En Sıcak Konular

Bakan Yıldız: Boru özelleştirmeyeceğiz

31 Ekim 2012 16:31 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılı hedefleri arasında borun özelleştirilmesi ile ilgili herhangi bir maddenin bulunmadığını belirterek, "Ne böyle bir şey düşünürüz ne de böyle bir şey yaparız." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis'teki 'Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bor madenleri ile ilgili bir soru üzerine Yıldız, "Bugün komisyonumuzda bu konuyu enine boyuna konuşacağız. Alt komisyonda da bu konu çalışıldı. Çok açık bir dille ifade etmeliyiz ki, biz bor'u özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Şu anda getirdiğimiz kanun tasarısı da borun özelleştirilmesi ile ilgili bir husus değildir. Bir kısım hizmet alımlarının özel sektör eliyle yapılmasına dönük bir değişikliktir." dedi. 2023 yılı hedefleri arasında bor'un özelleştirilmesi ile ilgili herhangi bir madde bulunmadığını yineleyen Yıldız, "Ne böyle bir şey düşünürüz ne de böyle bir şey yaparız." ifadesini kullandı.

Tasarı ile ilgili başka bir soru üzerine Yıldız, bor ya da uranyum gibi özel sektör tarafından çıkartılıyor olsa bile tasarrufu kamunun elinde olan önemli madenler bulunduğuna işaret ederek, "Metalik madenlerden ayrıştırarak biz bunu yapıyoruz. Kanun da bunun yeri bellidir. Nükleer atıkların değerlendirilebiliyor olması halinde, ki bizim Rusya ile yaptığımız anlaşmada atıkların götürülmesini kendilerine iletmiştik ve anlaşmayı da o şekilde tercih etmiştik. Ama teknoloji çok hızlı gelişiyor. Artık Türkiye eski Türkiye değil. Önümüzdeki 11 yıl içinde Türkiye çok farklı gelişmelere de sahne olacaktır. Nükleer santralin yapılması ile sanayileşmemiz sınıf atlayacaktır. Çok ciddi değişiklikleri hep beraber göreceğiz. Bor'u özelleştirmeden, uranyum gibi farklı madenleri özelleştirmeden yine kamunun tasarrufunda ama bazı hizmet alımlarını da özel sektör ile yaparak teknolojinin hızla gelmesini sağlamamız lazım." diye konuştu.

"TALEP GELİRSE SURİYE'YE ELEKTRİK VERİRİZ"

Suriye'ye elektrik verilmesi konusunda bir değişiklik olup olmadığı yönündeki soru üzerine Yıldız, "Bizim ürettiğimiz elektrik, oraya toplam verdiğimizin yaklaşık 120 katı. Yani Suriye'ye verilen elektrik Türkiye'nin enerji projeksiyonunda etkileyici bir tarza sahip değildir." dedi. Bununla birlikte Suriye'nin özel sektör marifeti ile talep etmesi halinde, bu ülkeye elektrik vermeye devam edeceklerini dile getiren Yıldız, "Talep olmaması halinde (biz size elektrik satalım) diye bizden herhangi bir çağrı gelmez." ifadesini kullandı.

"DOĞALGAZDA BİR SIKINTI YOK AMA İSRAFTAN KAÇINALIM"

Yıldız, yaklaşan kış mevsimi öncesinde doğalgaz ile ilgili soruları da cevapladı. Doğalgaz konusunda şu anda herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini dile getiren Yıldız, "Ama halkımızın her kalemde olduğu gibi israf etmemesini özellikle tasarruflu kullanmasını gerek elektrikte gerek doğalgaz da yaz kış ayrımı yapmaksızın söylüyoruz." şeklinde konuştu. Bir gazetecinin, "Sinop Santrali ile ilgili yıl sonuna kadar bir tarih kondu. Orada bir gelişme var mı?" şeklindeki soruya "Yıl sonuna kadar bir ülke ile veya onun oluşturduğu konsorsiyum ile mutlaka bir anlaşma imzalamak niyetindeyiz. Görüştüğümüz dört ayrı ülke ile de bu konuda bir mutabakata vardık." cevabını verdi.

Kaynak: CİHAN



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs