En Sıcak Konular

Kasırga oluşursa adı Tony olacak

31 Ekim 2012 19:09 tsi
Amerika'nın kuzeydoğu eyaletlerinde büyük hasara yol açan Sandy süper kasırgasından sonra gelebilecek kasırganın ismi de hazır.

ABD Ulusal Meteoroloji Merkezi'nin kasırga isim listesi sıralamasında Sandy'den sonra gelecek fırtınaya Tony ismi verilecek.
 
Bu yıl Atlantik, Pasifik Okyanusları ile Meksika Körfezinde yaşanılan kasırgalara Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael isimleri verildi. Sandy ile birlikte Amerika bu sene irili ufaklı 18 kasırgaya isim verirken bunlardan yalnızca Sandy beklenilenden büyük hasara yol açtı.
 
Her yıl Ulusal Meteoroloji Merkezi tarafından hazırlanan kasırga isim listesinde Tony dışında geriye ''Valerie'' ile ''William'' kaldı. Ancak meteorologlar Amerika için bu yıl kasırga sezonunun Sandy ile bittiği görüşünde.
 
Amerika'da meydana gelen kasırgalara isim verme geleneği kadın isimlerinin vermesi ile başladı. Kasırgalara sürekli kadın isimlerinin verilmesi ülkede kadınların tepkisine neden olunca 1979 senesinde bu listeye erkek isimleri de eklendi.
 
SANDY 2018 KASIRGA İSİM LİSTESİNDE YER ALMAYACAK
 
Ulusal Meteoroloji Merkezi'nin 2013 kasırga isim listesi de hazır. Her yıl 21 isim A'dan Z'ye alfabetik sıra ile gidiyor ve her 6 yılda da tekrarlanıyor. Yani bu yıl verilen kasırga isim listesi 2018 senesinde de aynı şekilde meydana gelebilecek fırtınalar için verilecek. Ancak 2018 listesinde muhtemelen Sandy ismi olmayacak, zira Merkez ölümcül ve büyük tahribata yol açan kasırga isimlerini emekliye ayırıyor. İşte 2013 fırtına isim listesi;
 
Andrea, Barry, Chantal, Dorian, Erin, Fernand, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Nestor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van ile Wendy
 
TOPLAM 67 İSİM EMEKLİ EDİLDİ
 
Ulusal Meteoroloji Merkezi'nin ilginç uygulamalarından birisi de hemen her yıl bir kasırga ismini emekli etmesi. 1954 senesinden itibaren her yıl bir kasırga ismini emekli eden Merkez'in bu sene hangi adı emekli edeceği veya etmeyeceği merak konusu. Merkezin 1954 yılından bu yıla kadar emekli ettiği isim listesi alfabetik sıraya göre şöyle;
 
Agnes, Alicia, Allen, Allison, Andrew, Anita, Audrey, Betsy, Beulah, Bob, Camille, Carla, Carmen, Carol, Celia, Cesar, Charley, Cleo, Connie, David, Denis, Diana, Diane, Donna, Dora, Edna, Elena, Eloise, Fabian, Fifi, Flora, Flyod, Fran, Frances, Frederic, Georges, Gilbert, Gloria, Hattie, Hazel, Hilda, Hortense, Hugo, Inez, Ione, Iris, Isabel, Isidore, Ivan, Jenet, Jeanne, Joan, Juan, Katrina, Keith, Klaus, Lenny, Lilli, Louis, Marilyn, Michelle, Mitch, Opal, Rita, Roxanne, Stan, Wilma.
 
Bugüne kadar toplam 67 isim emekli edildi. En fazla isimin emekli edildiği yıl ise 2005 oldu. Katrina dışında 2005 senesinde emekliye çıkan diğer isimler şunlar; Wilma, Stan, Rita, Dennis oldu.
 
Bu isimlerin listeden çıkarılması genelde can ve mal kaybına yol açmalarından kaynaklanıyor. İsimleri kasırgalara verilen bazı kişiler de mahkeme kararıyla adlarını listeden çıkarttırmayı başarmıştı.

cihan



 

Bu haber 859 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,627 µs