En Sıcak Konular

Casus devrelere son

25 Ekim 2012 07:14 tsi
Casus devrelere son Stratejik ürünler için kritik millileştirme kararı...

TÜBİTAK, savunma sanayinin yurt dışından temin ettiği entegre devrelerde casus özelliği taşıyabilecek donanımların tespiti için proje çağrısına çıktı. Proje bütçesinin tamamının karşılanacağı çağrılar için 5 milyon TL kaynak ayrıldı. Kıbrıs Barış Harekatı’nda, yurt dışından temin edilen bazı telsiz sistemlerinin çalışmaması bu tür entegre devre casusluğu ile ilişkilendirilmişti. Entegre devrelerdeki casus donanımların tespiti halihazırda değişik metotlar kullanılarak yapılabiliyor. Örneğin devrenin güçlü bir mikroskop yardımı ile incelenerek topoğrafyasının çıkarılması ya da devrenin değişik durumlar altındaki elektromanyetik davranışlarının incelenmesiyle devrede casus donanım olup olmadığı hakkında fikir sahibi olunabiliyor. Ancak bu yöntemler zaman alıcı ve zor yöntemler olduğu için TÜBİTAK mevcut yöntemlerin ihtiyacı karşılamaması ve casus donanım tespitinin kritikliği sebebiyle bu alandaki projeleri destekleme kararı aldı.

Stratejik ürünler milli olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlık ve ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK’la savunma sanayimize yönelik yapılan çalışmaları ve projeleri çok önemsiyoruz. Çünkü devletlerin hayatında öyle bazı alanlar vardır ki, bu alanlarda muhakkak başarılı olmak zorundasınızdır. Aksi halde ülkeniz savunmasıyla ilgili en stratejik noktalarda mahremiyetinizi, gizliliğinizi koruyamazsınız. Konu bir başka ülkenin teknolojisine, inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli. Bu nedenle savunma sanayi alanındaki stratejik konularda ortaya konulacak ürünler ve çalışmalar milli olmalıdır, yerli olmalıdır” dedi.

AĞIRLIKLI OLARAK İTHAL EDİLİYOR

TÜBİTAK projesinin öneminin entegre devrelerin askeri sistemlerdeki kritikliğinden kaynaklandığını kaydeden Ergün, şunları söyledi: “Bu devrelerde bulunabilecek casus donanımlar yardımıyla ülkelerin istihbarat faaliyetleri engellenebiliyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nda, yurt dışından temin edilen bazı telsiz sistemlerinin çalışmaması bu tür entegre devre casusluğu ile ilişkilendirilmişti. Askeri sistemlerin en önemli parçalarından olan entegre devreler yurt dışından temin ediliyor. Yani bu devreler bir nevi ‘karakutu’ niteliği taşıyor.” 

Bu haber 2,639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs