En Sıcak Konular

Üstün: Bir öğün daha aç kalsınlar istemeyiz

1 Kasım 2012 13:45 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, cezaevlerindeki açlık grevine ilişkin, ''Bırakın aylarca aç kalmayı, bir öğünü dahi aç geçirmesini arzu etmeyiz vatandaşlarımızın'' dedi.

Bolu'daki F ve T Tipi cezaevlerinde inceleme yapmak üzere kente gelen komisyon üyeleri, Bolu Valisi İbrahim Özçimen'i ziyaret etti.

Üstün, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bolu'ya resmi görev için geldiklerini belirterek, incelemelerini rapor haline getireceklerini anlattı.

Kentteki iki cezaevinde 25 hükümlü ve tutuklunun açlık grevi yaptığını ifade eden Üstün, ''Sağlık durumlarını inceleyeceğiz, kendilerini dinleyeceğiz. Bizim de onlara bir takım sözümüz olacaktır. İstiyoruz ki ülkemizde hiç kimse böyle bir eylem içinde bulunmasın'' diye konuştu.

''Bırakın aylarca aç kalmayı, bir öğünü dahi aç geçirmesini arzu etmeyiz vatandaşlarımızın'' diyen Üstün, eylemin sona erdirilmesine katkı sağlayabilmelerinin kendilerini memnun edeceğini vurguladı.

Üstün, Türkiye'de demokratik bir ortam bulunduğunu ifade ederek, ''Her platformda her türlü söz söylenebiliyor, her türlü talep dile getirilebiliyor. Bu çerçevede demokratik kanalların açık olduğu bir ortamda, öncelikle bu kanalların işletilmesini arzu ediyoruz. Yetkililerden ve sorumlulardan bazı süreçlerin başlatılması açısından bir takım söylemler de ifade ediliyor. Bu süreçlerin sağlıklı işlemesini, yürütülmesini arzu ediyoruz'' şeklinde konuştu.

-''Raporu kamuoyumuzla paylaşacağız''-

İnsanların açlık grevi yapmalarını arzu etmediklerini dile getiren Üstün, sorunların konuşarak, demokratik ortamlarda çözülmesini arzu ettiklerini, parlamento zeminin önem taşıdığını söyledi.

Üstün, diyalog sürecinin yürütülmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Cezaevlerine girerken doktorlar da yanımızda olacak. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün elemanı da burada olacak, yanımızda. Her partiden arkadaşlarımız burada. Objektif şekilde inceleme olacak. Bu şekilde hazırlanan raporu kamuoyumuzla paylaşacağız. İnşallah sürece katkı sağlarız'' ifadelerini kullandı.

Cezaevleri Alt Komisyonu'nun önemli işler yaptığını hatırlatan Üstün, şöyle devam etti:

''Komisyon, tek tip elbisenin giyilmesinin ortadan kaldırılması için öneri getirmiştir ve Adalet Bakanı da bunu kabul etmiştir. Anadilde görüşme, diyalog kurma önerisini Bakanlar Kurulu kabul etmiştir. Bunun gibi birçok öneriyi sunmuştur. Etkin bir komisyondur. Etkin bir alt komisyondur. Cezaevinde bulunan mahkum, tutukluların ve mahpusların her türlü ihtiyaçlarının, sıkıntılarının giderilmesi için komisyon verimli şekilde çalışmıştır.

Cezaevinde su kesilmiş olsa, bize faksla ya da telefonla bildirilmiş olsa, derhal ilgililerle diyalog kuruyoruz. Tekirdağ Cezaevi'nde 'bu kışa doğalgaz yetişmeyecek' diye talepler gelmişti. Onunla alakalı, oradaki insanların hayatlarının kolaylaşması adına her türlü girişimimizi yapıyoruz. İnsanlarımızın açlık çekmelerini veya açlık grevi içerisinde bulunmalarını da arzu etmeyiz. Dolayısıyla bu komisyon etkin çalışan bir komisyondur.''

Avrupa İlerleme Raporu'nda alt ve üst komisyonun faaliyetlerine 10 paragrafta atıfta bulunulduğunu anımsatan Üstün, ''O raporun eleştirdiğimiz paragrafları ve yönleri vardır ama komisyonumuzun çalışması açısından da önemli atıflarda bulunulmuştur. Bu, Meclis'in bir komisyonudur. Meclis, millet adına denetim yapar. O bakımdan tarafsız, objektif çalışmalarımızı bundan sonra da devam ettireceğiz'' diye belirtti.

Açıklamanın ardından komisyon üyeleri, Vali Özçimen ile bir süre basına kapalı görüştü.

Kaynak: AA



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,775 µs