En Sıcak Konular

Sandy kasırgası piyasaları da vurdu

30 Ekim 2012 10:04 tsi
Ünsal Ban / İnternet haber unsal.ban@ekofinans.com

Yurtiçinde piyasaların kapalı olduğu bir haftayı geride bırakırken, küresel piyasalarda hakim olan değişken havanın karışık yapıda gelen veriler ile devam ettiğini görüyor, yeni haftaya ise New York kıyılarına yaklaşmakta olan Sandy kasırgası ile tedirgin


Geride bıraktığımız hafta içinde açıklanan üçüncü çeyrek bilançolarından olan China Unicom ve Kia Motors Corp. gibi bazı önemli şirketlerin karlılık seviyelerinin beklentilerin altında kalması moralleri bozarken, Güney Kore’de 2009’dan bu yana en düşük büyüme hızının görülmesi endekslerdeki satış baskısını arttırıyordu.

Haftalık bazda yüzde 1 ile yüzde 4 arasında kayıpların yaşandığı Asya borsalarında yeni haftaya da satıcılı bir havada başlangıç yapılırken, gelen tepki alımları ile kapanışların 0,10 seviyelerinde ufak kayıplarla yapıldığı karşımıza çıkıyordu.


İspanya kaynaklı belirsizliğin sürmekte olduğu Avrupa tarafına baktığımızda, rekor seviyede gelen İspanya işsizlik seviyesi ve beklenmedik bir şekilde düşüş gösteren Almanya iş dünyası güven endeksi ile satış yönündeki işlemlerin ağırlıkta olduğunu görüyorduk.

Geride bıraktığımız hafta kapsamında yüzde 2’ye yakın kayıp yaşanırken yeni haftaya da satıcılı bir havada başlangıç yapılıyor, günlük kapanışlar da yüzde 0,20 – 0,60 seviyelerinde ekside yapılıyordu.

Açıklanan veriler kapsamında olumsuz algılamanın güçlendiği Avrupa tarafında risk alma isteğinin bir süre daha düşük seviyelerde olmasını bekliyor, bununla birlikte açıklanacak olan makroekonomik verilerin yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ABD borsaları, New York kıyılarına yaklaşmakta olan Sandy kasırgası nedeniyle tatil edilirken, geride bıraktığımız haftada yaşanan kayıpların yüzde 2 seviyelerine yaklaştığı karşımıza çıkıyordu. Kötü gelen şirket bilançoları risk iştahının azalmasında etkili olurken, gözler de önümüzdeki haftalarda açıklanacak olan öncü göstergelere çevriliyordu.

Küresel piyasalardaki olumsuz algılamanın neden olduğu geri çekilme ile geçtiğimiz haftayı 71000 seviyesinin hemen altında kapatan IMKB’de tarihi zirveye yaklaşmış olsak da, güne başlangıcın satıcılı bir havada yapılacağını düşünüyoruz. Yurtdışı piyasalarda gözlenen yüzde 1,5 – 2’lik düşüşlerin realize edilmesini beklediğimiz endekste, 69000 – 70000 fiyat aralığından gelecek tepki alımları belirleyici olacaktır. Bu kapsamda 70000, 69700/400 ve 68500 desteklerini takip edeceğimiz gibi 70000 seviyesinin üzerindeki kapanışlar olumlu algılamanın devam etmesini sağlayacaktır.

Kötü gelen İspanya ve Almanya verilerinin ardından geri çekilmelerin yaşandığı Euro/dolar paritesinde 1,28’li seviyeler gündeme gelirken, Dolar/TL kurunda ise durağan bir havada hareket edildiği karşımıza çıkıyor, hafta boyunca da 1,79 – 1,81 fiyat aralığının korunduğu gözleniyordu. Bugüne hafif yukarı yönlü açılış yapmasını beklediğimiz kurda 1,81 bölgesine doğru hareketlenmelerin yaşanabileceğini öngörsek de, hafif dalgalı-yatay seyrin devam edeceğini ve günlük kapanışın yine 1,80’li seviyelerden yapılacağını düşünüyoruz.

Küresel piyasalardaki belirsizliğin güçlenmesiyle kar satışlarının arttığı altında 1700’lü rakamlar gündeme gelirken, yatırımcıların risk alma isteğinin de günden güne azaldığı karşımıza çıkıyordu. Yaşanan geri çekilme sonrasında dar bir kanala sıkışan altında, 1700 – 1715 fiyat aralığındaki yatay seyrin bir süre daha sürmesini bekliyor, 1700 desteğinin kırılması durumunda ise 1680 – 1670 bölgesine doğru geri çekilmelerin yaşanabileceğini düşünüyoruz.



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs