En Sıcak Konular

Gazprom gözünü Uzakdoğu'ya dikti

30 Ekim 2012 15:08 tsi
Gazprom gözünü Uzakdoğu'ya dikti Sibirya'dan Pasifik'e 40 milyar dolarlık proje...

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom, Doğu Sibirya doğalgaz alanları ve Pasifik limanı Vladivostok'a kadar uzanacak doğalgaz boru hattı için toplam 1 trilyon 200 milyar ruble (yaklaşık 40 milyar dolarlık) yatırım yapacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'le görüşmesinde çalışmaların bir an önce başlatılmasını istedi. Gazprom ekonomik resesyon içindeki Avrupa ihracatının azalma riskine karşın, Çin ve Japonya başta olmak üzere uzak doğu Asya'yı yeni pazar olarak belirledi.

Miller, Putin'le görüşmesinde Doğu Sibirya Çayanda doğalgaz alanından Vladivostok'a kadar 3 bin 200 kilometre uzunluğunda inşa edilecek doğalgaz boru hattının 770 milyar ruble, doğalgaz rezerv bölgesinin gelişimi için de 430 milyar ruble yatırım yapılacağını söyledi. Yeni doğalgaz boru hattına verilecek isim ise internet üzerinden yapılacak yarışmanın ardından belirlenecek.

Doğu Sibirya bölgesinin büyük doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu ifade eden Putin, "Asya-Pasifik bölgesine doğru yeni bir ihracat yolu inşa ediyoruz." dedi.

Gazprom, Japon enerji şirketleri ile birlikte Vladivostok bölgesine sıvılaştırılmış doğalgaz santrali kuruyor. 10-20 milyon ton civarında yıllık üretim yapacak merkezin 2020'ye kadar hazır olması planlanıyor. Miller Vladivostok'a kadar uzanacak boru hattının 2017'ye kadar tamamlanacağını, yakın gelecekte bölgeden ihraç edilecek doğalgaz miktarının Avrupa ihracatı ile karşılaştırılabileceğini ifade etti.

Avrupa'nın doğalgaz talebinin dörtte birini karşılayan Gazprom'un 2012 ihracatının 150 milyar metreküpü aşması beklenmiyor. Gazprom, Sahalin bölgesindeki tek sıvılaştırılmış doğalgaz tesisinde yıllık 10 milyon ton doğalgaz üretimi yapıyor.

Rusya, uzun süredir dünyanın en büyük enerji üreticilerinden Çin'e daha fazla doğalgaz ihraç edebilmek için çalışıyor. Ancak fiyat, ulaşım yolları ve finansman konusunda henüz mutabakat sağlanabilmiş değil. Rusya yıllık Çin'e en az 68 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi planlıyor. Miller, basına yaptığı açıklamada Çin'le devam eden görüşmelerde pozitif bir ivme sağlandığını söyledi.

Bu haber 1,264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs