En Sıcak Konular

'Ya hayır konuş ya sus'

25 Ekim 2012 09:30 tsi
'Ya hayır konuş ya sus' Sincan Cezaevi'ne sürpriz bir ziyarette bulunarak açlık grevi yapan mahkûmların taleplerini dinleyen Adalet Bakanı Ergin, Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması konusunda da önemli mesajlar verdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için 680 hükümlü ve tutuklunun açlık grevine başladığı, açlık grevinin sonlandırılması için İmralı'yla temas arayışlarının sürdüğü bir dönemde Sincan Cezaevi'ne sürpriz bir ziyarette bulunarak açlık grevi yapan PKK davası mahkumlarıyla görüşüp taleplerini dinledi. Ergin, ardından yaptığı basın toplantısında Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması konusunda da önemli mesajlar verdi.

Sürpriz ziyaret
Ergin, dün gazetecilerden habersiz Sincan Cezaevi'ne gitti. Burada örgüt suçundan tutuklu ve hükümlü bulunanları ziyaret eden Ergin, açlık grevi yapan bu tutuklu ve hükümlülerden bazılarının taleplerini dinledi. Ziyaret sırasında Ergin'in, açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlülerin yanı sıra, 28 Şubat soruşturmasından dolayı tutuklu bulunan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli komutanlar Vural Avar, Kamuran Orhon, Kenan Deniz, Teoman Koman ile Dev-Genç'in kurucularından Sarp Kuray'la da görüştü. Ergin'in ziyareti sırasında, tutuklu ve hükümlülere tatlı ikram edildiği öğrenildi.
Yaklaşık 4 saat cezaevini gezen Ergin, Sincan Çocuk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda gazetecilerin cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'de 680 civarında hükümlü ve tutuklunun açlık grevi yaptığını, idareye bu şekilde beyanda bulunduklarını söyleyen Ergin, bakanlığın eylemi başladığı günden bugüne büyük bir titizlikle takip ettiğini söyledi. Olumsuz herhangi bir sonucun oluşmaması için her tedbirin özenle alındığını ve almaya devam ettiklerini söyleyen Ergin, açlık grevlerinin cezaevlerinin mevcut şartlarına yönelik bir eylem olmadığının altını çizdi.
Ergin, bir gazetecinin, "Tutuklu ve hükümlülerin önemli taleplerinden biri de Öcalan'ın üzerindeki tecritin kaldırılması olarak formüle ediliyor. Ağabeyinin son 14 ayda iki kez görüştüğünü biliyoruz. Avukatlarıyla bir görüşme yapılmıyor. Siz daha önce avukatlarıyla görüşmek istemediğini beyan etmiştiniz. Bakanlığın bir adım atması söz konusu olabilir mi bu avukat görüşmesiyle ilgili?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"İmkan dahilinde olan adımlar tarafımızdan atılıyor zaten. Bu talepler içinde olan savunma hakkına dönük çalışmamız olduğunu ve olgunlaştığında Bakanlar Kurulu'na getirileceğini ifade ettim. Onun dışındaki hususları şu aşamada sizlerle paylaşacak aşamada olmadığımı ifade ediyorum. Sizlerle paylaşılabilecek aşamaya geldiğinde de paylaşmaktan çekinmeyeceğimi söylemeliyim."

'Tavrımız sürecek'
Ergin, "Açlık grevleriyle ilgili BDP'lilerle  bir görüşme gerçekleşti mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Herkes sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Bu problemin çözümüne katkı sunacak varsa katkısını sunsun ama bu problemi büyütmek, yangına benzin dökmek isteyenler varsa lütfen onlar söz orucunu girsinler. Söz orucuna başlasınlar. Söz söylemesinler. Ya hayır konuş ya sus. Bu kadarını ifade ediyorum. Bu meselenin çözümü noktasında katkı sunabilecek olan varsa o katkıları da bugüne kadar almaya çalıştık.
Bu tür temas arayışlarını yanıtsız bırakmadık, bundan sonra da bu tavrımız devam edecek."

Bu ses duyuldu
Açlık grevlerine müdahale olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine de Ergin, şunları söyledi: "Onu şimdi ifade bile etmek istemiyorum. Biz ümit ediyoruz bu eylemler sesini duyurmak için yapıldıysa bu ses duyulmuştur. Maksadın hasıl olduğunu düşünüyorum. Birtakım çalışmaların da devam ettiğini ifade ettim ama bu cezaevlerinde bulunan her kişi devlete emanet edilmiştir.
Sağlık elemanlarımız teyakkuz halindedir. Sürekli bu konumda olan hükümlü, tutuklularla hergün temas etmektedirler. Kontrolleri belli aralıklarla yapılmaktadır. Şu an için çok sıkıntı verici bir tablo olmadığını söyleyebilirim. Ama konu önemsiz değildir. Önemsizleştirmek adına söylemiyorum. Cezaevinde bir tek kişinin burnunun kanaması bizim razı olacağımız bir sonuç değildir. Böyle bir sonuç oluşmaması için de tüm imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız."
Ergin, "Açlık grevi yapan hükümlü ve tutuklularla görüşme imkanınız oldu mu?" sorusu üzerine, " Hem kadın hükümlülerle hem erkeklerle görüştük. Bu düşüncelerimi onlarla da paylaştım. Kendi açımdan da faydalı olduğunu düşündüğüm temaslar olarak değerlendiriyorum" dedi. Ergin, "Onların görüşleri nelerdir?" sorusuna da, "Elbette onların taleplerini de dinledik kendi düşüncelerimizi de paylaştık. Bu gelişmelere atıf yapan tespitleri de olmuştur, ilave talepleri de olmuştur. Ama netice itibariyle söylediğim çerçevede bir diyalog yaşanmıştır" diye konuştu.

Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,733 µs