En Sıcak Konular

Binlerce kişi tepelere kaçıyor

29 Ekim 2012 16:47 tsi
Binlerce kişi tepelere kaçıyor ABD tarihindeki en şiddetli kasırgalardan biri olarak tanımlanan Sandy kasırgası nedeniyle yüzbinlerce kişinin yüksek bölgelere kaçışı sürüyor. Kasırganın merkezinin bu gece New Jersey, New York ve Long Island'a ulaşması bekleniyor.

ABD Kasırga Merkezi (NHC) yetkilileri, doğu kıyısında 50 milyon insanı etkilemesi beklenen 1600 kilometre genişliğindeki Sandy kasırgasının Pazartesi sabahı itibarıyla güç kazandığını, yaklaşık 3,5 metre yüksekliğinde dalgalara yol açtığını belirtti.

         ABD tarihindeki en şiddetli kasırgalardan biri olarak tanımlanan Sandy kasırgasının bölgede etkili olan diğer hava sistemiyle birleşerek "süper fırtına"ya dönüşebileceği uyarısında bulunan yetkililer, bu durumda kasırganın saatte 1280 kilometre hızla Büyük Göller Bölgesi'ne doğru ilerleyeceğini ve Batı Virginia'daki dağlık bölgelere yaklaşık 1 metre kalınlığında kar düşebileceğini ifade etti.

         Kasırganın merkezinin, bu gece New Jersey, New York ve Long Island'a ulaşması bekleniyor. Şiddetli yağışların başladığı bölgede yaşayan yaklaşık 20 milyon kişiye kıyı bölgelerinden uzak durmaları uyarısı yapıldı.

         Yetkililer, kasırganın yol açtığı dalgaların Manhattan'ın aşağı kesimlerinde sele yol açabileceği, metro tünellerini su basabileceği ve enerji ile iletişim hatlarına zarar verebileceği uyarısında bulundu.

         Başkan Barack Obama, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey ve Pennsylvania dahil olmak üzere 9 eyalette acil durum ilan etti.

         Washington'da kalmak için bugün Florida'da katılması planlanan seçim kampanyasını iptal eden Obama, hükümetin her tür önlemi aldığını söyledi.

         Havaalanları ve tüm resmi ve özel kurumların kapatıldığı, ulaşımın felç olduğu doğu kıyısında yüzbinlerce kişiye idari izin verildi.

         Yetkililer, deniz kıyısındaki yerleşim birimlerinde yaşayanları kurtarma ekipleri ve acil durum çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atmamak için bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

         New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Manhattan'ın aşağı kesimlerinde yaşayan 375 bin kişinin tahliye edilmesi talimatını verdi.

         New Jersey Valisi Chris Christie ise, düzenlediği basın toplantısında, "Bu sıradan bir fırtına değil. O yüzden aptallık yapmayın, derhal evlerinizi terk edip daha yüksek ve güvenli bölgelere gidin" dedi.

         New York Borsası ve Nasdaq dahil borsalar, 27 yıl aradan sonra ilk kez hava durumu nedeniyle kapatıldı.

         Saatteki hızı 136 ila 281 kilometre arasında değişen ulaşan rüzgarlara yol açan Sandy kasırgası, Karayipler'de 65 kişinin ölümüne neden olmuştu. 

A.A.



Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs