En Sıcak Konular

Kocaeli'de içme suyu alarmı

1 Kasım 2012 15:49 tsi
Son aylarda yeterli miktarda yağışı almayan Kocaeli'nin 10 günlük suyu kaldı.

Bunun üzerine, şehrin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Baraj'na, Sapanca Gölü'nden su takviyesi yapılmaya başlandı. Ancak, Sakarya'nın da içme suyunu karşılayan Sapanca'daki su miktarı için endişeler var.


Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, yazın kurak geçmesi nedeniyle, kentin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nda su miktarının azaldığını söyledi. Barajda yaklaşık 10 günlük içme suyunun kaldığını belirten Bayram, şöyle devam etti: “Daha fazla riske girmemek ve baraj gölüne giren suyla şehre verdiğimiz suyun arasındaki farkı kapatmak, insanlarımıza sürekli su verebilmek amacıyla daha önce yaptığımız Sapanca ile Yuvacık arasındaki arıtma hattımızdan su vermeye başlıyoruz.”

Yuvacık Barajı’nda 11 milyon metreküp suyun kaldığını kaydeden Bayram, “Geçen sene bugünlerde 20 milyon metreküpün üzerinde suyumuz vardı. Yani geçen seneden yüzde yüz aşağıdayız. Şuanda barajımıza günlük 75-80 bin metreküp arasında su girişi var. Günlük şehrimize barajdan 360 bin metreküp su veriyoruz. Bu aradaki farkı Sapanca Gölü’nden karşılayacağız. Mümkün mertebe barajdaki suyu 10 milyon metreküpün altına indirmemeye gayret edeceğiz.” diye konuştu. Bayram, suyun kalitesinde bir değişiklik olmayacağının altını çizdi ve ekledi: “Suyu arıtmaya getiriyoruz. Arıtmamızın daha önceden bütün tetkikleri yapıldı, çıkış suyunu aynı standartta vereceğiz. Daha önceki yıllarda Sapanca’dan su verilmişti, o zaman suyun kalitesinde sıkıntı olmuştu. Ancak o zamanki su vermeyle şimdiki su verme arasında dağlar kadar fark var.”

Bayram'a göre, Yuvacık Barajı’na alınan su Sapanca Gölü’ndeki su miktarını etkilemeyecek. Bayram, Sapanca Gölü’nün bir metresinin yaklaşık 50 milyon metreküp suya eşdeğer olduğunu dile getirdi. Bayram, Sapanca’dan alınacak su miktarının yağışlara bağlı olduğunu da ifade etti. İSU Genel Müdürü Bayram, Marmara Bölgesi’nin diğer şehirlerinde yağış olduğunu ancak bu yağışın Kocaeli’ye pas geçtiğine vurgu yaparak, “İnşallah bundan sonra pas geçmez.” dedi.

SAPANCA GÖLÜ'NDEKİ SU MİKTARI

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi de tehlikeli boyutlarda seyrediyor. Yağışların azalması, sanayi amaçlı gölden su çekilmesi ve park ve bahçelerin gölden temin edilen içme suyu ile sulanması göldeki su seviyesinin düşmesine sebep oldu. Kritik su seviyesi 29,9 metre olan gölde şu anki su seviyesi 31.13 metreye kadar düştü. Gölün suyu, kıyıdan yaklaşık 4 metre kadar çekildi. Gölde ilk tedbir olarak, Sapanca'nın kendi kendini temizleyebilmesi için açılan Çark Deresi'nin tahliye kapakları kapatıldı. Çark Deresi'ne ise Sakarya Nehri'nden su aktarılmaya başlandı. Gölde ki su seviyesi geçen senede kuraklık sebebiyle son 6 yılın en düşük seviyesine düşmüştü.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, göldeki su seviyesinin mevsim dikkate alındığında risk oluşturmadığını söyledi. Yuvacık Barajı'na su basılmasının göl için şimdilik her hangi bir rsik oluşturmadığını anlatan Keleş, "Kısa vadede böyle bir sorun beklemiyoruz. Önümüzdeki aylarda bölgede yağışların başlayacağını bekliyoruz. Yağışlar başladığında yüzeysel kaynaklardan göl beslenir ve su seviyesi yükselir" dedi.

Sapanca Gölü'nün içme suyu önceliği dikkate alındığı zaman hem Sakarya hem de komşuları Kocaeli'nin içme suyunu karşılayacak kapasitede bir göl olduğunu belirten Keleç, şunları kaydetti: "Sapanca Gölü'nün Sakarya'nın yegane içme suyu kaynağı. Komşumuz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'de 2008 yılında Yuvacık Barajı'nın suyunun bitmesi üzerine Sapanca Gölü'ne dayalı olarak bir terfi merkezi kurarak isale hattı yaptı. Geçtiğimiz yıllarda da Sapanca Gölü'nün suyundan Yuvacık Barajı'na su aktarımı yapıldı. Özellikle yağışlar azaldığında Yuvacık Barajı'nda da içme suyu sıkıntısı başlıyordu. Bu yıl da böyle bir durum söz konusu. Komşumuz Yuvacık Barajı'na su basmaya başladı. Yıllık 55-60 bin metreküp biz kullanıyoruz. Komşumuzunda 30 bin metreküp geçici tahsisi var. Yuvacık Barajı'na basmak için. Biz ne miktar alacaklarını bilmiyoruz."

Sapanca Gölü'nden endüstriyel amaçlı ne kadar su alındığını kimsenin bilmediğini ifade eden Keleş; "Gölden sanayi amaçlı su çekiliyor. Bu konuda ne benim ne de bir yetkilinin resmi bir bilgisi yok. Sapanca Gölü'nden kullanılan endüstriyel su miktarını bilmiyoruz. Tahminimiz 30 milyon metreküp olduğu civarında. Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu talebi her geçen gün artıyor. Sınırlarımız genişliyor. Bu artışlar dikkate alındığı zaman Sapanca Gölü öncelikli olarak içme suyu kaynağı olarak kullanılmalı. Su kanunu taslağı çalışmaları devam ediyor. Bu kanunda gölle ilgili bir düzenleme yapılacak."ifadelerini kullandı.

(CİHAN) 



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,801 µs