hukuki ve yetkisiz bir şekilde davet edildiğini iddia eden Baykal'ın toplantıya gelerek elindeki metni okumasının resmen toplantıya iştirak anlamına geldiğini kaydetti. Bu metnin toplantıya katılmadan da komisyona yazılı olarak ulaştırılabileceğini dile getiren Baş, Baykal'ın kısa bir açıklamaya dahi tahammül etmeden salonu terk etmesini kınadı.

Mektubunda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı, Bakanlık ve milletvekilliği yapmış kişilerin komisyonun davetine icabet ettiğini ve hiçbirinin yetkisizlik iddiasında bulunmadığını dile getiren Baş, "Yetkisizlik iddianızı TBMM İçtüzüğü'nün 105. maddesinin 'Komisyon gerekli gördüğünde uygun bulacağı uzmanların bilgisine başvurabilir' şeklindeki 4. fıkrası çürütmektedir" dedi.

Baykal'ın darbeleri resmiyetten uzak dostça bir ortamda müzakere etme teklifini de eleştiren Baş, "Çok ilginç ve manidardır. Neden TBMM çatısı altında değil de resmiyetten uzak ve dostça bir ortamda fikirlerinizi söylemeyi tercih ediyorsunuz. Kahvehanelerde, pastanelerde, lokantalarda söylenecek şeyler neden TBMM çatısı altında açık ve meşru bir zeminde konuşulmasın" ifadelerini kullandı.

KARARTMA ÖRNEĞİ

Baykal'ın yaptığı eylemle tam bir karartma örneği sergilediğini ifade eden Baş, komisyonda demokrasi kültürüne katkı yapmak yerine tanıklıktan ve yüzleşmeden kaçtığını ileri sürdü. Baş, şunları kaydetti: "Okuduğunuz metinde bizim sorularımızın cevabı yoktu. 28 Şubat darbe sürecindeki tutumuzu konuşmak, 27 Nisan muhtırası karşısındaki tavrınızı sizden dinlemek kuşkusuz bir kazanım olurdu."

BAYKAL'A YÖNELTİLECEK SORULAR

Baykal komisyonu terk etmeseydi kendisine şu sorular yöneltilecekti:

-28 Şubat sürecinde size Başbakan yardımcılığı teklif edildi mi, edildiyse nerede kimler tarafından, nasıl yapıldı bu teklif?

-Dönemin kudretli paşalarıyla kamuoyundan gizli görüşmeleriniz oldu mu, mesela Antalya'da görüşmeler yaptınız mı?

-27 Nisan muhtıra sürecinde TBMM kürsüsünden 'Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına silahlı kuvvetler kayıtsız kalmayacaktır' cümlesini sarf ettiniz. Cümle bir talimat ürünümüydü, yoksa siz mi kurdunuz. Nereden biliyordunuz. Demokrat bir siyasetçinin böyle cümleler kurması normal midir?

-Ya da darbelere arka çıkmanın siyasi maliyeti konusunda, 28 Şubat sonrası baraj altında kalan CHP'yi, tecrübeniz üzerinden demokrasimizin dününü, bugününü ve yarınlarını konuşsaydık?

'Siyasi şov yaptı'

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, Deniz Baykal'ın komisyon toplantısındaki tutum ve davranışlarını siyasi şov olarak nitelendirdi. Baykal'ın komisyon davetine iştirak etmeme hakkı bulunduğunu hatırlatan Şahin, dışarıda yapabileceği bir açıklamayı gelip komisyonda yapmasını eleştirdi. Baykal, "Komisyon aracılığı ile kamuoyuna seslenmiştir. Yaptığı siyasi şova yönelik bir harekettir" dedi. Şahin, Mecliste düzenlediği basın toplantısında komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ancak genel konu Baykal'ın katıldığı komisyon toplantısında yaşananlardı.

CHP'NİN ŞERHİ YOK

Şahin, Komisyonun 4 partinin ortak idaresi ile kurulduğunu hatırlatarak, Deniz Baykal ve diğer dinlenen konukların çağrılmasında hiçbir CHP'li üyenin itirazı bulunmadığını kaydetti. Baykal'ın iddia ettiği gibi bir içtüzük ihlali varsa bunu komisyona CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu veya CHP Grup Başkanvekilleri'nin iletmesi gerektiğini vurguladı.

Deniz Baykal'ın kendisini hala CHP'nin genel başkanı sandığını ve bir genel başkana yapılan davet özeni beklediğini ifade eden Şahin, Baykal'a yapılan davette hiçbir nezaket eksikliği bulunmadığını kaydetti. Aksine Baykal'ın, komisyona girişinde ayağa kalkıp kendisinin elini sıkmak isteyen başkan ve üyelerin elini sıkma nezaketi bile göstermediğinin altını çizdi. Şahin, "Antalya ziyaretinde kendi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na aynı nezaketsizliği gösteren Baykal'ın bu tutumunu yadırgamadık" şeklinde konuştu.    

HABER: Çetin ÇİFTÇİ / BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs