En Sıcak Konular

Tarım sigortasından nasıl erken emekli olunur?

30 Ekim 2012 10:08 tsi
Bünyamin Esen / İnternet haber bunyamin.esen@memurhaber.com

Okurumuz Ahmet KAVAK soruyor: “Bünyamin bey, ben tarım SSK’lıyım, 2925’e göre. 1996 yılından bu yana aralıksız olarak sigortalıyım. 1974 yılında doğdum. Ne zaman emekli olabilirim? Daha prim ödemem gerekiyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.”

 

Sayın okurum, tarım SSK’lısı olarak bilinen sigortalılık 5510 sayılı Kanun ile mülga hale getirilen emeklilik sistemlerinden biridir. Halen eski girişli olanlar için 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanuna göre uygulanmaktadır.

Öncelikle bilmeyenler için tarım sigortasının ne olduğunu kısaca açıklayalım, sonrasında da emeklilik ile ilgili sorularınıza cevap verelim.

 

Tarım Sigortası Nedir?

Tarım sigortası özellikle süreksiz tarım işlerinde hizmet akdine tabi olarak çalışanların sosyal güvenlik kapsamına alınmaları için gerçekleştirilmiş bir sigorta sistemidir.

2925 sayılı Kanun; sosyal güvenlik kanunları kapsamı dışında olanlarla, bu kanunlara göre malullük, emeklilik (yaşlılık) aylığı, sürekli tam işgöremezlik geliri almayanlardan; süreksiz olarak tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışanlar istekte bulunmaları kaydıyla sigortalı olurlar der. Buna göre tarım işlerinde çalışanlar sigortalı olarak erken emekli olabilmektedir.

 

Kademeli Yaş Sistemi Uygulanmaktadır

Bu sistem 1999 yılında ve 2008 yılında yürürlüğe giren iki reform ile değiştirilmiş olsa da halen eski tarihli işe girişi olanlar için uygulanmaya devam etmektedir.

Tarım SSK’lıları için kademeli sistem halen uygulanmakta olup yaşa tabi olmak şartı ile 3600 gün prim ödeme gün sayısı üzerinden erken emekli olma hakları bulunmaktadır.

Kademeli sistemde 08.09.1999 tarihindeki reforma kadar kaç yıllık sigortalılık gününü doldurduğunuza göre değişen bir yaş kademelerindirmesi bulunmaktadır. Buna göre sigortalılılar işe giriş tarihlerine göre 44 ile 60 yaşı arasında emekli olabilmektedir.

08.09.1986 tarihinden önce tarım SSK’lı olanlar ise yaşa tabi olmaksızın 3600 günü doldurduklarında emekli olabilmektedir.

 

3600 Gün İle Emekli Olursunuz

İlk işe girdiğiniz tarihi ay gün ve yıl olarak belirtmemişsiniz. Kesintisiz çalıştığınıza göre eğer 24.02.1996 öncesinde işe girmişseniz 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün ile 54 yaşınızda emekli olabilirsiniz.

Eğer 24.02.1996 sonrasında işe girmişseniz yine 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün ile ancak bu kez 55 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilmeniz mümkündür.

Bu vesileyle özellikle kademeli sistemde işe girilen tarih ve reform yapılan tarihe kadar doldurulmuş olan sigortalılık günü önemli olduğu için emekliliğini hesaplatmak isteyen okurlarımıza tarihleri gün, ay ve yıl olarak göndermeleri gerektiğini önemle hatırlatalım.

 

Yaşınızı Doldurmanız Gerekmektedir

Daha önce tarım SSK’lısı olan çalışanlar için yaş şartı bulunmamakta idi. Ancak 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren reform ile yaş şartı getirildi. Siz de emekliliğiniz için gerekli şartları sağladığınız halde yaşa takılanlardansınız.

Verdiğiniz bilgilere göre 15 yıl sigortalılık süreniz dolmuş bulunmaktadır. Prim ödeme gün sayısı şartınız ise 3600 gündür. Eğer 3600 günü tamamlamış iseniz bugünden itibaren çalışmaya son verip prim ödemeseniz dahi işe giriş tarihinize göre 2029 yada 2030 yılında emekli olabileceksiniz. Hizmet dökümünüzü eklemediğiniz için kaç prim ödeme gün sayısı eksiğiniz kaldığını kendinizin kontrol etmesi gerekiyor.

 

Reformlar Emekliliği Zorlaştırdı

Her gelen reform emeklilik koşullarını biraz daha zorlaştırmıştır. 5510 sayılı Yasa sonrasında da bu sürmüştür.

1999 yılında getirilen reform ile tarım SSK’lılar için emeklilik yaşı kademeleri olarak 60’a çıkartılmıştır. 5510 sayılı yasa ile gelen son reform sonrasında ise emeklilik yaşı hem kadın hem de erkek için kademeli olarak yine arttırılmıştır.

01.01.2042 tarihinden itibaren emeklilik başvurusu yapacak olan kadın erkek tüm sigortalılar 65 yaşından önce emekli olamayacaktır.

 

Sorularınız için:

http://www.twitter.com/bunyaminesen

http://www.bunyaminesen.com

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

 

Yazarın tüm yazıları için:

http://www.internethaber.com/bunyamin-esen-163z.htm


Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs