En Sıcak Konular

'Açlık grevi müzakereler ile sona erer '

30 Ekim 2012 17:27 tsi
'Açlık grevi müzakereler ile sona erer ' BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevindeki mahkumların terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, serbest bırakılmadığı sürece eyleme devam edeceklerini söyledi.

Müzakerelerin tekrar başlaması için hazır olduklarını dile getiren Demirtaş, çözüm için müzakerenin şart olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bununla ilgili cevap beklediklerini ifade etti.

Demirtaş, Diyarbakır'daki boykota herkesin destek verdiğini sadece emniyetin buna karşı durduğunu ifade etti. Diyarbakır'da açlık grevine hiç kimsenin duyarsız olmadığını savunan Demirtaş, gösterileri yasaklayan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın bunu engelleyemeyeceğini dile getirdi. Çözüm adına umut olunabilmesi için 49 gündür ölüm oruçlarının devam ettiğini kaydeden Demirtaş, ölüm oruçlarının barışı sağlamak adına gerçekleştirildiğini belirtti. Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halk burada akan kanın durması, savaşın son bulması için bir araya geliyor. Bu çığlığa sahip çıkmak ölüm oruçlarının taleplerine sahip çıkmaktır. Bu ölüm oruçlarını sonlandıracaktır. Biz buna inanıyoruz. Burada 'cezaevlerinde ölümler olmasın' diye uğraşıyoruz. Biz ölümleri durdurmak için sokaktayız, 'gençlerimiz ölsün' diye değil. Bunu durdurabilmenin en gerçekçi yolunu hayata geçiriyoruz." Ölüm orucunu başlatanın BDP olmadığını, AKP'nin politikaları olduğunu belirten Demirtaş, ölüm oruçlarını bitirecek olanın halkın politikaları olduğunu dile getirdi.

TUTUKLULAR ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYOR

Tutukluların taleplerinin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması olduğunu anlatan Demirtaş, "Tutuklu arkadaşlarımızla görüşmeler yapılıyor. Talepleri ilk günden beri net. Talepleri 'Mehmet Öcalan adaya gitsin' değildir. 'Abdullah Öcalan adadan gelsindir' talepleri. Bu nedenle tartışacaksak, meseleyi ciddi tartışalım. Ortada bir çocuk oyunu yok. Canlar yitiyor, gidiyor. Her gün insanlar ölüyor. Kıyasıya her gün, her yerde gerilim, savaş tırmanıyor ve içeride artık ölüm aşamasında gelindi." dedi.

Taleplerin ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğini dile getiren Demirtaş, çözüm için somut öneriler yaptıklarını, eşbaşkanlar olarak imralı'ya gitmelerinin her şey için yeni bir başlangıç olabileceğini kaydetti. İmralı'da Öcalan ile görüşmelerinden sonra yeni sürecin başlayacağını savunan Demirtaş, "Eşbaşkanlar olarak 'bizler İmralı adasına gidelim' bu bir başlangıç olur. Bu bir adım olur. Bizler gidip İmralı'da Öcalan'la görüşelim. Kendisinin de bu süreçle ilgili görüşlerini alalım. Adadan döndükten sonra hükümetle görüşelim. Hükümetin yaklaşımlarını öğrenelim. Bu adımları karşılıklı geliştirelim." şeklinde konuştu.

MÜZAKERE İÇİN BAŞBAKANDAN CEVAP BEKLİYORUZ

Ölüm oruçlarını müzakerelerin bitireceğini belirten Demirtaş, sorunların konuşarak çözülebileceğini belirterek, "Bu mesajı verebilirsek akan kanı hep birlikte durdurabiliriz ve yeniden müzakerelerin başlayacağı zemin oluşturabilir. Arkadaşlarımın da hepsinin yüreğinden geçen odur. Keşke ölüm oruçları bitse. Bizim isteğimiz dileğimizdir." diye konuştu. Demirtaş, mahkumların adım atılmadığı müddetçe ölüm oruçlarına devam etmekte kararlı olduklarını bildirdi.

Boş çağrıların bir sonuç getirmediğini belirten Demirtaş, müzakere zeminin yeniden oluşturulması gerektiğini önemle vurguladı. Eşbaşkanlar ve parti yönetimi olarak müzakereye hazır olduklarını ifade eden Demirtaş, "Biz buna hazırız. Müzakere diyorsanız, bunun zeminini oluşturalım. Madem Oslo ve İmralı da 'yeniden başlayabiliriz' diyorsunuz, bırakın BDP ve DTK olarak bunu zeminini halkımızla birlikte hazırlayalım." ifadelerine yer verdi. Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan cevap beklediklerini dile getirerek, "Adalet Bakanı'ndan değil, Başbakandan artık ciddi bir cevap bekliyoruz. İmralı ile ilgili somut bir gelişme bekliyoruz. Ana dile yaklaşımla ilgili somut bir gelişme bekliyoruz. Biz kimseyi tehdit etmek için şantaj için söylemiyoruz." diye konuştu.

Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,971 µs