En Sıcak Konular

9. Cumhurbaşkanı Demirel 88 yaşında

2 Kasım 2012 09:35 tsi
Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de 1 Kasım 1924'te doğan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 88. yaşını Güniz Sokak'taki evinde kutladı.

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Moldova Başbakanı Vladimir Filat, doğum günü dolayısıyla Demirel'i evinde ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Demirel, Moldova Devleti Cumhuriyeti'ni, kendisinin Cumhurbaşkanı olduğu dönemde ilk tanıyan devletlerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

İki ülke arasında geçen 20 yılda hep iyi ilişkiler yaşandığını belirten Demirel, Türkiye'nin Moldova'nın bölgede önemli bir barış unsuru olduğuna inandığını dile getirdi.

Demirel, şöyle devam etti:

''İkili münasebetlerimiz hep dostane olmuştur. Yumuşak, düzgün ve birbirini anlayan münasebetlerdir. Moldova'nın kısa zamanda daha çok kalkınması, Avrupa Birliği ve Avrupa kuruluşlarına entegre olmasını isteriz. Ben şahsen bir Avrupa adamıyım ve Avrupa'daki bölünmez barışı bütün Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği içerisinde yer almasında görüyorum. Bunun kolay olmadığını biliyorum. Avrupa için de diğer ülkeler için de kolay olmadığını biliyorum. Ama bugün 27 üyeli bir Avrupa Birliği vardır. Balkanlar'daki birkaç ülke ve Moldova bunun dışında kalamaz.''

Moldova'yı birçok kez ziyaret ettiğini ve önemli temaslarda bulunduğunu dile getiren Demirel, görüşmelerde, Türkiye ve Moldova gibi ülkelerin dünyaya açılması, diğer ülkelerle yakın temasta bulunması gerekliliğinin vurgulandığını ifade etti. Demirel, ''Sayın Başbakan bunların hepsini çok iyi biliyor ve çok güzel götürüyor'' dedi.

-''Moldova vatandaşları size saygı duyuyor ve sizi seviyor''-

Moldova Başbakanı Vladimir Filat da Demirel ile özellikle doğum gününde görüşmesinin kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi.

''Size bugün doğum gününüzde 'nice yıllara' demek bizim için büyük bir şereftir'' diyen Filat, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine verdiği katkılardan dolayı Demirel'e teşekkür etti.

Filat, ''Yıllar önce yaptığımız görüşmeleri de hatırlıyorum. Yaptığımız konuşmalarla gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerle bize her zaman enerji verdiniz ve Başbakanlık görevime başladığımda sizlerden çok güzel sözler duydum. O sözleri de hiçbir zaman unutamayacağım. Bu sözler genelde sorumluluk üzerineydi'' diye konuştu.

Moldovalıların da Demirel'in iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunduğuna inandıklarına değinen Filat, şunları kaydetti:

''Moldova Cumhuriyeti'ndeki vatandaşlar size saygı duyuyor ve sizi seviyor. Bugün sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız, 'doğum gününüz kutlu olsun' demek bizim için çok büyük bir şereftir. İnsanlar kendi biyografisini yaptıkları işlerle gösterirler. Hepimiz için bazı örnekler gereklidir. Benim için siz büyük ve önemli bir yer teşkil ettiniz. Size sıhhatler dileriz. Şuna inanıyorum; bundan böyle bizlere, gençlere söyleyeceğiniz sözlerle bize yol göstereceksiniz.''

-Demirel'e şapka şeklinde pasta-

Konuşmaların ardından, Demirel'in doğum günü dolayısıyla şapka şeklinde hazırlatılmış pasta getirildi. Süleyman Demirel, 88. yaşını kutladığını belirterek, pastayı Başbakan Filat ile kesmek istediğini söyledi. Pastayı göstererek, ''Bu bir şapkadır, benim işaretimdir'' diyen Demirel, Filat ile pastayı kesti.

Vladimir Filat, doğum günü hediyesi olarak Demirel'e Moldova'dan getirdiği siyah vazoyu, ''El işidir, bizim kalbimizin bir göstergesidir'' diyerek verdi.

Demirel de Filat'a, ''Ortaya koyduğunuz barış düzeni herkes için örnek olmalıdır'' diyerek hediye verdi.

-Gagavuz Özerk Bölgesi'nden hediye-

Ziyarette yer alan Gagavuz Özerk Bölge Cumhurbaşkanı Mihail Macar Formuzal da kara kalemle yapılmış portresini Demirel'e armağan etti. Formuzal, ''Uşaklar, Süleyman Demirel için kendi elleriyle yaptı'' dedi.

Süleyman Demirel de Moldovalı yöneticiler ve Moldova halkının büyük bir akıllılık göstererek, Gagavuzlara otonomi verdiğini ve bir barış düzeninin meydana getirildiğini belirterek, 1994'ten bu yana barış düzeninin, Moldova ve Gagavuz yönetiminin anlayışları ve gayretleriyle yürütüldüğünü kaydetti. Demirel, ''Türkiye Cumhuriyeti olarak Gagavuzlar ile Moldova arasındaki münasebetleri, Türkiye için bir köprü sayarız. Bu münasebetlerde her zaman söyleriz ki Gagavuzlar, Moldova'nın bir parçasıdır ve ahenk içerisinde bu düzen yürütülmelidir'' dedi.

aa

Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,724 µs