En Sıcak Konular

Arakan'da durum içler acısı

1 Kasım 2012 12:46 tsi
Türk Kızılayı Myanmar Operasyon Ekibi Başkanı Ersoy, Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olaylarında mağdur olanların barındığı kamplardaki durumu anlattı.

Türkiye'nin Arakan'a gönderdiği yardımların dağıtımı için Myanmar'ın Sittwe kentinde bulunan Türk Kızılayı Myanmar Operasyon Ekibi Başkanı Hakkı Ersoy, bölgedeki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Arakan'da Rohingya Müslümanlarını hedef alan olayların 21 Ekim'de yeniden patlak vermesi sonucu sonucunda 3 bin ev, 14 ibadethane ve 8 pirinç fabrikasının kullanılamaz hale geldiğini belirten Ersoy, Myanmar hükümeti tarafından güvenlik tedbirlerinin artırıldığını ve daha fazla sayıda güvenlik gücünün olayların yaşandığı bölgeye sevk edildiğini kaydetti.

21 Ekim'de patlak veren olayların meydana geldiği bölgede yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığını belirten Ersoy, buradaki yaklaşık 4 bin Müslümanın botlarla Sittwe'ye ulaştırıldığını ve kamplara yerleştirildiğini kaydetti. Kampların, kapasitesinin üstünde ve sağlık şartlarının elverişsiz olduğunu söyleyen Ersoy, Sittwe'deki kamplarda "farklı bir dağıtım anlayışının" olduğunu ifade etti. Ersoy, şöyle devam etti:

"Kamplar çok kalabalık. Sittwe'de 9 Müslüman, 5 Budist kampı var. Müslüman kampları şehrin 15 kilometre uzağında bulunuyor. Budist kampları ise şehir merkezinde. Sittwe şehir merkezinde Budistlerin yaşadığı gerekçesiyle Müslüman kampları uzak bölgelerde yer alıyor. Müslüman kampları ile Budist kamplarıyla benzer özellikler taşıyor. Ama 1 Müslüman kampında en az 7-8 bin kişi yaşarken, 5 Budist kampının toplam nüfusu 3600 kişi. Yani Budist kamplarında 700-800 insan yaşıyor. En kalabalık Müslüman kampı ise 15 bin kişiden oluşuyor. Bölgede zarar görenlerin neredeyse tamamı Müslüman. Kalabalığın verdiği sıkıntılar var. Hastalanan Müslümanlar ambulanslarla şehir merkezindeki hastaneye götürülmeye çalışılıyor."

SÜKUNET HAKİM

Güvenilir kaynakların AA'ya verdiği bilgiye göre, Arakan'da 21 Ekim'den sonraki olayların yaşandığı diğer bölgeler, eyalette ilk olayların yaşandığı Sittwe'ye uzak noktadaki ücra köşeler.
Son olayların yaşandığı yerlere ancak helikopter ya da tekneler vasıtasıyla gitmek mümkün. Kara yoluyla ulaşımın son derece zor olduğu bölgede, işler durumda olan yol bulunmuyor.
Bölgede güvenlik güçleri duruma önemli ölçüde hakim durumda ve şu an ciddi çatışmalar yaşanmıyor. 

Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs