En Sıcak Konular

Altında dalgalanma devam edecek mi?

1 Kasım 2012 11:31 tsi
Ünsal Ban / İnternet haber unsal.ban@ekofinans.com



Piyasalardaki olumlu algılamanın güçlendiği bir haftayı yarılarken, gün içinde açıklanan verilerin yatırımcıların risk alma isteğini artırdığı gözleniyor, öte yandan 2 gündür kapalı olan ABD borsalarındaki açılışların de büyük bir merakla beklendiği karşı


Beklentileri aşan ABD konut fiyatları endeksi ve Güney Kore sanayi üretimi verileri ile güne yukarı yönlü başlangıç yapılan Asya borsalarında, geçtiğimiz haftalarda yaşanan kayıplar yerine koyulurken, ekonominin gidişatına yönelik beklentilerin de olumlu yönde artmakta olduğu gözleniyordu.

Öyle ki, piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle borsalardaki kapanışlar yüzde 1’in üzerinde artıda gerçekleşirken, Asya para birimlerinde gözlenen yükseliş eğilimi de beşinci ayını doldurmaya yaklaşıyordu.

Avrupa tarafına baktığımızda, küresel piyasalardaki olumlu algılamanın etkisiyle güne yine alıcılı bir havada başlangıç yapıldığını görüyor ve alım ağırlıklı işlemlerin gün içinde açıklanan verilerin kötü gelmesine rağmen korunduğunu izliyorduk. Öyle ki, Avro Bölgesi işsizlik oranı yüzde 11,6 ile rekor seviyeye yükselirken, olumsuz veri akışına kayıtsız kalınıyor ve borsalardaki satışlar sınırlı seviyede kalıyordu. Öte yandan günün ikinci yarısına geldiğimizde, gözlerin iki gündür kapalı olan ABD borsalarının açılışına çevrildiğini görüyor, ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte de ilk seansta elde edilen kazançların geri verildiğini izliyorduk. Bu doğrultuda günü kapatan Avrupa borsalarında ufak çaplı kayıplar yaşanırken, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan ABD seçimlerinin piyasalardaki tedirginliği arttırdığı karşımıza çıkıyordu.

İki günlük tatilin ardından piyasaların işlemlere açıldığı ABD’de, güne Avrupa’daki olumlu görünüm ve iyi gelen konut verisinin etkisiyle yukarı yönlü bir açılış yapılsa da, Facebook ve Apple hisselerindeki satış baskısının genel görünümü olumsuz etkilediği karşımıza çıkıyordu. Günün ufak çaplı kayıplar ile kapatıldığı ABD borsalarında, Sandy Kasırgasının verdiği zarara bağlı olarak yapı market hisseleri değer kazanıyor, öte yandan yaklaşan seçimlerle birlikte piyasalardaki gerginlik de artıyordu.

Açılışın hemen ardından gelen alımlar ile tarihi 71776 zirvesinin geride bırakıldığı IMKB’de, ilk seans içinde korunan olumlu hava ile en yüksek 72495 puan test ediliyor ve seans kapanışı 72660 puan ile yüzde 1,04 oranında artıda gerçekleşiyordu. İkinci seansa geldiğimizde kar satışlarının ağırlık kazandığını görsek de, 72200 bölgesinden gelen tepki alımları ile güçlü duruşun korunduğu ve günlük kapanışın 72529 puandan yapıldığı karşımıza çıkıyordu.

Avrupa’daki olumlu algılama ve not artırımı beklentileri ile tarihi zirveyi aşan endekste, bir süre 72500 – 73000 kanalında hareket edileceğini öngörüyor, öte yandan haftaya yapılması beklenen Fitch Türkiye değerlendirmesinin olumlu geçmesi durumunda ise 74000 – 75000 bölgesine doğru hareket edileceğini düşünüyoruz.

Euro/Dolar paritesinin tekrar 1,30 seviyesinin üzerine çıkması ve yurtiçi piyasalarındaki olumlu görünümün etkisiyle geri çekilmenin hızlandığı Dolar/TL kurunda, gün içinde 1,7910’a kadar inilse de, bu bölgeden gelen tepki alımları ile bir miktar yükseliş yaşanıyor ve günlük kapanış 1,7940’dan gerçekleşiyordu. Görünüm itibariyle, ufak çaplı gevşeme eğiliminin hakim olmaya başladığı kurda, ilerleyen süreçle birlikte 1,78 – 1,77 bölgesine doğru geri çekilmeler yaşanabilir. Bu kapsamda, 1,79 seviyesi güçlü bir destek olarak karşımıza çıkacağı gibi, sonrasında da 1,7860 ve 1,7820 destekleri gündeme gelecektir.

Küresel piyasalardaki iyimserlikle birlikte yükselişe geçen altında gözlenen alımlar sınırlı seviyede kalırken en yüksek 1726 dolar seviyesi görülüyor, günlük kapanış da 1723 dolardan gerçekleşiyordu. Yön açısından belirsizliğin devam etmekte olduğu altında dalgalı seyrin bir süre daha devam etmesini bekliyor, takip etmemiz gereken kritik seviyelerin aşağıda 1700 – 1665 bölgesi, yukarı da ise 1735 – 1780 bölgesi olduğunu düşünüyoruz

Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs