En Sıcak Konular

Cumhuriyet 89 yaşında

29 Ekim 2012 08:44 tsi
Cumhuriyet 89 yaşında Cumhuriyetin ilanının 89. yıl dönümü tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de kutlanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Tören saat 08.45'te devlet erkanının Aslanlı Yol'un başında yerini almasıyla başladı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki heyet Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti.
 
Gül'ün, Ulu Önderin mozolesine, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı motifli çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.
 
Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı
 

Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Bu sırada Gül, kendisine sevgi gösterisinde bulunan öğrencilere el sallayarak karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
 
''Aziz Atatürk; bugün önderliğinizde yüce milletimizin azim ve kararlılığıyla vücut bulan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89. yıl dönümünü coşku içinde idrak ediyoruz. Her alanda kapsamlı dönüşümler gerçekleştiren, demokrasisini olgunlaştıran, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafeler alan, ekonomisini güçlendiren, yapısal reformları sürdüren bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız.
 
Cumhuriyetimizi nitelikleriyle korumak ve yüceltmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için vargücümüzle çalışıyoruz. Geçen 89 yılda kat ettiğimiz mesafe, Türkiye'nin, yarınları öncü bir ülke ve cazibe merkezi olarak kucaklayacağının da işaretidir.
Cumhuriyet bayramında millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''
 
Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.
 
Anıtkabir'deki törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan da katıldı.
 
Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul etti
 
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul etti. Törenler, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki geçit töreniyle devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.
 
İstanbul'da kutlamalar
 
Kutlamaları kapsamında İstanbul'da Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Tüm gücümüzle milli bütünlüğümüzü koruyarak, gerçek anlamda demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirmekten hiçbir zaman vazgeçilmeyecektir. Büyük önderimizin bütün çağ ve zamanları kapsayan evrensel ilkeleri ve emanetini koruyacak olan gençlik, Cumhuriyetimizin en büyük güvenceleridir'' diye konuştu.

Törene büyük ilgi gösteren vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Vatan Caddesi'nin tören için ayrılan kısımlarının kenarlarını doldurdu.
 
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında akşam da İstanbul Boğazı'nda havai fişek, ses ve ışık gösterisi yapılacak.

İleri taşımanın kıvancını taşıyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Gül, mesajında, ''Bugün milletimizin en büyük bayramını coşkuyla kutlarken, Cumhuriyetimizi nitelikleri ve kazanımlarıyla her geçen gün daha da ileri taşımanın kıvancını duyuyoruz'' ifadelerine yer verdi.

Son yıllarda adeta bir sıçrama dönemi yaşayan Türkiye'nin, sorunlarına rağmen istikrarlı bir şekilde ilerlediğini, gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Gül, ''Karanlık emeller peşinde koşanlar, her zaman olduğu gibi tüm Türkiye'yi karşılarında tek yürek olarak bulacaklardır'' mesajı verdi.

Daha iyi işleyen demokrasiye ihtiyaç var

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet Bayramı mesajında, iyi işleyen ve kurumsallaşmış demokrasinin en büyük kazanım olduğunu vurgulayarak, ''Demokrasimizi daha ileri taşımak, anayasadan, siyasi ve sosyal nedenlerden kaynaklanan eksiklikleri gidermek temel amacımız olmalıdır. Cumhuriyetimizi daha ileri taşıyacak, iç barış ve sosyal refahı geliştirecek olan demokrasidir. Bu yüzden bizim geçmişte olduğu gibi bugün de daha iyi işleyen ve güçlü bir demokrasiye ihtiyacımız bulunmaktadır. Milli mücadelemizi başarıyla yürüten ve Cumhuriyetimizi kuran Gazi Meclisimiz sorunlarımızın da çözüm yeridir'' dedi.

En büyük güvence

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı mesajında, ''Cumhuriyet, hiç şüphesiz, geleceğimiz adına en büyük güvencemizdir'' vurgusu yaptı.
 
Coşku ve gurur yaşıyoruz

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhuriyetin 89. yıl dönümünü kutlamanın gururunu ve coşkusunu yaşadıklarını belirtti.

aa



 

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs