En Sıcak Konular

Ankara'nın sıra dışı 29 Ekim'i

30 Ekim 2012 10:02 tsi
Ankara 29 Ekim'i hayli hareketli geçirdi. Olaylı başlayan yürüyüş şenlik havasında sona erdi.

Ankara Valiliği’nin yasakladığı "29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü"nde olaylar çıktı. Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e yürümek isteyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Yaşanan arbedenin ardından barikatlar kalktı. On binlerce kişi ellerindeki Türk bayrakları ile Anıtkabir’e yürüdü.
KÖTÜ BAŞLADI İYİ BİTTİ

29 Ekim Ankara için oldukça hareketliydi. Günlerdir tartışması yapılan alternatif kutlama polemiğinde korkulan oldu. Kutlamada ısrarlı olan gruplar ile polis karşı karşıya geldi. Olaylı başlayan yürüyüş daha sonra barikatın kaldırılmasıyla güzel bir sonla bitti. Ancak geride istenmeyen görüntüler kaldı.

5 BİN POLİS

Cumhuriyet'in 89. kuruluş yıldönümü nedeniyle “Cumhuriyet yürüyüşü" yapıldı. Ankara Valiliği’nin izin vermemesine rağmen on binlerce kişi, Birinci Meclis önünde toplandı. 5 bin civarında polis görev yaptı.

YÜRÜYÜŞE GELENLERE KİMLİK KONTROLÜ

Öte yandan, ekipler yürüyüş için sabah saatlerinde önlemler aldı. Kent girişinde araçları durduran güvenlik güçleri, çeşitli kontroller yaptı. Ekipler, araçlardaki vatandaşlara nüfus cüzdanlarını da sordu.

LAİKLİK SLOGANLARI ATILDI

Meclis önüne gelenler ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'', "Türkiye laiktir, laik kalacak" ve ''Tam bağımsız Türkiye'' şeklinde sloganlar attı. Gruptakilerin ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdığı görüldü. Anıtkabir’e yürüyüş yapılmasına izin vermeyen polis, Cumhuriyet Caddesi'ni 4 panzerle kapattı.

CHP TAM KADRO ORADA

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliğine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Kılıçdaroğlu, kutlamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, aralarında Bihlun Tamaylıgil, Kamer Genç, Hüseyin Aygün, Sinan Aygün'ün de bulunduğu CHP milletvekilleri ile geldi.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Polisin Cumhuriyet Bulvarı'na kurduğu barikatı geçerek, emniyet yetkililerinin yanına giden Kılıçdaroğlu, emniyet müdürleri ile konuşurken, arkasındaki grup da barikatı aşmak istedi. Polis, bu gruba da biber gazıyla müdahale etti. Biber gazından bazı CHP'li milletvekilleri de etkilendi.

KILIÇDAROĞLU GAZİNOYA ALINDI

Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP'liler, askeriyeye ait gazinoya girdi. Kılıçdaroğlu daha sonra beraberindekilerle biklikte genel merkeze doğru yola çıktı.

KILIÇDAROĞLU ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Kılıçdaroğlu olaylar sonrası basın açıklaması yaptı. İktidara yüklenen Kılıçdaroğlu, "Tarihimize yakışmayan bir 29 Ekim yaşıyoruz. Bu tablo Türkiye'nin yüz karasıdır" diye konuştu.

Polisin müdahalesinin ardından bazı vatandaşlar polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı.
BARİKAT AÇILDI ANITKABİR DOLDU

Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Anıtkabir'e Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplandı.

POLİS TÜRK BAYRAĞI AÇAN KİŞİYE TEKME ATTI

Polis Ulus Meydanı'nda toplanan ve yürümek isteyen bir gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Bayrak açan bir kişi de polisin tekmesinden nasibini aldı. Biber gazından basın mensupları da etkilendi. Baruthane Kavşağı'ndan Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba da polis biber gazıyla müdahalede bulundu. Polis ile göstericiler arasında gerginlik sürüyor

ŞAHİN HAVADAN İZLEDİ

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sikorsky tipi helikopterle Anıtkabir çevresinde yapılan yürüyüşü havadan izledi.

DEMİRTAŞ YOKTU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 89. yıldönümü için ilk resmi kutlama Anıtkabir'de yapıldı. Cumhuriyet Bayramı gerginliği Anıtkabir'de de yüzlere yansıdı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun  yüz ifadesi dikkatlerden kaçmadı. BDP lideri Selahattin Demirtaş ne Anıtkabir'deki törende vardı ne de Köşk'teki kabul töreninde.

HAYRÜNNİSA GÜL İLK KEZ TÖRENDE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ilk kez Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Hayrünnisa Gül ilk kez cumhuriyet törenlerinde boy gösterdi.




Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,521 µs