En Sıcak Konular

Bağış: Türkiye'nin kıymetini bilin

31 Ekim 2012 13:38 tsi
Bağış: Türkiye'nin kıymetini bilin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye'nin AB üyeliği: Geleceği birlikte inşa etmek" temalı konferansta konuşma yaptı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'ye seslenerek, "Son gülen iyi güler, Türkiye'nin kıymetini bilin" dedi.

Bağış, Almanya'nın başkenti Berlin'de Konrad Adenauer Vakfı'nın düzenlediği "Türkiye'nin AB üyeliği: Geleceği birlikte inşa etmek" temalı konferansta konuşma yaptı.

Türkiye'nin AB üyeliğinin, Avrupa coğrafyasının geleceğini birlikte inşa edebilmek adına tarihi bir fırsat sunduğunu vurgulayan Bağış, bu fırsatın en önemli göstergelerinden birisinin Türkiye ile Almanya'nın 2013 yılında 250'inci yılını kutlayacakları dostluk işbirliği olduğunu ifade etti.

Berlin Büyükelçiliği'nin Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük misyonu olduğuna dikkati çeken Bağış, bunun Türkiye'nin Almanya'ya verdiği önemden kaynaklandığını belirtti.

Bağış, AB projesini insanlık tarihinin en başarılı barış projesi olarak gördüklerini ifade ederek, "Türkiye'nin AB üyeliği iki taraf için de kazan-kazan durumu yaratacaktır. Hızla değişen küresel dinamikler ve ortak çıkarlar, Türkiye-AB bütünleşmesini giderek daha önemli ve vazgeçilmez hale getiriyor. Türkiye, AB'nin daha güçlü, daha güvenli ve daha istikrarlı bir geleceğe ulaşmasında kilit bir rol üstlenecektir. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney arasında doğal bir köprü olan Türkiye, enerji kaynaklarına ve özellikle Balkanlar, Avrasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika piyasaları da dahil olmak üzere küresel piyasalara erişimin kolaylıkla sağlandığı bir konumdadır. Bu konum, AB'ye enerji çeşitliliği açısından önemli fırsatlar sağlamaktadır" dedi.

Türkiye'nin, sahip olduğu eşsiz stratejik konumu, bölgesinde ve dünyada izlediği başarılı proaktif dış politikası ile Avrupa Birliği'nin gerçekleştirmiş olduğu kıtasal barış projesini küresel hale getirme konusunda da iddiasını ortaya koymakta olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda AB'nin küresel barış noktasında başarılı olabileceğini yoksa sadece kıtasal barış anlamında kalacağını kaydetti.

Almanya'da yeni nesil Türk kökenlilerin giderek daha başarılı olduklarının altını çizen Bağış, Mesut Özil ve Fatih Akın'ı örnek gösterdi.

Bağış ayrıca, Türkiye'nin Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Konrad Adenauer Vakfı'nın Türkiye'de yürüttüğü çalışmaların ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Bağış, bu çalışmaların, Türkiye ile Almanya'yı, Türk halkı ile Alman halkını birbirine daha da yakınlaştırdığını kaydetti.

AB Bakanı Bağış, Almanya'nın eski Başbakanı Konrad Adenauer'in Türkiye'ye geçmişte yaptığı ziyareti de anımsatarak, "Eminim ki Konrad Adenauer bugün yaşasaydı, Türkiye'nin AB üyeliğinin en hararetli savunucularından biri olurdu" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan önyargılar ile hala mücadele ettiklerini ifade eden Bağış, "Hayata gözlerini kapamanda önce Konrad Adenauer'in son sözlerinden biri 'ağlayacak bir şey yok' olmuştu. Elbette Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyenlere karşı da bizim ağlayacak halimiz yok. Ama Türkiye'yi kaybetmenin, Avrupa'da birçoğunu ağlatacak ve telafisi olmayan bedeli olacağını unutmamak gerekir. Son gülen iyi güler, Türkiye'nin kıymetini iyi bilin" diye konuştu.

aa


Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,442 µs