En Sıcak Konular

'Bu durgunluk iyi değil'

30 Ekim 2012 23:21 tsi
'Bu durgunluk iyi değil' Almanya'nın Dışişleri Bakanı Türkiye ile AB arasındaki yakınlaşmaya yeni bir ivme kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Almanya'nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'nin son 10 yılda etkili bir başarı hikayesini ortaya koyduğunu söyledi.

Westerwelle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin yeni hizmet binasının açılış töreninde, yaklaşık 70 yıl sonra Türk büyükelçiliğinin yeniden Tiergartenstrasse'ye taşındığını belirtti.

         Başbakan Erdoğan'ın büyükelçiliğin açılışına katılmak için Berlin'e gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Westerwelle, ''Türkiye son 10 yılda etkili bir başarı hikayesi yazdı'' dedi.

         Westerwelle, Türkiye'nin şekil veren bir güç haline geldiğini, Türk ekonomisinin geliştiğini ve Avrupa'nın en güçlü ekonomisi arasında yer aldığını vurguladı.

         Türkiye'de önemli reformların gerçekleştirildiğini, birçok şeyin de yapılması gerektiğini, ancak önemli aşamaların başarıldığını ifade eden Westerwelle, ''Türkiye, modernleşme politikasıyla İslam ve demokrasinin bağdaştığını gösterdi. Bu, çevresindeki milyonlarca insana ve daha ötesine ilham veriyor'' dedi.

         Büyüyen Türkiye ile Almanya arasında özel bir bağ olduğuna işaret eden Westerwelle, ''Almanya Türkiye'nin en önemli ekonomik partneri. Yaklaşık 3 milyon Türk kökenli kişi Almanya'da yaşıyor. Çoğunluğu Alman vatandaşı. Onlar bizim toplumuzun dışında düşünülemez. Onlar bizim bir parçamız'' diye konuştu.

         ''Biz dini gelenekleri koruyoruz'' diyen Westerwelle, hep birlikte aşırı sağa ve yabancı düşmanlığına karşı çıktıklarını, aşırılığa, hoşgörüsüzlüğe tahammül göstermediklerini söyledi.

         Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile kasım ayı sonunda stratejik diyalog çerçevesinde Alman-Türk gençlik köprüsü kuracaklarına değinen Westerwelle, karşılıklı anlayışı ve dostluğu geliştireceklerini dile getirdi.


         -''Bu durgunluk iyi değil''-


         AB ile müzakerelerde 2 yıldan beri bir başlık açılmadığını ve Türkiye ile AB arasındaki yakınlaşmaya yeni bir ivme kazandırmak istediklerini dile getiren Westerwelle, ''Bu durgunluk iyi değil. İki taraf için de kötü. Gelecek yıl bu durgunluğu aşmak için yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz'' dedi.

         Ankara, Berlin ve Brüksel arasında dış politika konularında daha yakın olmaya ihtiyaç duyulduğunun özellikle bugünlerde görüldüğünü vurgulayan Westerwelle, Arap dünyasındaki değişim konusunda yakın partner olunduğunu belirtti.

         Westerwelle, Suriye sınırındaki dramatik duruma dikkati çekerek, Almanların, NATO üyesi olarak Türkiye'nin tarafında bulunduğunu ifade etti.

         Guido Westerwelle, Türkçe, ''Yaşasın Türk-Alman dostluğu, biz birlikteyiz'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.


         -Büyükelçi Karslıoğlu-


         Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da geçen yıl Almanya ile Türkiye arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 50. yıl dönümünün kutlandığını, gelecek yıl da Almanya ile 1763 yılında başlanan diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 250 yılını kutlanacağını hatırlatarak, ''Yeni büyükelçiliğin açılış tarihinin bu iki önemli tarihle aynı döneme denk gelmesini çok anlamlı buluyorum'' dedi.

         Yeni büyükelçilik binasının iki ülke arasında gelişen ilişkilerin kuvvetli simgesi olduğuna ve Türkiye'nin Almanya'ya verdiği önemi gösterdiğine inandığını ifade eden Karslıoğlu, binanın 23 ay gibi kısa bir sürede hizmete hazır hale gelmesinin yakın ilgi ve güçlü bir destekle olabileceğini, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve diğer ilgililere teşekkür etti.

         Karslıoğlu, 1961 yılında Türkiye'den misafir işçi olarak Almanya gelen Türklerin bu ülkenin gelişmesine ve bugünkü gücüne ulaşmasında önemli rol oynadıklarını belirterek, bu kişilerin Türk-Alman ilişkisinde önemli yapı taşı olduklarını ve güçlü köprü görevi gördüklerini kaydetti. 

A.A.



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs